Виктор Янукович выстраивает свою вертикаль

Пятница, 19 марта 2010, 02:14

Через три тижні після інавгурації Віктор Янукович почав формувати свою вертикаль на місцях. Він здійснив призначення більше половини керівників областей. Переважно це виявилися люди, які очолювали штаби кандидата в президенти Януковича.

Анатолій Присяжнюк, губернатор Київської області

Новий шеф столичного регіону вважається близьким до хрещеного батька "РосУкрЕнерго" Юрія Бойка.

Бойко як керівник обласної організації Партії регіонів має негласне право назвати кандидатуру губернатора. Це виявився Присяжнюк, якого Бойко за часів своєї роботи на чолі Мінпаливенерго призначив головою державної компанії "Чорноморнафтогаз".

На цій посаді Присяжнюк затримався з 2006-го аж до 2009-го, коли його звільнила Тимошенко. Нібито прем’єр дізналася, що син Присяжнюка Олександр офіційно працює помічником Арсенія Яценюка. Крім того, посаду в "Чорноморнафтогазі" хотів у свою квоту нашоукраїнець Микола Мартиненко.

Після звільнення Присяжнюк став заступником голови СБУ замість Андрія Кислинського. До всього Присяжнюк у 2006-му був обраний депутатом Верховної Ради Криму від комуністів. Зараз Присяжнюк є позапартійним.

Сергій Рижук, губернатор Житомирської області

Під час переговорів про створення коаліції Житомирську область однозначно віддавали Володимиру Литвину. Це не просто базова область для спікера у виборчих кампаніях, а його батьківщина.

Новий голова Житомирської держадміністрації – народний депутат від Партії регіонів, але водночас Рижук має непогані стосунки з Литвиним і за часів Кучми уже займав посаду  губернатора. На виборах президента-2010 входив до керівництва обласного штабу.

Михайло Папієв, губернатор Чернівецької області

На посаду голови Чернівецької області претендували дві людини: близький до Януковича депутат Донецької облради Михайло Зварич і керівник обласного штабу Микола Романюк. Останній, за словами джерел, вже декілька днів навіть займався підбором кадрів у майбутню адміністрацію.

Втім, остаточний вибір Янукович зупинив на кандидатурі депутата Михайла Папієва. Довгий час вважалося, що Папієв буде міністром праці та соціальної політики.  Але за результатом коаліційних переговорів портфель перейшов до квоти Литвина. Згодом Папієву запропонували очолити Пенсійний фонд, але він відмовився.

Чернівецька область – мала батьківщина Папієва. За регіональною ознакою його традиційно вважають людиною близькою до Дмитра Фірташа, який також родом з цього краю.

Василь Ядуха, губернатор Хмельницької області

Василь Ядуха – керівник обласного штабу Януковича під час останніх президентських виборів. На початку 2000-х був головою Деражнянської районної адміністрації Хмельницької області. Після помаранчевої революції Ядуха обвинувачували у фальсифікаціях. За даними газети "Україна молода", він навіть затримувався за порушення виборчого законодавства та зловживання владою.

Василь Берташ, губернатор Рівненської області

Рівненську область також пророкували блоку Литвина. На посаду губернатора претендував депутат-литвинівець Микола Шершун. Але очолив область Василь Берташ, який керував штабом кандидата-переможця.

Олександр Вілкул, губернатор Дніпропетровської області

Головним претендентом на Дніпропетровщину називали колишнього губернатора часів Кучми Володимира Яцубу. Однак йому віддали посаду міністра з питань регіональної політики та будівництва.

Олександр Вілкул – керівник штабу Януковича в Дніпропетровській області та син голови обласної ради.

Вілкула вважають людиною, близькою до Ріната Ахметова. До обрання нардепом у 2006-му очолював "Північний горно-збагачувальний комбінат", що належить СКМ.

Борис Петров, губернатор Запорізької області

Борис Петров, як і більшість новопризначених губернаторів, також керував виборчою кампанією Віктора Януковича в області.

Для Запоріжжя прихід Петрова може означати кардинальну перебудову владної вертикалі. Справа в тому, що Борис Петров – давній опонент так званої групи "Мотор Січ", керівник якої В’ячеслав Богуслаєв претендує на те, щоб бути неформальним лідером Запорізької області.

Едуард Матвійчук, губернатор Одеської області

Одеська область довгий час також вважалась квотою блоку Литвина. Претендентом називали екс-керівника Одещини Сергія Гриневецького. За інформацією джерел, зрештою спікер погодився обміняти портфель губернатора на недоторканість для свого молодшого брата Петра Литвина, який є командувачем військами Південного оперативного командування.

Едуард Матвійчук – нардеп від Партії регіонів, керівник штабу Януковича в Одеській області. Він народився на Закарпатті та вперше пройшов до парламенту в 2002 році за списками блоку Ющенко як член парті "Солідарність". До всього іншого новий губернатор Одещини – батько дуже перспективної топ-моделі міжнародного масштабу Аліси Матвійчук.

Олександр Ледида, губернатор Закарпатської області.

Довгий час претендентом на посаду називали колишнього главу секретаріату президента Віктора Балогу, який допомагав Януковичу в області. Сам він такі амбіції відкидав, вважаючи їх надто дрібними для себе.

Зрештою, губернатором став керівник штабу на Закарпатті Олександр Ледида. Якби не призначення, Ледида мав би стати одним з наступних народних депутатів по списку Партії регіонів замість тих, хто вже пішли на посади у виконавчу владу.

Ледида – людина, близька до Віктора Балоги. В часи губернаторства Балоги в Закарпатській області Ледида був його заступником. А в день інавгурації Януковича екс-глава секретаріату президента пророкував призначення Ледиди і навіть називав його своїм учнем.

Микола Круглов, губернатор Миколаївської області

Претендентами на цю посаду називали ще й два інших прізвища: Сергія Майбороди як керівника штабу Віктора Януковича в Миколаєві та вже екс-губернатора Олексія Гаркушу – як члена "Народної партії" Литвина.

Очевидно, з Литвиним розрахувались іншими портфелями, а губернатором став керівник обласного штабу Януковича в Миколаївській області Микола Круглов, який вже обіймав цю посаду за часів Кучми. Можливо, це призначення також стало подякою за те, що донька Круглова, будучи суддею Вищого господарського суду, у січні 2010 року правильно проголосувала при розгляді справи щодо "Межигір’я".

Михайло Добкін, губернатор Харківської області

Це призначення виявилось одним з найбільш логічних і несподіваних одночасно. Смерть Євгена Кушнарьова досі дається взнаки: війна за Харківську область була чи не найзапеклішою з усіх губернаторських постів.

Розпочалася вона ще під час виборів, коли регіоналам довелося створювати два окремих штаби – харківський міський для мера Михайла Добкіна та харківський обласний для депутата Дмитра Шенцева.

Крім Шенцева, ймовірними губернаторами називали також заступника мера Харкова Олександра Кривцова та ставленика олігарха Олександра Ярославського, його колишнього родича Степана Масельского.

Очевидно, призначення Михайла Добкіна стало компромісним варіантом.

Анатолій Гриценко, губернатор Херсонської області

Херсонську область очолила людина, яка буквально напередодні ще керувала Кримом. Після голосування про відсторонення Анатолія Гриценко з посади спікера парламенту автономії багато опонентів поставили на його кар’єрі хрест.

Джерела стверджують, що Гриценко навіть натякав на готовність повернутися до себе на малу батьківщину і очолити Ленінський район поблизу Керчі. А претендентом на керівництво Херсонщиною був голова обласної ради Володимир Демьохін.

Але помилки керівництва штабу Януковича в Херсонській області врятували Гриценка. Джерела "Української правди" стверджують, що в Києві залишились незадоволеними результатами роботи штабу. Тому призначення Анатолія Гриценка стало найкращою альтернативою.

Анатолій Близнюк, губернатор Донецької області

Анатолій Близнюк повернувся на посаду, з якої його було знято указом Віктора Ющенко у 2005 році, одразу після помаранчевої революції. Під час останньої президентської кампанії він керував виборчим штабом Віктора Януковича в Донецькій області.

Близнюка вважають людиною близькою безпосередньо до самого Януковича.

Валерій Голенко, губернатор Луганської області

Головним претендентом на керівника Луганською областю називали Олександра Антипова, який обіймав цю посаду за часів Ющенка.. Декілька днів тому нардеп Володимир Ландик вже відкрито називав його майбутнім губернатором в ефірі одного з місцевих телеканалів.

Втім, в указі Януковича значилося прізвище Валерія Голенка – голови Луганської обласної ради. Його вважають близьким до віце-прем'єра Віктора Тихонова. До речі, вони є співавторами книги "Северодонецк: точки не будет".

А звільнений Антипов ще може винирнути в Києві. Він вважається претендентом на посаду глави Державної податкової адміністрації.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде