"Наша Украина": пережить перезагрузку

Воскресенье, 26 сентября 2010, 22:16

Лише в середині осені керівництво "Нашої України" вийшло з "зимової сплячки" і задумалося, як далі жити після поразки свого кандидата на січневих виборах президента.

Для цього в п'ятницю "Наша Україна" зібралася на черговий з'їзд. Рецепт було знайдено: нашоукраїнці зайнялися звичною справою - заміною коней на переправі. За місяць до місцевих виборів.

За п'ять років "Наша Україна" дійшла до свого занепаду. Черга в партію, де колись можна було побачити і нинішнього міністра юстиції Олександра Лавриновича, перетворилася на натовп бажаючих з неї вийти. Час від часу партійні осередки заявляють про невиплачену зарплату. В лавах "Нашої України" залишилося лише дев'ять нардепів, хоча три роки тому, коли обирали нинішній парламент, їх було близько тридцяти.

Віктор Ющенко все не визначиться, чи залишатися в політиці, чи відпочивати. Тому вирішив знову пошукати лише штурмана для свого "титаніка" - так і не наважившись запропонувати нового командира корабля.

Безсмертний, Балога, Кириленко, Ульянченко... Всі ці люди в різний час очолювали раду партії. Тепер цей портфель знайшов екс-голову Служби безпеки Валентина Наливайченка.

Хоча нинішні реалії "Нашої України" виглядають гнітюче, але виявилося, що за партію розв'язалася така-сяка боротьба. Усунути Віру Ульянченко, щоб очолити партію, намагалися Юрій Єхануров з Іваном Васюником.

Паралельно розроблявся інший сценарій - прихід Наливайченка. Він мав відбутися ще влітку, але Ульянченко за допомогою Катерини Ющенко вдалося відбити претензії на свою посаду. Однак восени Ющенко остаточно зупинив вибір на кандидатурі колишнього глави спецслужби.

Наливайченко йшов на посаду у пакеті з призначенням керівником виконкому Сергія Бондарчука - екс-гендиректора підприємства "Укрспецекспорт". Саме він має вирішити питання матеріального забезпечення колись потужної політичної структури, що мала рейтинг за 25% та багатомільйонні виборчі бюджети.

Власне, узаконенню тандему Наливайченко-Бондарчук і був присвячений посткризовий з'їзд "Нашої України", для якого придумали чергове оптимістичне гасло "Оновлення для перемоги".

Борець з педофілами - в "Нашій Україні"

Схоже, оргкомітет "Нашої України" досі живе ностальгічними спогадами про постпомаранчеві часи, коли за місце в першому ряді билися нашоукраїнські олігархи.

Цього разу перший ряд прикрасили табличками людей, які мали стати почесними гостями. Однак вони так і залишилися порожніми, зайвий раз привернувши увагу до напівмаргінального статусу "Нашої України".

В очі кинулася записка на кріслі "Віктор Іванович Балога", який тривалий час намагався поглинути "Нашу Україну" своїм проектом "Єдиний центр".

- А що він тут буде робити? - поцікавився кореспондент "Української правди" в Івана Васюника, що сидів по сусідству.

- Ну, Балога вже свою справу зробив..., - відповів колишній віце-прем'єр, який замість вивчення партійних документів читав Інтернет на "айпеді".

Останні помаранчеві соратники Ющенка: Васюник, Матчук, Шандра, Оніщук

Незважаючи на те, що "Наша Україна" переживає кризу, але знайшлося кілька осіб, які навіть зараз вирішили пов'язати свою долю з нею.

В урочистій атмосфері їх вирішили прийняти прямо на з'їзді. Першим прізвищем, яке оголосила Ульянченко, був депутат Григорій Омельченко. В останні місяці президентства Ющенка він виступив трибуном анти-тимошенківського скандалу з педофілами, а в останні дні - отримав звання "Героя України".

- Є бажаючі висловитися щодо кандидатури Омельченка? - запитала Ульянченко в зали.

- Щоб це була його остання партія! - вигукнув депутат В'язнівський, натякаючи на регулярну зміну політичної орієнтації кандидата.

- Голосуємо, хто за прийом Омельченка до партії? - звернулася Ульянченко.

Васюник руки за Омельченка не підняв. Його сусід депутат Віктор Матчук - теж.

Виявляється, в "Нашу Україну" просто так не беруть. За статутом, треба мати рекомендацію двох членів партії.

- Хто рекомендував Омельченка? - обурено запитали з залу.

- Може, Ющенко? - тихо пожартував В'язівський.

- Ульянченко! - підтримав його Васюник

- Тоді є пропозиція обрати до партії Юлію Володимирівну, - підтримав загальний настрій інший делегат - Карпук.

- Прийняти ми її готові, тільки всі бояться дати їй рекомендацію, - продовжив сміятися В'язівський.

- ...Григорій Омелянович, вітаємо вас зі вступом до "Нашої України", - тим часом оголосила зі сцени Ульянченко.

Григорій Омельченко - нашоукраїнець. Петро Ющенко закриває з тилу 

Далі з'їзд проголосував за вступ у партію спічрайтера Ющенка Данила Лубківського.

- Пан Лубківський добре відомий у Львівській партійній організації, у Івано-Франківській... - агітувала Ульянченко з'їзд підтримати його кандидатуру.

- ...А ще у Вашингтонській партійній організації, - підтримав Васюник.

Без обговорення з'їзд прийняв до лав партії прес-секретаря Ющенка Ірину Ванникову і колишнього міністра закордонних справ Володимира Огризка.

А далі сталося вже традиційне - "Наша Україна" проявила всю свою демократичну суть. Складно уявити, як хтось на з'їзді регіоналів чи БЮТ протестує проти вступу тієї чи іншої людини в партію. А тут це ритуал, без якого не обходиться жоден з'їзд.

На цей раз під роздачу потрапив екс-міністр Василь Вовкун. Кримська делегація пригадала йому звільнення директора місцевої газети "Кримська світлиця" та інші гріхи. І хоча зрештою Вовкун став членом "Нашої України", скандал протривав хвилин 20.

- Ну тепер ти назавжди запам'ятаєш, як тебе приймали в партію, - пожартував над Вовкуном Юрій Єхануров.

- Прорвався з боями, - відповів той.

Розім'явши м'язи на новеньких, партія підійшла до другого пункту програми - виступу Віктора Ющенка. Він виявився на диво коротким та позбавлених традиційних обертів.

Ющенко не згадав свої улюблені фразеологізми "набралася боргів як сучка бліх", нічого не розповів про "скіфських баб", та навіть жодного разу не озвучив імен Тимошенко і Януковича, обмежившись сухим словом "опоненти".

- Кожна поразка, якщо вона не вбиває тебе - вона робить тебе сильнішим! - процитував Ющенко Ніцше. - Наша партія має перспективу, має майбутнє...

Наступні слова далися Ющенку може й нелегко, але він все ж їх сказав.

- У 2004 році люди вийшли на підтримку Ющенка, але стояли не за нього, а за себе. У 2010 році програла конкретна людина. Програв я. І крапка! Цим я хочу сказати, що не програли ви, не програли мільйони людей...

Однак причину поразки Ющенко традиційно волів шукати не в собі, а в інших.

- Наш конкурент не був сильнішим. Ми програли не опонентам, а собі. Своїй роздробленості, яку привніс популізм в українських одежах, - не називаючи прізвищ, Ющенко натякав на Тимошенко. - Найбільшу шкоду Україні несуть два зла - авторитаризм і махровий популізм, а по-простому - брехня.

Далі - рецепт реанімації "Нашої України" від Ющенка.

- Ми повинні зробити все, щоб прийшли нові люди, нові обличчя... Друге завдання - це місцеві вибори. Навіть один депутатський мандат - це вже база для майбутнього, - розмірковував лідер політичної сили, яка колись претендувала бути партією влади в масштабах тоді ще 48-мільйонної країни.

- ...Я вірю в перемогу. Все попереду. І на підтвердження цих слів пропоную сьогодні обрати Валентина Наливайченка головою Політичної ради партії "Наша Україна".

 Парашутисти в "Нашій Україні". Зліва - направо: Ванникова, Наливайченко, Лубківський, Бондарчук

Фінал промови Ющенка зустріли негустими, але все ж оплесками. Далі пішло обговорення. Не яскраве і не цікаве.

- Запам'ятай на майбутнє - ніколи не сідай у першому ряду. Там не можна ні спати, ні читати, - дружньо поплескав Юрій Єхануров по плечу Василя Вовкуна.

- Буду знати, - усміхнувся той, дістаючи з портфеля кілька журналів, які екс-міністр культури завбачливо приніс з собою та вивчав до кінця з'їзду.

Не вирізнявся самокритичністю і звіт Ульянченко як попередниці Наливайченка. Вона вирішила не виступати, а роздати його письмово:

"Партія стала заручником безвідповідальності своїх партнерів як по коаліції, так і по блоку. Через протидію з боку БЮТ і партій-учасниць блоку НУНС значну частину ініціатив лідера партії президента Ющенка та депутатів-членів політради так і не було реалізовано. Як наслідок - суттєва втрата підтримки партії з боку виборців..."

І жодного слова про власні помилки.

Соло Огризка

Єдиним виступом, який насправді сколихнув зал, був спіч Володимира Огризка. З'їзд скучив за людиною, яка могла дати тверезу оцінку тому, що відбувається. Тому вже перші його фрази зривали шквал оплесків.

- Нам треба серйозно поміняти водіїв. Маю серйозну пропозицію - змінити 2/3 політради, - виголошував Огризко прості, але зрозумілі ініціативи.

Зал оплесками підтримував підтримав кожне слово Огризка. А тим часом, люди, яких найбільше вони стосувалися - Віктор Ющенко і Віра Іванівна - навіть не дивилися в його бік.

- Тут багато говорилось про мораль. Ми повинні вибачитися перед своїми прихильниками - за нездійснені мрії, які вони покладали на нас, і за кадрові прорахунки, які мали місце, - ще раз зірвав оплески Огризко.

Ющенко і Ульянченко, які обіймали почесні місця на сцені, продовжили робити вигляд, що нічого не відбувається. Кожен був зайнятим своїм - одна вивчала документи, інший... малював, по черзі дістаючи олівці зі склянки.

- ...Я пропоную, щоб весь керівний склад партії вийшов з "Мерседесів" і "Лексусів", і щоденно, щотижнево відвідував наші районні центри, села. Це нелегке спілкування, люди говорять неприємні слова, але без цього ми нікуди не зрушимо! - поставив остаточну крапку Огризко.

 Володимир Огризко став відкриттям з'їзду

Присутні проводжали Огризка оваціями, яких з'їзди "Нашої України" не пам'ятають з часів установчих зборів після помаранчевої революції.

На фоні тріумфу Огризка особливо помітна була безбарвність промови Валентина Наливайченка.

- Ми маємо на меті увійти в український парламент і перемогти на президентських виборах, - оголосив він стелю амбіцій.

Єхануров у внутрішній опозиції

Після презентації майбутнього керівника, з'їзд перейшов якраз до формування того, чим Наливайченко і буде керувати - самої політичної ради.

За п'ять років існування партії жодного разу цей процес не обходився без скандалів. І цей раз не став винятком. На поверхню вийшов конфлікт між Ульянченко і Єхануровим.

Список зі 140 прізвищ (!) осіб, які увійдуть у вищій керівний орган "Нашої України", нікому не роздали. Ульянченко зачитала його зі сцени. Це старий бюрократичний прийом, спрямований на те, щоб зменшити число невдоволених кандидатами.

Однак Єхануров зачепився за те, що до складу політичної ради ввели співробітників виконкому партії, які фінансово залежні від керівника політради, бо отримують від нього зарплату.

Таким чином, на думку Єханурова, голова політради створює собі резерв голосів, щоб проштовхувати потрібні рішення та зменшувати вплив місцевих організацій.

Приклад того, як важливі декілька голосів, мав місце на минулому засіданні політради. Єхануров ініціював відставку Ульянченко - але йому забракло саме стільки, скільки в політраді безпосередньо підлеглих Ульянченко з числа робітників виконкому.

Тому зараз, щоб не нариватися на старі граблі, Єхануров вийшов до мікрофону і запропонував прибрати таких людей.

- Я прошу усунути тих, хто отримує зарплату в партії, від ухвалення політичних рішень, - звернувся Єхануров до сцени, де сиділи Ющенко з Вірою Іванівною.

- Юрій Іванович, ви ж були на політраді та голосували за цей список. І від вас не надійшло жодної пропозиції, - спробувала урезонити його Ульянченко.

 Останні з Могікан: Ульянченко і Ющенко

Однак тут вона нарвалася на такий сплеск гніву, якого від спокійного Єханурова годі було чекати.

- Якщо політради будуть проходити як остання, то нам доведеться поховати партію. А ви взагалі не маєте права головувати на з'їзді..., - вибухнув голова київського осередку.

Але тут на боці Ульянченко і проти свого колишнього улюбленого прем'єра виступив уже Ющенко.

- Давайте говорити про принципи, а не про персоналку, не треба блудом ходити, - звернувся він до Єханурова. - Послухайте Наливайченка, бо йому здійснювати керівництво...

- Нам потрібні ці люди в політраді, - коротко пояснив свою позицію майбутній голова політради. - Щоб провести аудит в партії, щоб розібратися, що партія мала, що має...

Але Єханурова це роздратувало ще більше.

- Я кажу знову - якщо ми залишимо цей принцип, то ми поховаємо партію.

- Юрій Іванович, не треба погроз... - обурився Ющенко.

- Колеги, якщо ми хочемо оновити партію, треба вносити ці зміни. Дебюрократизація партії є її основою. Інакше, буде як в у вірші "текут туда струи реки, куда велят большевики", - заявив Єхануров під оплески зали.

- Так чого він хоче? - тихо запитала Лілія Григорович, яка не могла розібратися у внутрішніх інтригах.

- Та це він Вєру хоче посунути, - пояснили їй.

- ...Я вже не кажу про те, що негарно обирати родичів до політради, - кинув Єхануров черговий камінь в город Ульянченко, яка протягла в політраду "Нашої України" ще й свого брата.

Але коли питання поставили на голосування, Єхануров програв - його підтримали лише 210 осіб з понад тисячі делегатів з'їзду.

- Ну що, голосуємо за політраду єдиним списком? - звернулася Ульянченко до зали.

- Списком! - хором прокричали Наливайченко та Ванникова, які зморилися чекати свого обрання в керівні органи.

Раду затвердили, і в її складі вперше з моменту створення не виявилося прізвища Порошенка. Таким чином в Нашій Україні остаточно завершилася епоха "любих друзів", а Наливайченко і Бондарчук отримали в свої руки партію, яку навіть конструктори Майдану не змогли довести до ладу.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде