Чартер для Андрея Клюева – за средства налогоплательщиков

Понедельник, 21 июня 2010, 10:21

Режим економії, оголошений владою в зв'язку з фінансовою кризою, більше нагадує фарс.

Це в Європі економічна депресія стала приводом для скорочення державних витрат. В Україні вона ніяк не вплинула на прагнення державних чиновників до комфорту, про що свідчить історія однієї повітряної подорожі.

4 червня перший віце-прем'єр Андрій Клюєв відвідав з робочою поїздкою місто Запоріжжя. На урядовому порталі було сказано, що він побував у місті з "нарадою щодо актуальних проблем та перспектив розвитку Запорізької області".

Крім того, Клюєв-бізнесмен має і приватні інтереси в Запоріжжі - він є власником "Запорізького заводу напівпровідників".

Ця поїздка так би і залишилася повідомленням у стрічці новин, якби не одна особливість - Клюєв літав туди чартерним рейсом авіакомпанії "Україна", що обслуговує перших осіб держави.

Даний факт привернув увагу "Української правди", оскільки користуватися літаками "України" за кошти бюджету мають право лише три державних службовці - президент, прем'єр-міністр і голова Верховної Ради.

Це регламентується спеціальною постановою уряду "Про забезпечення повітряних перевезень вищих посадових осіб держави", на якій стоїть гриф "таємно".

Для України засекречувати подібні процедури - в порядку речей, хоча мало би бути навпаки, адже це питання стосується утримання високопосадовців за кошти публічних фінансів, сформованих платниками податків.

Щоб з'ясувати, на якій підставі борт надали Клюєву, що не підпадає під категорію трьох "вищих посадових осіб держави", "Українська правда" надіслала запит до першого віце-прем'єра.

Цей лист спричинив ажіотаж в оточенні Клюєва. Спочатку до редакції зателефонував один зі співробітників його патронатної служби, який спробував переконати, що не варто робити цю тему предметом журналістської уваги.

Паралельно з проханням не порушувати тему перельоту до редакції звернувся керівник одного з центральних органів виконавчої влади, орієнтований на донецьке крило Партії регіонів.

Зрештою "Українська правда" отримала лист від керівника служби першого віце-прем'єра Сергія Жеребка. Відповіді на жодне питання, порушене у запиті, там не було.

Чиновник послався на те, що вся інформація є "конфіденційною".

"З огляду на те, що відомості про організацію, виконання та забезпечення повітряних перевезень вищих посадових осіб України і про Державне авіаційне підприємство "Україна" належить до інформації з обмеженим доступом, більш детальну відповідь надати немає можливості", - сказано у листі.

 
Насправді "Українську правду" не цікавили питання, які можуть впливати на безпеку польоту посадовців найвищого рангу.

В запиті йшлося про набагато більш приземлені речі - чому Клюєв віддав перевагу чартерному літакові, а не регулярному рейсовому, якщо зараз в державі режим суворої економії? Або скільки для бюджету склала вартість цього перельоту бортом авіакомпанії "Україна" до Запоріжжя?

Чи якими нормативними актами регулюється можливість використання літаків ДАП "Україна" першим віце-прем'єром - якщо постанова дає дозвіл тільки трьом особам: президенту, прем'єру і спікеру?

Однак Андрій Клюєв вирішив не обтяжувати себе відповіддю, прикрившись грифом "таємно". Хоча приблизно в той самий час редакція "Української правди" отримала від першого віце-прем'єра вітання зі словами, що наші публікації "допомагають суспільству вдосконалюватися".

 
Не отримавши конкретики від Клюєва, "Українській правді" довелося послуговуватися лише орієнтовною ціною перельоту.

Так, у 2006 році подорож спікера Олександра Мороза державним літаком за маршрутом Київ-Одеса-Київ на матч суперкубку України з футболу обійшлася в 100 тисяч гривень - на той час 20 тисяч доларів.

Враховуючи відстань з Києва до Запоріжжя, переліт Клюєва коштував приблизно стільки ж.

Інше питання - чому борт надали першому віце-прем'єру, якщо постанова чітко регламентує це право за трьома найвищими посадовцями.

Колишній керівник ДУС Ігор Тарасюк розповів "Українській правді", що в екстрених випадках борт Державного авіапідприємства "Україна" справді може надаватися й іншим чиновникам, але за спеціальною процедурою.

"Наприклад, коли у нас вибухнула шахта, то на місце подій відлітали літаком "України". Але для цього потрібно ухвалювати окреме рішення уряду", - сказав Тарасюк.

Коли Клюєв літав до Запоріжжя, жодних екстраординарних подій там не відбувалося. У листі керівника служби першого віце-прем'єра лише сказано, що він побував у відрядженні "за розпорядженням прем'єр-міністра".

Однак Микола Азаров за законом "Про Кабінет міністрів" не має права видавати одноосібні розпорядження - вони ухвалюються на засіданні уряду більшістю голосів.

Жодної постанови Кабінету міністрів, яка би приписувала Клюєву летіти до Запоріжжя державним літаком, на сайті уряду віднайти не вдалося.

Цікаво, що однопартієць Клюєва Борис Колесніков, який значиться в бюрократичній ієрархії нижче за нього, розповів "Українській правді", що коли відбуває у відрядження, то винаймає приватний борт за свої власні кошти. Тобто не перекладає на бюджет проблему свого додаткового комфорту.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде