Богдан Губский: Я не просил Януковича посадить Турчинова

Понедельник, 13 сентября 2010, 15:53

Здається, епопея Богдана Губського в БЮТ завершилася. Він вступив в команду Юлії Тимошенко з квітами, а вийшов з неї з великим скандалом.

Втім, Губський так і не став своїм у лавах БЮТ. За цей час в оточенні Тимошенко майже не залишилось людей, які б не вважали його плямою на репутації лідера та не жадали його виключення.

Сама ж Тимошенко публічно прикривала колишнього соратника Леоніда Кучми. "Ми повинні захищати своїх людей!, - казала вона на одному з партійних зібрань. - Що стосується Губського, всі ці рефлексії для того, щоб дискредитувати нашу команду. Люди, які паплюжать Губського - нехай принесуть мені хоч один документ, який його порочить".

За інформацією джерел, в грудні 2008 року Тимошенко особисто дзвонила генпрокурору Олександру Медведьку з вимогою відкликати з Верховної Ради подання на притягнення Губського до кримінальної відповідальності.

Секрет неабиякої відданості Тимошенко колишньому соратнику Леоніда Кучми досі невідомий. Її невиразне та непереконливе мовчання під час виключення Богдана Губського досі дивує її соратників.

Втім, щоб вигнати депутата з фракції, не знадобилися "документи, що його порочать".

Засідання БЮТ минулого понеділка більше нагадувало одностайний бунт на кораблі. Можливо, вперше в присутності всієї фракції і самої Тимошенко публічно пролунали слова, які останні чотири роки в оточенні лідера говорили лише пошепки і тільки в приватних розмовах с журналістами.

Промовці називали Богдана Губського "кротом", "корупціонером" та "агентом противника". Колишнього однопартійця звинуватили в співробітництві з адміністрацією Віктора Януковича та організації паралельного штабу БЮТ в Київській області під головуванням Володимира Майбоженка.

На інтерв'ю "Українській правді" Богдан Губський прийшов вже зі шпаргалкою. Під час бесіди здавалось, що депутат намагався виконати програму-мінімум, тези якої дбайливо були виписані невідомими радниками.

В очі кидалось неодноразове повторення Губським фактів у трьох конкретних справах: розкрадання майна державних банків, продаж газу та закупівля цукру в Держрезерв. 

І жодного слова, жодного закиду, жодного коментаря стосовно Юлії Тимошенко. І що цікаво, це взаємно: лідер БЮТ навіть після виключення Губського намагається будь-яким чином уникати коментарів стосовно цієї теми та не наважується називати його прізвище навіть в коментарях пресі.

- За що вас виключили з фракції?

- Мене не запросили на засідання фракції та приховали від мене факт засідання. Більше того, мій мобільний телефон по команді Турчинова виключили із розилки СМС, які йдуть у нас у фракції.

На засіданні фракції були присутні 91 народний депутат. З них за моє виключення не голосували 14 осіб, а голосувало проти 4.  Якщо навіть арифметично порахувати, то за моє виключення проголосували десь близько 73-х осіб.

А згідно із  положенням про депутатську фракцію чітко зазначено, що "рішення про виключення з фракції приймається простою кількістю голосів". Тобто за моє виключення повинні були проголосувати більше членів фракції - 78 осіб. Навіть це не змогли організувати.

Що стосується того, за що саме мене виключили. У "Положенні про фракцію" написано, що "виключити із фракції можуть за невиконання програмних засад та порушення організаційних принципів фракції, невиконання прийнятих фракцією рішень". Я можу сказати, що з  моменту створення фракції у 2007 році завжди голосував згідно з її рішеннями.

 

- Ви завжди носили карточку з собою?

- Ні. Моя картка завжди знаходилася в секретаріаті фракції, тому що у нас така система... Тобто картки збираються в секретаріаті фракції, а потім відповідальний за ряд бере ці картки і розставляє  по ряду.

- А хто у вас був відповідальним за ряд?

- Єресько та Мостіпан. Отже, такого не було, щоб я проголосував проти рішення фракції. І організаційних засад я не порушував, тому що я не виходив із фракції. Я ходжу на засідання фракції. Тобто Турчинов, навіть коли організовував це судилище, не зміг організувати його нормально.

Це нагадує засідання трійки, які були при НКВД. Коли при Сталіні збиралась така трійка, яка виносила рішення, що "за антісовєтскую дєятєльность, без пояснень розстріляти". І розстрілювали в Биківнянському лісі!... Так от, мене товариш Турчинов вирішив виключити за нібито антибютівську діяльність, але при цьому забув пояснити, за яку саме.

- Але ж за ваше виключення виступав не Турчинов.

- Турчинов публічно в УП заявив, що мене виключили за його наполяганнями. Але знову не навів причин.  На фракції депутат Міщенко казав, зокрема, що нібито я втручаюся у справи БЮТ у Бориспільському районі. Я в Бориспільському районі навіть не знаю, хто у нас керівник партії, та членів бюро, чим вони займаються, тому що я там ніколи не був! Депутат Бондарєв задекларував, що "Майбоженко - це проект Губського". Але далі про це поговоримо.

На засіданні фракції Кожем'якін, як привід для мого виключення, назвав мою заяву, яку я зробив в "Українській правді" перед засіданням фракції.  Я сказав, що групка КГБ-стів та сектантів готується мене виключити... Так от, під сектантами я не мав на увазі секту як релігійну організацію, а групу людей, яка бажає розправитися з інакомислячими. Будь-яка людина має право висловлювати свої погляди. Я - за свободу слова.

За моє виключення говорив і Турчинов. Він казав, що може Губському пробачити, що він  ходив до президента з проханням заарештувати Турчинова, але він не може мені пробачити те, що я воюю проти партії БЮТ. При цьому не навів фактів моєї війни з БЮТ. Ну, це відверта брехня, тому що я з жодним із президентів України не обговорював діяльність Турчинова.

Тому наведені ними причини не відповідають дійсності. Але, думаю, розумію чому вони пішли на цей крок. Інших причин не називали.

- А ви дійсно не бачились з паном Льовочкіним?!

- Взагалі-то протягом свого життя з ним зустрічався. І до виборів зустрічався, і після. Спілкуюся також з членами Кабінету Міністрів України. Опозиція та влада - це не вороги. У них лише різні погляди на політичне та економічне життя країни. Але і опозиція і влада мають працювати виключно задля людей.

До мене як до нардепа звертаються виборці з питаннями, що важливі для них: провести газ, прийняти зміни до закону, профінансувати лікарню, заступитися за невинно засудженого, наводять факти роботи чиновників проти людей.

Для реалізації настанов виборців нардеп може і повинен зустрічатися з представниками влади для вирішення таких питань та донесення до влади думки народу, незалежно від того, у владі цей депутат чи в опозиції. Це його обов'язок. Але одразу скажу, щоб ви мені не задавали це питання: ні з президентом України, ні з головою адміністрації президента, ні з ким із співробітників адміністрації президента питання Київської області я не обговорював.

 

- А з якого приводу ви зустрічалися з главою адміністрації Віктора Януковича?

 - З главою АП я зустрічався за своєю ініціативою. З приводу ситуації по місту Києву я сказав, що вважаю, що в Києві нині абсолютно некерована ситуація і чиновники творять "беспредєл". З цим треба щось робити. Закрилися магазини, аптеки,  погано фінансуються лікарні.

- А яке взагалі має відношення має пан Льовочкін до "беспредєлу" у Києві"?! Він керівник адміністрації президента і не повинен цим займатися.

- Президент України призначає глав РДА у Києві (навіть по старому закону), заступників голови КМДА. Тому думку про їхню роботу необхідно донести.

- Чи був у вас мандат на зустріч від Тимошенко?

- Я після виборів неодноразово зустрічався також із членами КМУ. Вважаю, що це  обов'язок нардепа задля вирішення проблем виборців. Які тут можуть бути мандати.

- А чи бачились ви після виборів з новообраним президентом?

- Звичайно. Наприклад, неодноразово у Верховній Раді України, як і інші депутати.

- Дайте відповідь : чи була у вас зустріч з паном Януковичем?

- Якщо маєте на увазі Київську область, то ні з президентом України, ні з його адміністрацією я це питання не обговорював. І я жодну людину в житті - у тому числі президента Януковича - не просив посадити Турчинова.

- Але ж на тому засіданні фракції була присутня і Юлія Тимошенко. Чому ж ви звинувачуєте у своєму звільненні лише Турчинова? Ви зустрічалися з нею напередодні цієї наради?

- Турчинов публічно заявив, що це його ініціатива. Хочу зазначити, що Турчинов - це не Тимошенко, не БЮТ, не партія "Батьківщина" і не фракція БЮТ у ВРУ.  І коли я задаю адресоване йому питання, йому не варто прикриватися тим, що складні питання щодо його особистої діяльності є питаннями до Тимошенко або партії.

Про те, що він ставить питання про моє виключення, я знав ще у п'ятницю. І я одразу усім сказав, що я не буду впливати на це рішення. І просити залишити мене у фракції теж не буду. От яке хочете рішення - таке і приймайте. Дасте аргументи - буду казати, що ви мене справедливо виключили. Не дасте аргументів - буду вважати, що це зведення зі мною рахунків за мої складні питання .

- На засіданні вас відкрито звинуватили у рейдерських захопленнях обласних організацій БЮТ у Київській області.

- При цьому не навівши жодного конкретного факту.

- У фракції запевняють, що цим займається наближена до вас людина - пан Майбоженко.

- Я вважаю, основна причина - це не ситуація не в Київській області. Турчинов ізолював лідера БЮТ для досягнення своїх особистих меркантильних  інтересів, які не завжди співпадають із задачами БЮТ. Він використовує її у своїх цілях.  А при будь-якій критиці його дій, одразу прикривається або ім'ям Тимошенко, або партією, як він робить це зараз. Якщо крізь цю призму розглянути його політдіяльність останніх років, то все встане на свої місця.

І основна причина конфлікту в тому, що я всередині партії оприлюднив цю його діяльність і публічно про це задавав запитання всередині партії. Зрозуміло, що я не потрібна людина! Замість відповіді на мої запитання мене виключили. Дуже "демократична відповідь!"

Ми йдемо до Європи. Там є демократичною нормою задавати питання щодо діяльності політиків. Наприклад, прем'єр Чехії С. Гросс у 2005 році пішов у відставку, бо не зміг публічно відповісти за походження 190 тисяч доларів США, які він заплатив за квартиру.

І він не прикривався ні ім'ям Тимошенко, ні БЮТ. Він особисто відповідав за свої дії, що і треба зробити Олександру Валентиновичу. Можливо, після його публічної відповіді ми побачимо, що він кристально чистий.

Це значить, що говорячи про ті чи інші негативні дії, я кажу про Турчинова. Я не воюю з БЮТ. А от Турчинов хоче виставити все так, що задавати питання про його діяльність - це є боротьба з БЮТ.

 

- Ви можете навести конкретні приклади, а не просто констатувати?

- Під час виборчої кампанії у мене виникало багато запитань до Турчинова як до керівника штабу.  Наприклад, у нас засідання центрального штабу проводилося лише раз на тиждень. Між першим і другим туром було взагалі лише два засідання штабу! Скажіть мені: як можна під час виборчої кампанії робити засідання штабу раз в тиждень і думати, що ти виграєш?

Величезна кількість програм лідера партії не реалізовувалася. Я здивувався. Як людина з таким величезним досвідом політроботи не може розуміти згубність такої політики? Після аналізу виборчої компанії виникли підозри, що замість виборів Турчинов займався чимось іншим. Не хочеться у це вірити.

- Можливо, вас просто не запрошували на ці засідання?

- Я був заступником керівника Центрального штабу і був присутній на всіх засіданнях. От у нас в  2006-2007 рр. кожен день, а іноді й двічі на день, були засідання штабу. А в 2010-му не виконувалися більшість програм, які були розроблені під час кампанії.

Я не кажу, що якби Турчинов реально працював у штабі, то Юлія Тимошенко виграла б. Історія є яка є. Але навіть якщо не віриш у перемогу, все одно необхідно чесно допрацювати до кінця.

- Але все, що ви зараз перерахували, зовсім не підтверджує особисте збагачення Олександра Турчинова за рахунок БЮТ.

- У мене немає фактів його особистого збагачення. Але після виборчої кампанії і оприлюднення у пресі ряду матеріалів у мене виникло ряд питань.

Турчинов як перший віце-прем'єр курував державні банки, які були націоналізовані. Всім відомо, що за пропозицією Турчинова (і він мені особисто це говорив) були призначені  керівники банків "Родовід" і "Київ". По розподілу роботи в КМУ він займався діяльністю цих банків.

І тоді, в жовтні місяці минулого року я зайшов до Турчинова і кажу: "Олександр Валентинович, от є така інформація із Нацбанку та інших офіційних органів, що з банку "Родовід" та "Київ" вимиваються кошти. Тобто уряд дає цим банкам гроші для виплати депозитів громадянам, але ці кошти йдуть іншим фірмам".

- Ці кошти йшли комусь конкретно?

- Мені як депутату надійшла інформація, і я прийшов з цим до віце-прем'єра. А він каже: "Богдан, цього не може бути".  Я повірив колезі. Подумав, мабуть наклепи, хочуть усіх пересварити.

Але після виборчої кампанії з'явилася публічна інформація, що ці банки отримали близько 10 мільярдів, а людям пішло близько половини.  Я у партії задав просте питання, куди ділися інші кошти?  

Якщо Турчинов заявляє, що він з банкірами не спілкувався, то він непрофесійно робив свою роботу, якщо мав регулярні зустрічі, тоді мабуть про це знав. На свої питання я отримав відповідь у вигляді виключення з фракції. Я вважаю, що Турчинов повинен публічно розповісти про витрати усіх коштів, що прийшли з уряду до банків.

"Не вмієш керувати – піди. Якщо вкрав – відповідай". "Шпаргалка" Губського буквально дихала ненавистю до колишнього однопартійця – Олександра Турчинова

- Ви зверталися з цим питанням до Юлії Тимошенко як до керівника уряду?

- Як до керівника уряду - ні. А як до керівника БЮТ, після публікації на цю тему у пресі - так. І не тільки до неї

- Якщо ви розповіли про це Юлії Тимошенко і питання не було вирішено, чому ви звинувачуєте лише пана Турчинова? Логічно було б думати, що це покривалося лідером команди...

-  Є конкретна людина - Турчинов, яка вела це питання в уряді. Після його відповіді можуть виникати інші питання.

- А чому ви їй одразу це не сказали - ви ж бачили її кожного дня?...

- Ви знаєте, я ж людина, яка працювала у команді. Я задавав це питання Турчинову. Він - мій колега.  Так як і він, я був заступником керівника партії. В усьому йому довіряв. Я ніколи не думав, що він промовчить.  Навіть гадки не мав про його можливі негативні дії.

До речі, я не звинувачував його у корупції. І мене дуже дивує його негативна реакція на прості публічні питання. До чого тут Тимошенко?

- Ви дійсно вважаєте, що прем'єр-міністр не знала про те, що робить Олександр Турчинов?!

- Я думаю, це питання до Тимошенко. Дивіться, не треба мене плутати до цього! В мене питання лише до Турчинова.

- Тоді це виглядає як ваша особиста війна з Турчиновим за наближеність до Юлії Тимошенко.

- У мене немає ніякої особистої війни з Турчиновим. Нам немає що ділити.

Турчинов був куратором Держрезерву в уряді. Під час виборчої кампанії (після І туру) він мені особисто сказав: "Богдан, ми продали сотні мільйонів кубів газу з Держрезерву ".

Більше того: коли гроші від продажу газу поступили на рахунки, я особисто як народний депутат прийшов до нього і сказав: "Олександр Валентинович, сьогодні на ринку ціна цукру сім гривень, але у мене є інформація, що Державний резерв хоче купити цукор дорожче. Зупиніть це". Він каже: "Ми все зупинимо". Після виборів з'ясовується, що заплатили цими грошима за цукор по 11 гривень, а цукор не поставили.

 

А вже весною в УП була інформація, що газ продали по ціні 800 грн. за куб. при ціні 2 400 грн. Різниця - сотні мільйонів гривень.

У мене як у нормальної людини виникає питання: "Олександр Валентинович, якщо ви знали, що продається газ по 800 гривень, чому це не зупинили?! Якщо ви знали про цукор по 11 гривень - чому не зупинили?!". Якщо не знали - то скажіть, я нічого не знав.

Я нікого не звинувачую, але коли я не отримую відповіді на такі питання, у мене є підозра, що або він знову не володів ситуацією, нічого не знав - або треба визнати, що ти знав. Грати у мовчанку - найгірший політичний хід проти БЮТ.

- Але всі наведені вами факти не доводять того, що пан Турчинов збагачувався особисто. Чому ви не допускаєте, що ці гроші йшли в партійну касу або в на кампанію Юлії Тимошенко?

-  Я ще раз підкреслюю, я нікого не звинувачую. Я через пресу задаю питання Турчинову. Вважаю, що виборці мають отримати відповідь.

- Почекайте, ви ж тільки що сказали, що питали про цукор і про газ під час виборчої кампанії!

- Ні, це не відповідає дійсності. Про газ я знав, тому що він сам сказав, а ось по якій ціні він продавався я не знав. Я до кінця виборів не знав, що це сталося! А десь через два місяці після виборів це було в пресі.

- І ви знов не питали про це Юлію Тимошенко. Але якщо ви дійсно турбувалися про країну, а не про особисті рахунки з паном Турчиновим, ви повинні були піти з цим в прокуратуру, підійти до прем'єр-міністра...

- Так про це ж у всій пресі писали.

- Якщо ви знали, що таке робиться, але не пішли до кінця, то ви є співучасником цих дій.

- Співучасником з УП, яка про це  написала? Та іншими газетами, які про це писали за інформацією з Держрезерву? Я не приховував свою позицію від керівництва партії, які говорили, що вони в це не вірять. Мені теж не хочеться в це вірити.

- Але якщо це не сталося, ви допускаєте, що Тимошенко теж покривала цю справу?

- Я не вірю у це. Але, якщо ж у вас є питання до Тимошенко, то у вас є можливість їй подзвонити і задати питання.

- І все ж таки всі наведені вами факти стосуються роботи колегіального органу - уряду і не мають відношення до особистого збагачення пана Турчинова.

- Йдемо далі по питанням.  Ми знаємо, що у 2008-му році, було прийняте 610-те розпорядження КМУ про заборону приватизації землі з лісом. Землі з лісом не можна відводити без рішення Кабінету Міністрів. І що цікаво: в 2008-2009-му році в селі Лісники в Київській області - гарне село, недешева земля - група товаришів у складі близьких родичів Олександра Турчинова та його соратників, без рішення Кабміну оформили на себе землю, на якій був ліс. І навіть не просто ліс, а ліс, який у заповіднику. Можете поїхати і подивитися, в селі скандал!

Я маю на увазі родичку Олександра Турчинова - пані Вишневську. Я ж не кажу, що це був він сам, але коли ти на родичів близьких щось відводиш, то до тебе є питання як до політика. Треба це хоча б людям пояснити!

Наскільки мені відомо, Київське обласне управління Держкомзему написало на Турчинова лист на цю тему. Турчинов на той час був Керівником урядової комісії з питань захисту інтересів держави під час розпорядження землями державної власності! А він промовчав. Можна було б казати, що Турчинов до Вишневської не має відношення. Але, нещодавно в УП була опублікована інформація, що офіс БЮТ на Турівській, у якому знаходиться кабінет Турчинова, належить фірмі, де засновником є Вишневська. Питання до Турчинова є. А відповіді не має. Чому його родичі , які володіють офісом БЮТ, відводили ліс у порушення розпорядження КМУ.

- Але є інформація, що нібито ще при минулому президенті генеральний прокурор подавав до Верховної Ради постанову про притягнення вас до кримінальної справи та арешт. І там теж були земельні питання...

- У пресі була різного роду інформація на цю тему. Задайте питання минулому президенту. Він мене не дуже любив.

- А у вас що, немає землі в Київській області?!

- Є ділянка під приватний будинок.

- Так скажіть, скільки в вас там землі...

- Півтора гектари на дамбі у Кончі Заспі на Дніпрі. На дружині оформлена. Купив у 2001-му році на вторинному ринку, тоді вона дешево коштувала. Зараз - дорого коштує. Три роки назад почав будувати там будинок.

- І ви відверто можете сказати: "Ні у мене, ні на афілійованих зі мною структур більше немає ніяких ділянок"?

- (Мовчить. Пригадує) Немає.

-  Скажіть: а чому ви весь час захищаєте Юлію Володимирівну?

- Я нікого не захищаю. Я просто вважаю, що питання, які я сьогодні задав, стосуються пана Турчинова, який використовує Тимошенко у своїх особистих корисних цілях. А потім прикривається нею, ховається, як школяр, і каже: "Юлія Володимирівна, на нас нападають ". Та на вас ніхто не нападає! Я не воюю ні з БЮТ, ні з Тимошенко, ні з народними депутатами БЮТ. Просто він повинен вийти і дати відповіді на питання. От і все.

До речі, мені не соромно за свою роботу у БЮТ.  На виборах 2007, 2010 років регіони, де я був куратором, показали позитивні результати.

 
- Ми відійшли від теми Київської області... Вас же за це виключили з фракції?

- Тепер, що стосується питання по Київській області. У 2006 році на виборах до Київської обласної ради БЮТ набрав більше 60-ти депутатів зі 120-ти. На той час список формував і затверджував Турчинов і був його лідером. Так, справді, я порекомендував у список БЮТ декількох людей - і вони стали депутатами обласної ради. Майбоженка рекомендували ми з Осикою.

Після президентських виборів і склалась така ситуація, що частина депутатів - близько 20 депутатів із БЮТ - створили депутатську групу "Київщина", яка увійшла в коаліцію з Партією регіонів. До речі, у цю групу не ввійшов ні один депутат, якого я рекомендував. Туди ввійшли виключно люди, рекомендовані та затверджені до списку Турчиновим, тодішнім керівником БЮТ в області та соратниками Турчинова.

 І тоді Майбоженко висловив думку, що можливо йому не треба бути головою обласної ради. І 26-го березня була нарада за участю Турчинова, Кожем'якіна, Губського, Бондарьова, Осики і Майбоженка. Юлія Тимошенко на той час була  у відрядженні.

Пан Кожем'якін як керівник служби безпеки підтвердив нашу інформацію про те, що до коаліції з ПРУ переходить до 20 осіб з БЮТ. І якщо вони будуть приймати негативні рішення, то Майбоженку треба буде їх підписувати. Тому було прийняте рішення, щоб Майбоженко напише заяву про відставку з посади голови обласної ради. Це рішення затвердив Олександр Валентинович Турчинов.

Ще через три дні, 29-го, березня було проведено розширене засідання керівництва фракції БЮТ в Київській обласній раді за участі Губського, керівництва Бюро БЮТ: Мостіпан, Осики, Бондарєва та керівництва фракції БЮТ, де всіх було проінформовано про рішення, затверджене Турчиновим щодо необхідності добровільної відставки Майбоженка з посади голови облради. Після цього Майбоженко написав заяву.

Однак вже увечері того ж дня Юлія Володимирівна приїхала з відрядження і з'ясувалося, що вона не була в курсі цього рішення! Вона цим була максимально здивована і максимально знервована, і вважала, що цим рішенням БЮТ здається.

- Ви питали про це у Олександра Турчинова публічно?

- На другий день лідер БЮТ аргументовано переконала нас відмінити це рішення. Відповідно, Майбоженко відкликав заяву.

Тоді жі я при всіх спитав: "Олександр Валентинович, скажіть, будь ласка, чому ви звинувачуєте  Майбоженка, коли рішення приймали ви як керівник? Ви теж несете відповідальність за це рішення".

- Але ж ви сказали, що він сам написав заяву!

- Можливо він трошки спасував. Але ж заяву він написав виключно по команді Турчинова. Я розумію позицію Тимошенко і тим, що вона була незадоволена діями Майбоженка. Я з нею тут згоден. Але ж зробив він це на  підставі рішення Турчинова.

І я спитав Турчинова: "От ви при всіх скажіть, що ви дали цю команду про те, щоб він написав заяву про відставку". Він каже: "Я не розібрався". Так не можна. Але Турчинов не відповів, він втік.

Вже потім я зрозумів, що він це зробив свідомо за відсутності Тимошенко, щоб створити конфлікт. Він тоді хотів відрізати мене з поля зору Тимошенко, щоб їй не можна було доносити альтернативну точку зору.

Далі,  обласна рада таємним голосуванням відправила Майбоженка у відставку.  Таємне - це коли кожен депутат бере бюлетень особисто. Голосували за відставку Майбоженка члени фракції БЮТ, яких рекомендував Турчинов та його соратники. Після того президією партії Батьківщина було прийнято рішення, що Майбоженка треба зняти з керівника облпарторганізації. А потім виключили із партії.

- І ви теж підписали ці рішення?

- Щодо зняття з посади керівника парторганізації - так, виключення з партії -  ні. Я написав, що я проти виключення Майбоженка із партії, тому що я вважаю, що треба людині пояснити факти... Не виключено, що це рішення знов не було погоджене з Юлією Тимошенко.

- Як це? Вона ж член президії і мала бути присутня на засіданні.

- Є нормальна практика - коли рішення в колегіальних органах приймаються іноді шляхом опитування. І у мене є підозра, що Олександр Валентинович Турчинов, не проінформувавши Тимошенко, провів рішення президії. Тобто це Турчинов своїми діями спровокував конфлікт у Київській області і розвалив парторганізацію.  Переклав відповідальність за свої рішення на інших.

Тому, які претензії до мене? Немає пояснень.

- А кого ви зараз вважаєте головою обласної київської організації Батьківщини?

- Мене це мало цікавить. Я позапартійний. І події у партійних структурах тих чи інших партій у Київській області об'єктивно мене мало цікавлять. Пишуть, йде боротьба в судах.

 

- А взагалі ви вважаєте нормальним, що пан Майбоженко очолює обласний осередок Батьківщини, в той час як його вже виключили з партії?!

- Хай Турчинов розбереться з тим, що накаламутив і несе за це відповідальність.

Всім відомо, Майбоженко приніс рішення судів. А у нас, знаєте, суди іноді приймають такі рішення, які, можливо, не усім подобаються. А з партійної точки зору це, може, й неправильно. Але закон - закон.

- Ви схвалюєте дії пана Майбоженка?

- З моєї точки зору, усі події у Київській облпарторганізації "Батьківщина" у 2010 році - це театр абсурду, яких і призвів  її до розвалу. Ну, в нашій країні багато театру абсурду.

- Але ж ви особисто рекомендували пана Майбоженка в депутати обласної ради і в якійсь мірі маєте відповідати за його дії?

- Я рекомендував Майбоженка в депутати обласної ради. Це факт. Якщо ставити так питання, то, в принципі, починаючи від Тимошенко і всіх нас, треба вигнати давно з партії. Ми на з'їзді затверджуємо усіх кандидатів у депутати до ВРУ. І коли вони потім виходять з фракції, то ми несемо за це відповідальність.

Турчинов створив конфлікт у Київській області, ось нехай ним і займається.

- А чи звертався до вас пан Майбоженко допомогти в цій ситуації?

- Ні. І ні в яких переговорах з посадовими особами або з діючою владою стосовно допомоги Майбоженку переговорів не вів. В тому числі і стосовно судів.

- А як вам взагалі діюча влада та ситуація в країні?

- Люди працюють. Результати побачимо у кінці року. Позитивно, що йде боротьба з корупцією.

- А що стосується демократичних свобод, свободи слова - як ви вважаєте, чи є зараз проблеми?

- Справа у тому, що проблеми зі свободою слова є завжди. При всіх урядах і владах, і в усіх країнах. І іноді ті чи інші чиновники, яких ототожнюють з владою, - вони тиснуть на пресу. Інше питання - що ці факти треба оприлюднювати. І влада повинна реагувати правильно на ці факти. Позитив має той, хто визнає ті помилки, які зробив і їх виправляє. Якщо діюча влада буде визнавати помилки, то це буде плюс.

- А вам вже пропонували якісь посади при новій владі? Чи перейти в коаліцію?

- Посади - ні. А щодо коаліції, теж ні. Я ні з ким переговорів про перехід у коаліцію не вів.

- А тепер в коаліцію збираєтесь?

- У 2002 році я виграв мажоритарні вибори до ВРУ у Золотоніському окрузі Черкаська області. Активно там працював. Газифікував села, допомагав школам і т.п. Після прийняття партійної системи виборів, депутати стали менше часу приділяти округам і вирішенню конкретних питань людей. Я хочу сконцентруватися зараз саме на цьому у своєму виборчому окрузі.

- А чи може найближчим часом Богдан Губський опинитись на якійсь державній посаді?

- Не планую.

- Ну, з того, що ви кажете, я розумію, що ви не збираєтеся залишатися в опозиції.

- Ну, насправді я сьогодні і не у владі, і не в опозиції. Мене виключили з опозиційної партії і фракції.  І сьогодні я хочу сконцентруватися поки на роботі в окрузі. Поїду до виборців, поспілкуюся. І після того буду приймати будь-які рішення стосовно своєї політичної позиції.

- Таке враження, що ви навіть задоволені, що вас виключили з фракції. Ви відчуваєте себе вільніше, так?..

- Ну, я не те, що задоволений... Але просто останнім часом були різного роду інсинуації навколо мене. А вирішилося питання максимально нелегітимно. А ті, хто це ініціювали, зробили це абсолютно бездарно. Вони не змогли навести жодного аргументу. Оце мені сподобалося...

Редакція висловлює готовність опублікувати будь-які коментарі осіб, прізвища яких згадуються в інтерв'ю Богдана Губського.

Розслідування «Українській правді» щодо обставин виключення Богдана Губського з фракції БЮТ читайте найближчими днями

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде