Виктора Януковича провели в последний политический бой

Воскресенье, 25 октября 2009, 18:46

Партія регіонів вкотре показала свій талант на пустому місці налаштувати проти себе журналістів. Шкода, що залишиться невідомим ім'я того "креативника", який запропонував розвести по різних кутах пресу та учасників з'їзду з висунення Януковича у президенти.

Завдяки цій дурниці чи не кожен матеріал розпочинатиметься з розповіді про недружній жест до мас-медіа, яких не допустили на захід, запропонувавши спостерігати за дійством на моніторах.

Єдине пояснення сегрегації, яке пролунало з боку регіоналів перед з'їздом – "рамки" металодетекторів у виставковому центрі на Лівобережній могли не витримати напливу журналістів.

Звучить це непереконливо хоча би тому, що наступного дня в Тимошенко на Майдані всі "рамки" благополучно пережили її висунення в президента. Та – о, диво! – жодна з них не була виведена з ладу.

Але Партія регіонів вирішила піти своїм шляхом, а журналісти "Української правди" – долати перешкоди в доступі до інформації.

...В очікуванні церемонії благословання Януковича делегати у фойє спілкувалися один з одним. Міцно обіймалися, як фронтові товариші на зустрічі однополчан. Так, хрещеного батька "РосУкрЕнерго" Юрія Бойка обступили делегати з його рідної Луганської області.

– Ну что там? Как дела? – поцікавився Бойко у колишніх земляків.

– Вот, приехали на съезд. Сказали строго–настрого не пить! – відповіли йому соратники по боротьбі.

– Кто посмел ограничивать в правах славную луганскую делегацію?! – обурився Бойко, який ніколи не скидає з обличчя серйозну маску.

Олександр Кузьмук вдягнувся на висунення Януковича немов на парад – у військову форму з орденами, медалями та планшетами. Побачивши цю красу, Михайло Папієв не міг стримати емоцій.

– Пане генерал! – зігнувся він у легкому поклоні та поцілував Кузьмука в щоку.

Ян Табачник і Святослав Піскун змовницьки схилилися один до одного – у руках вони тримали... репродукцію картини Рембрандта "Нічний дозор".

Тільки замість справжніх офіцерів народного ополчення Амстердаму там були зображені обличчя депутатів від Партії регіонів. По центру в білому жабо стояв "капітан" Віктор Янукович, який давав наказ "лейтенанту" Рінату Ахметову. Сам Піскун був намальований у шляпі з пір'ям.

Святослав Піскун хвалиться Яну Табачнику, як він себе увіковічив у Рембрандті
Вуса Піскуна на малюнку не сплутати ні з ким

– Слухай! – звернувся Піскун до художника, що стояв поруч. – А-ну допиши сюда куда-то Табачника. Только по-быстрому!

Однак, побачивши журналістів, екс-генпрокурор швидко згорнув картинку та втік від запитань про нову розвагу регіоналів – домальовувати свої фейси у світові шедеври живопису.

...Учасники з'їзду хаотично міряли кроками квадратні метри виставкового центру в очікуванні запрошення до зали. Раптом настало невелике пожвавлення – на захід прибув Рінат Ахметов. Його тут же оточили партійці, охочі сфотографуватися й узяти автограф.

– Як ви думаєте, а хто буде наступним президентом України? – пробилася "Українська правда" до Ахметова крізь натовп шанувальниць.

– Вы знаете, я до игры прогнозов не делаю. Шансы у всех равны, – розважливо відповів він.

– Но ваши предчувствия?

– Предчувствия у меня такие, что у Виктора Януковича огромные шансы победить, – політкоректно повідомив найбагатший громадянин України.

– Какие у вас сейчас отношения с Юлией Тимошенко?

– Ну как? – Ахметов не чекав подібного запитання, – Ну... деловые. У меня со всеми уважительные отношения, но близкие, дружные, длинные отношения с Виктором Федоровичем.

– Какой умничка! – замерехтіла віями від захоплення однопартійка Ахметова, що стояла в нього за спиною. – Як дипломатично відповів!

У цей час учасників з'їзду запросили до зали – і вони попрямували в огороджене синіми шторами приміщення. Хоча присутність журналістів там не передбачалася, "Українській правді" вдалося пройти всередину.

Організатори зробили так, що журналісти могли фотографувати з'їзд тільки з монітору трансляції

Те, що регіонали побачили перед собою, трохи їх збентежило. У залі не було стільців. Замість цього було змонтовано амфітеатр у три яруси, на сцені якого мав виступити Янукович.

– Не, ну это совсем несолидно – такая большая партия, а съезд нормально подготовить не смогли, – обурився один із місцевих регіоналів, який не зрозумів творчого підходу організаторів.

Задум полягав у тому, щоб висунути Януковича у президенти на американський манер. Тому делегати мали стояти під час з'їзду.

Не дарма їдять свій хліб Пол Манафорт і компанія – завжди вигадують для регіоналів щось нове. Але в українському виконанні це виглядало пародією на конгрес Республіканської партії США.

Кожен учасник з'їзду Партії регіонів отримав від організаторів фотографію Януковича з держаком. Але людей забули попередити, що хоча би час від часу треба усміхатися – бо це дійство не лише показуватиме "5 канал" у прямому ефірі, але в подальшому відео буде використано у рекламних роликах Януковича.

І ще один нюанс – в Америці такі портрети кандидата прийнято тримати над головою, а не притискати до грудей. У комплексі з похмурими обличчями регіоналів картинка виглядала траурно – немов проводжали кандидата не на вибори, а в останню путь.

Безрадісна церемонія висунення Януковича

Не призвичаєні стояти під гарячими софітами, делегати під кінець заходу обливалися потом. На щастя, з'їзд обіцяв бути недовгим. У порядку денному значилося єдине питання – висунення Януковича в президенти.

Після державного і партійного гімнів кандидата запросили на сцену – оголосити тронну промову.

З нагоди такого свята, Віктор Янукович нарядився у темно-синій класичний костюм, який доповнювали туфлі зі шкіри пітона.

Все-таки є в Януковича якась провінційно-азіатська звичка прикрашати ноги екзотичними тваринами. Хоча конфуз у Страсбурзі, де Янукович вишивав у "шузах" зі страуса, мав би навчити його не взуватися на публіку подібним чином.

Янукович іде в президенти!...
...і любить взуття з екзотичних тварин

Так Янукович підійшов до пюпітру, де організатори поклали перед ним роздрукований 18 шрифтом текст.

Від "американського суфлеру", який супроводжував його останні роки життя, вирішили відмовитися – він зіпсував би всю картинку.

Спочатку Віктор Федорович намагався говорити лише підглядаючи в листок, але потім узяв його в руки і почав читати, не відриваючись від шпаргалки.

– Готуючись до цього виступу, я багато думав. Про своє непросте життя, про Україну, доля якої стала моєю власною долею… – почав Янукович. – Я закликаю вас вірити у перемогу нашої спільної справи так само твердо, як вірю у неї я!

Аудиторія слабо заплескала в долоні. Ахметов стояв із заміряним виглядом, неначе згадуючи ключові моменти гри з "Тулузою". Поряд робив серйозне обличчя Нестор Шуфрич, поки Андрій Клюєв закусував кути губ. Ганна Герман, що стояла на рівень нижче, світилася від щастя.

Тим часом Янукович на трибуні повертався в спогадах до своєї найбільшої поразки у кар'єрі.

– У 2004 році до України експортували революцію. Ставка була зроблена на групу політиків, готових заради влади до будь–яких авантюр. І вони захопили цю владу, за що сьогодні розплачується увесь український народ! – обурювався лідер Партії регіонів, підглядаючи у листок.

Далі Янукович натхненно вичитав, як він виводитиме країну з кризи.

– Щоб запобігти остаточному розвалу держави, необхідно зробити дві речі, – оголосив він. – Перше – треба змінити цю владу; друге – негайно приступити до плану виводу України з кризи. Такий план у мене є. Це – програма під назвою "Україна для людей".

Янукович читає промову. Через примхи організаторів з'їзду журналісти могли фотографувати тільки з монітору трансляції


Промова Януковича була побудована технологічно грамотно – в набір заїжджених фраз постійно вклинювались нечисельні, але привабливі цифри, які закарбовувалися в пам'яті слухача. Його оптимізм зашкалював: через десять років мешканців України буде 50 мільйонів, а малий бізнес п’ять років гулятиме на податкових канікулах.

Але це не все – українські університети за президента Януковича увійдуть до списку 500 найкращих в світу, а українська армія перейде на контрактні засади. Щоправда, на відміну від Тимошенко, він не став обіцяти зробити це протягом двох років.

Наступний блок передвиборчих заяв Януковича торкався життя депутатів.

– Вибори до Верховної Ради будуть проводитися за відкритими списками. Партія–переможець при цьому автоматично отримує більшість депутатських мандатів, – пригадав Янукович пункт з проекту Конституції, який півтора роки поспіль він таємно виписував разом з Тимошенко.

– Ми урівняємо в правах усіх громадян – від президента, депутата до вчителя, лікаря, робітника чи фермера, – заявив Янукович, якому після таких слів варто з'їхати з "Межигір'я" у банальну хрущовку.

Присутнім на з'їзді дипломатам був адресований один–єдиний конкретний месідж:

– Я дам Україні нову зовнішню політику. Україна буде позаблоковою державою.

Закругляючись, Янукович спробував надихнути соратників.

– "Перемагаємо і переможемо!" – таким є наше гасло, – повідомив він та викинув руки уперед: – З Богом до перемоги!

Що треба робити з портретами, делегати так і не зрозуміли

Після виступу Януковича слово надали "червоному директору" Георгію Скудару та лідеру організації афганців Сергію Червонопиському.

Третім право на виступ отримав Валерій Рязанський – представник партнерської для "регіоналів" партії "Єдина Росія", на форуми якої Янукович не принижується їздити навіть до Красноярську.

Однак вітальне слово російського гостя не надто порадувало Віктора Федоровича. Послання, яке читав московський друг, було не від лідера партії Володимира Путіна, а тільки від спікера Держдуми Бориса Гризлова. І його формулювання не справляли враження про велику любов – лише про великий розрахунок:

– Партия "Единая Россия", как правящая сила Российской Федерации, все россияне заинтересованы, чтобы у нашего могучего соседа – Украины – сформировалась демократическая и устойчивая власть…

Ну і так далі.

Після виступу Рязанського голос ведучого запропонував припинити "дебати" і перейти до ухвалення рішення. Януковича одноголосно висунули в президенти. Дівчинка в українському костюмі презентувала "Лідеру" букет квітів, які той передав Таїсії Повалій, що стояла поряд з ним – очевидно, виконуючи роль дружини Людмили, яка не приїхала навіть на таку історичну подію в житті чоловіка.

Зал заповнили бурхливі оплески.

Борис Колесніков аплодує Януковичу

Віктор Федорович теж не соромився і аплодував сам собі, після чого в супроводі охорони залишив сцену. Учасників запросили на банкет.

Організація харчування стала продовженням політики сегрегації, започаткованої розділенням журналістів і делегатів. У процесі поглинання їжі вирішили відокремити верхівку від рядових партійців.

Простих делегатів пригощали ковбасою з пиріжками у фойє, де на столах не було помічено оковитої. Натомість партійній еліті накрили справжній фуршет за лаштунками – з усіма необхідними в такій урочистій атмосфері лікеро-горілчаними атрибутами.

Василь Цушко після двох років життя в підпіллі знайшовся у команді Януковича

– Ну що, завтра чекаємо відповіді Тимошенко? – запитав регіонал, підходячи до Нестора Шуфрича і Володимира Макєєнка. – Вона ж працює...

– Как там? – спробував пригадав анекдот Макєєнко. – "Вы еще живы? Она уже над этим работает!"

– Да нет, не так, - підхопив анекдотичну тему Шуфрич. – "Они отдыхают. Она работает. В Швейцарии".

Повз них пробіг Андрій Клюєв, якого наздоганяв огрядний чоловік.

– ...Андрій Петрович, це дуже серйозна тема, – намагався зазирнути він в очі партійному вождю.

– Хорошо, я перескажу Ринату Леонидовичу, – пообіцяв Клюєв і пішов в інший бік.

Через кілька хвилин більшість регіоналів залишили виставковий центр. Олександр Єфремов поспішав на шоу Савіка Шустера. Шуфрич теж.

Старший (праворуч) і молодший (ліворуч) сини Януковича

В іншому кінці залу стояла Ганна Герман, яка розмовляла з синами Януковича. Молодший, Віктор Вікторович, похвалив Герман за правильний вибір кумира у житті.

– Я где–то читал, что вы хотите быть похожей на мою маму, Людмилу Александровну…

Біля них крутилися охоронці Януковича. Хтось з партіційців підійшов і спитав, чи передали вони Віктору Федоровичу папку з його рецептами перемоги.

– Ой, не чіпайте їх. Вони сьогодні такі стомлені, – вступилася за бодігардів Герман.

Охоронці і правда були сьогодні замучені. Адже їм треба було вберегти Януковича від запитань преси та проявів любові своїх однопартійців.

Чим далі, тим гучнішими ставали звуки з сусідньої арени, де мала відбутися друга частина висування Януковича – святковий концерт.

Сюди організовано звезли ПТУшників, що мали відіграти роль масовки, та характерних жінок бальзаківського віку, яких можна зустріти на будь–якому мітингу лідера регіоналів.

Прихильниці Віктора Януковича в захваті

Сам новоспечений кандидат в цей час проводив закриті зустрічі в ізольованому від сторонніх вух та очей приміщенні. Спочатку звідти вийшла делегація з Москви в складі Рязанського від "Єдиної Росії" та представника "лужніковської" бізнес–групи, віце–спікера Держдуми Олександра Бабакова. Потім – Азаров і Лавринович.

Нарешті з кімнати одночасно пішли Ахметов і Янукович. Перший попрямував на вихід, щоб їхати у своїх справах, а другий – на подіум, щоб в статусі кандидата відкрити концерт на свою честь.

Переходячи з української мови на російську, Янукович переповів залу скорочену версію свого виступу перед делегатами. Далі йому влаштували "інтерактивне спілкування" з виборцями.

Це були включення з Донецька, Харкова, Дніпропетровська і Одеси, де активісти "електорального пояса Януковича" розказували про те, що їм не страшні "бджолярі, кролики і косаті жінки". Адже до влади йде їх лідер, щоб відправити "помаранчеву банду на смітник історії".

Януковичу, який наслухався компліментів, влаштували дощ з конфетті. А далі на сцені його змінила музична агітбригада – рештки тих, хто не потрапив до співочого колгоспу Тимошенко: Світлана Лобода, Таїсія Повалій, Альона Вінницька, "Грін-Грей" та Джамала.

Лідер...
...і його зміїні "шузи"

Коли декільком журналістам нарешті вдалося дотягнутися диктофоном до Януковича, той вичавив з себе лише декілька банальних фраз.

– Ви знаєте, коли я побачив таку міць, що була в залі, я зрозумів – з цією армією можна іти в бій, – запевнив кандидат, якого охорона вже вела до виходу.

У коридорі залишився один тільки Сергій Льовочкін, якому замість "Лідера" довелося коментувати ситуацію з можливою відставкою уряду Тимошенко.

– Партія регіонів у цьому парламенті ні з ким не буде створювати коаліцію, – запевняв молодий фаворит Януковича. – Таке рішення партії.

– Але можливий варіант тимчасової більшості, яка відправить у відставку Тимошенко?

– Я цього не виключаю, якщо хтось внесе подання про відставку уряду, – сказав депутат. – Ми його ініціювати не будемо. Але можемо це підтримати як послідовна політична сила.

Роздаючи подібні коментарі, Льовочкін підживлював чутки про змову Партії регіонів та секретаріату президента щодо відставки Тимошенко.

Адже, звільнивши прем’єра, Янукович вибиває з рук конкурентки адміністративний ресурс і доступ до бюджетних коштів. Але одночасно кидає Тимошенко в рідну стихію опозиційної діяльності, де він для неї – не конкурент.

Що робити з Тимошенко – за три місяці до першого туру Януковичу треба робити вибір, який може вирішити долю всіх президентських виборів.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде