Дело о кортеже Януковича вышло на финишную прямую

Пятница, 16 июля 2010, 09:28

Скандальна справа за фактом автомобільної аварії, в яку потрапила "швидка допомога" з кортежу Віктора Януковича, вийшла на новий етап розвитку. У четвер в Дарницькому районному суді відбулося перше слухання за результатами розслідування.

Резонансне ДТП сталося 21 квітня. Кортеж президента Януковича їхав до аеропорту, звідки він мав вилетіти до Харкова на зустріч з російським колегою Дмитром Медведєвим, яка закінчилася підписанням угод про оренду Севастополя до 2042 року.

При виїзді з Києва на Бориспільську трасу "швидка допомога", яка супроводжувала Януковича, зіштовхнулася з таксі, в результаті чого загинув його водій, а також зазнали важких травм двоє пасажирів.

Після ДТП міліція у все горло намагалася переконати, що "швидка" не має відношення до кортежу. Спочатку з такою заявою виступив керівник прес-служби міліції Дмитро Андрєєв. За декілька годин це саме повторив заступник начальника всеукраїнського ДАІ Володимир Резніков.

І ось тепер в судовому процесі стала зрозумілою картина того дня.

Обвинувачений Микола Д. - водій держпідприємства "Автобаза Державного управління справами", яке займається побутовим, медичним і матеріально-технічним обслуговуванням перших осіб держави.

Цей головний фігурант справи - сумний чоловік передпенсійного віку в простому одязі з чорною сумкою в руках. Він важко пережив ДТП і навіть почав плакати в суді, згадуючи про аварію.

За дверима зали його чекають занепокоєні родичі. Обвинувачений виглядає в коридор перевірити, чи не прийшов його захисник. Але все марно - адвоката немає, хоча той і обіцяв приїхати. Від пропозиції судді взяти державного захисника чоловік відмовився.

У невеликій судовій залі - лише кілька осіб: обвинувачений, потерпіла, суддя, прокурор та секретар. До попереднього розгляду були запрошені також двоє пасажирів, які під час ДТП знаходились в таксі "ВАЗ 2110", але вони до суду не з'явились. Журналіст "Української правди" був єдиним представником преси на слуханні.

Прокурор швидко зачитав свою доповідь: "Підстави для закриття чи призупинення справи немає. Обвинувальний висновок складено відповідно до вимог Кримінально-процесуального кодексу. Підстави для зміни чи скасування запобіжного заходу (підписки про невиїзд) немає. Підстав для притягнення до кримінальної відповідальності інших осіб немає".

Потерпіла (дружина загиблого таксиста) вирішила не подавати цивільний позов та зазначила, що їй частково було відшкодовано збитки, але претензій до обвинуваченого вона не має.

- Ви вину визнаєте в тому, що пред'явлено на досудовому слідстві? Повністю визнаєте? - запитала в обвинуваченого суддя.

- Повністю визнаю, - зітхнув він.

- Можливо, є якісь обставини, які ви не визнаєте?

- Це вже недоцільно, - приречено відповів обвинувачений.

Після цього суддя вирішила внести до розгляду пропозицію: якщо обвинувачений повністю визнає свою вину, а інші учасники погоджуються з обставинами справи, можна обмежитись лише допитом обвинуваченого.

В такому разі, слідство не стало би досліджувати інші докази. Але після вироку учасники процесу не мали би права оскаржувати фактичні обставини справи.

Втім, водій не готовий піти на цей крок. Оскільки перше слухання - установче, то суддя оголошує перерву до вересня, коли має розпочатися розгляд по суті.

Запобіжний захід для водія "швидкої" - підписка про невиїзд - залишилася без змін.

Після завершення секретар вручила обвинуваченому копію обвинувального висновку. "Беріть його з собою на наступні слухання, - порадила вона. - Під час допитів ви зможете там подивитись обставини справи".

"Українська правда" мала можливість ознайомитися з обвинувальним висновком. У документі прямо визнано: машина "швидкої" з номером АА 0549 АА супроводжувала Віктора Януковича. На машині був увімкнений проблисковий маячок синього кольору. "Швидка" рухалась зі швидкістю 150 км/годину. Втім, вона відстала від основних автомобілів кортежу, які мали більш потужні двигуни та їхали швидше.

Світлофори на шляху кортежу Віктора Януковича були відключені. На виїзді з проспекту Бажана на Харківську площу стояв регулювальник, який мав безперешкодно пропустити машини чиновників.

 Місце ДТП

Коли основна частина колони проїхала, регулювальник дав знак для проїзду потоку машин зі сторони Харківського шосе. Кілька автомобілів встигло проїхати, коли працівник ДАІ помітив, що з боку проспекту Бажана їде "швидка", яка відстала від кортежу. Він показав знак "Увага", однак водій таксі встиг виїхати на перехрестя з Харківського шосе, де й зіткнувся зі швидкою.

За свідченням водія "швидкої", він вперше побачив сигнал регулювальника, коли був за 215 метрів від роздільної зони на проспекті Бажана. У той же час, за показаннями одного з медпрацівників, який сидів у "швидкій", сигнал можна було помітити ще за 295 метрів.

Наразі проти водія висунуто звинувачення відповідно до 2 частини 286 статті Кримінального кодексу України - "порушення правил безпеки дорожнього руху або експлуатації транспорту, якщо вони спричинили смерть потерпілого".

Водію "швидкої" загрожує позбавлення волі від трьох до восьми років. Тепер йому відведена роль "цапа відбувайла" в цій історії.

Зрозуміло, що, слідуючи за кортежем президента, він виконував наказ керівництва і став заручником слабкого двигуна свого автомобіля. Але цієї трагедії могло не статися, якби в Україні діяли європейські правила пересування перших осіб держави.

Однак навіть цей випадок ніяк не вплинув на охорону президента - пересування Януковича з захмарною швидкістю і далі супроводжується перекриттям вулиць, яке є нечуваним у Європі, курс на яку проголошено новим президентом.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде