Досрочные выборы в оценках украинских политтехнологов – победа кошелька в погоне за голосами

Пятница, 24 октября 2008, 14:57

Україна перебуває напередодні других в історії дострокових парламентських виборів. Яка вартість виборчої кампанії, скільки коштують місця в прохідній частині політичних сил, наявність ресурсів у основних гравців та очікуваний рівень фальсифікацій?

Дослідженню цих та інших питань сучасного ринку політтехнологій було присвячено опитування провідних фахівців.

В останній раз такий аналіз ринку політтехнологій проводився під час минулорічної кампанії 2007 року і читачі "Української Правди" можуть порівняти ці дані. Відзначимо лише, що другі вибори за не повний рік, звісно ж вплинули на їх вартість та інші складові кампанії.

В опитуванні, проведеному із 17 по 21 жовтня цього року взяли участь 12 політтехнологів. А саме: Тарас Березовець, Денис Богуш, Кость Бондаренко, Дмитро Видрін, Ігор Жданов, Анатолій Луценко, Михайло Погребинський, Володимир Поляков, Юрій Романенко, Василь Стоякін, Володимир Фесенко.

Враховуючи, те, що дотепер не відомий точний список усіх учасників перегонів, до списку були включені гіпотетичні блоки Арсенія Яценюка, Анатолія Гриценка, а також Леоніда Черновецького, представники якого неодноразово заявляли про готовність самостійно йти на "дострочку".

До можливого блоку Віктора Ющенка було включено партій НСНУ, УНП та ЄЦ. Принагідно зазначимо, що дані опитування є узагальненням оцінок політтхнологів і не завжди збігаються з нашими власними висновками - зокрема, в частині вартості прохідних місь у списках, суми коштів на кампанію тощо.

Президент "вбиває" парламент та уряд

Кому ж вигідні перевибори в першу чергу? Більшість експертів вважають, що Віктору Ющенку та його команді.

При цьому всім очевидно, що депутатських мандатів пропрезидентські сили в новому парламенті здобудуть менше, ніж у діючому. Про те основна мета виборів для президента, на думку політтехнологів, полягає в тому, щоб "зменшити вагу та легітимність Верховної Ради в очах суспільства, та знизити рейтингові показники своїх основних опонентів".

Найхарактерніші оцінки експертів по даному питанню:

"Президент сподівається замінити на посаді прем’єр-міністра незручну для нього Тимошенко на іншу більш лояльну до нього і більш керовану фігуру, а також йому вкрай важливо знову зробити БЮТ і ПР ворогами, а не тактичними союзниками, які спільно працюють проти президента".

"Їм потрібен не результат виборів, а процес – позбавити легітимності нинішній парламент і уряд, і, застосовуючи масштабний технологічний вплив та адмінресурс, затягти час і не дати максимально довгий час сформувати жоден легітимний орган влади. В такому випадку саме президент та його допоміжні структури – РНБО, СП – залишаться єдиними легітимними органами управління в країні".

Багато в чому вигідні дострокові вибори й Партії регіонів. Для "регіоналів" це "шанс сформувати власний уряд, але без Віктора Януковича, як прем’єр-міністра".

Очевидно, це стосується групи Ріната Ахметова, яке перебуває у тісних відносинах із секретаріатом президента і не проти замінити кандидатуру прем’єр-міністра Януковича на більш прийнятну для Банкової, за умов контролю над урядом в цілому.

Щодо Блоку Юлії Тимошенко, то ситуація неоднозначна. Більшість експертів не бачить для нього позитиву від дострокових виборів, проте в довгостроковій перспективі це може принести хороші результати.

З однієї сторони "Тимошенко не хоче йти у відставку та розуміє, що шансів стати прем’єром після виборів в неї практично немає". З іншої "об’єктивно вона набагато ефективніша саме в опозиції", з якої їй буде зручніше боротися за посаду президента. Як відомо, перемогу на виборах в Україні уже отримували опозиціонери Леонід Кучма (1994 рік) та Віктор Ющенко (у 2004-му).

Політтехнологи впевнені, що, не зважаючи на останні укази президента, дострокові парламентські вибори не відбудуться у грудні цього року. Найбільш вірогідно, на думку більшості опитаних, вибори відбуватимуться в січні 2009 року, і то лише за умови "коли про це домовляться Віктор Ющенко та Юлія Тимошенко".

Називалися і більш пізні дати. Дехто вважає, що вибори відбудуться у лютому наступного року. Стовідсотково зрозуміло лише одне, що організувати вибори вдасться лише тоді, коли на це погодяться всі без виключенні ключові політичні гравці. На зразок того, як було у 2007 році.

Зараз багато говорять про те, що народ "наївся" виборів, розчарувався у своїх вчорашніх кумирах і тому слід очікувати низької явки виборців.

Абсолютна більшість політтехнологів впевнена, що явка буде достатньою для того, щоб вважати вибори такими, що відбулися й коливатиметься від 60-ти до 70% відсотків.

Проте досить велика група експертів вважає, що ці дострокові вибори супроводжуватимуться низькою явкою нижчою за 60%. В чому фахівці одностайні, так це в тому, що явка не складе більше 70%.

На вартість місця під сонцем вплине світова фінансова криза

Дострокові вибори відбуватимуться на фоні фінансової кризи, до того ж вдруге за рік. Це явно не сприятиме обсягам грошового вливання в партії та блоки. Крім того існує думка, про те, що Ющенко спробує через рік розігнати парламент вже наступного, 7-го скликання.

То ж для товстосуми можуть просто "не відбити" своїх інвестицій. Не слід забувати, що парламентські вибори будуть проміжними перед президентськими і значна сума коштів уже зараз резервується саме на вибори президента.

Для того, щоб реально претендувати на місце у Верховній Раді за результатами найближчих виборів політичним силам потрібно витратити на кампанію в середньому не менше 50-60 мільйонів доларів, переконані політ технологи.

Політичні ж важковаговики такі, як БЮТ, Партія регіонів та Блок Ющенка здатні викласти на вибори понад 100 мільйонів доларів. Водночас експерти звернули увагу на те, що "на обсяги фінансування виборчих кампаній партій і блоків вплине фінансова криза, тому витрати на вибори можуть бути і більш економними".

Не менш цікавою є сума коштів, які партії чи блоки повинні сплатити політтехнологам за організацію та проведення кампанії. Далеко не всі експерти змогли відверто відповісти на це питання, так як ринок цих послуг в Україні досі залишається закритим. Із сум, озвучених експертами, можна зробити висновок, що чиста зарплатня групи політтехнологів коливатиметься в межах 20-30 тисяч доларів США на місяць.

Відомо, що на виборах фаворитів БЮТ і ПР зазвичай обслуговує декілька груп фахівців, то ж їх фінансування на думку учасників ринку обійдеться в цілому до 200 тисяч доларів в місяць.

Важливим джерелом наповнення партійної каси напередодні кампанії є продаж місць у виборчому списку. Звісно не всі депутатські мандати купуються, є такі перевірені часом партійні "бійці", які пройдуть до парламенту без грошових капіталовкладень. Експерти ж зосередили увагу саме на "комерційній вартості" прохідного місця, яке зможе купити кожен бажаючий, незважаючи на свою історію взаємовідносин із політичною силою.

Місце у списку ПР, на думку політтехнологів, в середньому коштуватиме 5-7 мільйонів доларів. Мінімально – 2 мільйони, максимально – 10 мільйони При цьому для "ветеранів партії місце коштуватиме менше", можливі знижки й для новачків "але за умови фінансування кампанії в окремому окрузі".

В Блоці Ющенка (ЄЦ, НСНУ, УНП та ін.) вартість прохідного місця, на думку політтехнологів, коштуватиме в районі 5-7 мільйонів доларів. Мінімальна названа сума – 1 мільйон доларів, максимальна – 10 мільйонів.

В БЮТ вартість прохідного місця також складе в середньому 5-7 мільйонів доларів, дехто каже, що ця сума становитиме близько 10 мільйонів доларів. Мінімальна сума – 2 мільйони.

Місце в списку блоку Литвинакоштуватиме в середньому 7 мільйонів доларів. Мінімально – 1,5 мільйони доларів, максимально – 10 мільйонів. КПУ, на думку політтехноллогів, продаватиме свої місця в середньому за 5-7 мільйонів.

Якщо буде створено Блок Арсенія Яценюка, то вартість прохідного місця в списку голови Верховної Ради 6-го скликання коштуватиме в середньому 7 мільйонів доларів. Мінімальна згадана сума 0,5 мільйонів доларів, максимальна – 10 мільйонів.

В Блоці Анатолія Гриценка місця коштуватимуть в середньому 5-7 мільйонів.доларів Мінімальні і максимальні показники ті ж, що і в Блоку Арсенія Яценюка.

У Блоці Леоніда Черновецького, на думку політтехнологів, "якщо і будуть надавати місця, то не лише за гроші". Якщо за гроші, то бажаючим потрапити до Верховної Ради від цього блоку потрібно буде викласти в середньому 7 мільйонів доларів. Максимальна сума, яку називали інші фахівці становила 10 мільйонів, мінімальна - 3 мільйони.

В цілому, як бачимо, маючи в кишені 5-7 мільйонів доларів, бажаючі погратися в політику, чи отримати депутатську недоторканість зможуть легко досягти бажаного будь-де.

Ресурсний потенціал партій та блоків напередодні виборів

Як відомо, потужний ресурсний потенціал є однією із основних складових перемоги під час виборів, правда ним ще треба вдалося розпорядитися команді політтехнологів, та тих хто визначає тактику і стратегію політичної сили під час виборів.

Як НЕ потрібно це робити різноманітні партії та блоки, демонстрували вже не раз в історії України, коли отримували на виході вкрай низький результат, неспіврозмірний із затраченими ресурсами.

Найбільш високої оцінки від експертів удостоївся фінансовий ресурс Парті Регіонів – 4,5 бали, за 5-ти бальною школою. Фахівці високо оцінили фінансовий ресурс БЮТ - у 4,5 бали, та рівень команди політтехнологів блоку - 4,5 бали. Рівними у Партії регіонів та БЮТ є медіа та PR можливості - по 3,8 бали. БЮТ може похвалитися найбільшим рівнем кадрового ресурсу, оціненим у 3,7 бали у порівнянні з 3,5 балів у Партії регіонів.

Серед інших, експерти звертають увагу на найбільший рівень адміністративного ресурсу, яким потенційно володіє майбутній Блок Ющенка, оцінивши його в середньому у 4,3 бали, за 5-ти бальною шкалою.

Досить скептично політтехнологи на сьогодні ставляться до ймовірних новачків виборчих перегонів - і Блок Гриценка і гіпотетичний Блок Яценюка ставляться за своїм потенціалом в рівень з КПУ. Високо оцінюють експерти фінансовий ресурс й Блоку Черновецького - в середньому у 4,25 бали. Водночас найнижчим рівнем кадрового ресурсу з поміж представлених політичних сил володіє КПУ - 2,3 бали.

При цьому, говорячи про гроші та основні напрямки їх інвестицій під час виборів, експерти наголошують, що "фаворити і ті, хто матиме достатньо грошей, зроблять головну ставку на ТВ-рекламу. Деякі політичні сили більше витрачатимуть на мережеві технології і підкуп виборців".

Тож традиційно, на думку експертів, найбільше коштів, під час цих виборів штаби направлять на рекламу та PR на телебаченні.

А от чи не вперше з часів "помаранчевої революції" учасники ринку заговорили про те, що на другому місці за обсягами витрат буде банальний і прямий підкуп виборців.

На третій позиції, на переконання фахівців, будуть витрати на мітинги та агітаційну діяльність й друк агітаційної продукції.

На четвертому - реклама та PR в пресі.

На п’ятому - зовнішня реклама.

На шостому мережевий маркетинг – так звана "технологія Черновецького", яку багато хто з опитаних прирівнював до того ж підкупу виборців, просто форма тут дещо інша.

На сьомому - реклама та PR в Інтернеті.

І на останньому місці на думку скромних учасників ринку будуть витрати штабів на послуги оплату послуг повноцінної команди політтехнологів.

Більшість опитаних нами фахівців також переконані, що під час майбутніх дострокових виборів найбільше використовуватимуться "сірі" політтехнології. На другому місці в арсеналі політтехнологів будуть непублічні "чорні" політ-технології. А от до публічних "білих" політтехнологій звертатимуться в останню чергу.

"Сірі" технології на то і є сірими, що їх важко чітко відділити від білих. Вага "сірих" технологій на цих виборах зросте, але для фаворитів виборчих перегонів вони не будуть домінуючими".

Скептично експерти налаштовані й щодо прозорості та чесності майбутніх дострокових виборів. Якщо вибори відбуватимуться за декілька днів до, або після новорічних свят, то більшість очікує "безпрецедентного" рівня фальсифікацій.

Павло Булгак, Ярослав Макітра, PR-група Polittech, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде