Евгеній Корнийчук. Заложник семейных связей

Пятница, 31 декабря 2010, 16:48

Затримання колишнього заступника міністра юстиції Євгена Корнійчука з першого погляду виглядає більш ніж дивним. Лідер УСДП був одним з перших, хто активно почав співпрацювати з новою владою. Втім обставини склалися так, що в критичний момент ані зближення з Партією регіонів, ані майже публічне зречення Юлії Тимошенко не змогли допомогти колишньому заступнику міністра юстиції ухилитися від правоохоронної машини.

Його взяли 22 грудня після 5-ти годинного допиту, саме в той день, коли в нього народилася дитина.

Як повідомляють джерела "Української правди", в перші дні затримання Євгена Корнійчука окремі регіонали просили відпустити його на підписку про невиїзд хоча б під час новорічних свят. У відповідь від Банкової надійшло наполегливе прохання "саме в цю справу не втручатись".

Категоричні настрої стосовно справи лояльного до влади чиновника скоріш за все продиктовані не порушенням закону і державними збитками, а його родинними зв’язками. Як відомо, тестем Євгена Корнійчука є нинішній голова Верховного суду України Василь Онопенко.

Верховний суд – останній бастіон судової системи країни, поки що не підконтрольний діючій владі. Колишній соратник БЮТу Василь Онопенко за роки роботи в ВСУ встиг нажити собі впливових ворогів, які згодом опинились при владі.

При цьому двоє з них – Андрій Портнов та Ренат Кузьмін – зараз є головними "таранами" судової та правоохоронної системи країни. За останні роки вони неодноразово намагалися домогтися звільнення голови ВСУ. Востаннє таку спробу було здійснено наприкінці минулого року. Тоді Ренат Кузьмін, посилаючись на рішення Конституційного суду, вказував на незаконне привласнення Василем Онопенком повноважень голови Верховного суду та вимагав від Вищої ради юстиції його негайного звільнення.

Втім найбільш суттєвого удару Василь Онопенко отримав вже після приходу до влади Віктора Януковича. Заступник голови адміністрації президента Андрій Портнов, розробляючи судову реформу, мінімізував вплив та роль Верховного суду у всій системі правосуддя країни. ВСУ фактично було знищено, а більшість його функцій перейшли до профільних апеляційних судів.

Згодом в цій стратегії з’явилась прогалина. Венеціанська комісія, розглянувши проект судової реформи України, дійшла висновку, що позбавлення Верховного суду його функцій та перекладення його повноважень на суди нижчої інстанції не відповідають загальноєвропейським стандартам. Слід зазначити, що думка Венеціанської комісії досить впливова в керівних органах європейської спільноти. Критика з боку цього органу може завдати удару і по іміджу країни і – що саме головне – відтягує припинення моніторингу з боку Парламентської асамблеї ради Європи.

Тому виправлення помилок, вказаних у рішенні Венеціанської комісії для нової влади, є справою принципу. В цьому ракурсі фігура Василя Онопенка для влади стала живим втіленням дилеми: виправляти помилки і віддавати Верховний суд у "чужі руки" чи зберегти контроль над системою, але зіпсувати репутацію влади реформаторів на міжнародній арені.

І очевидно, Євген Корнійчук є чудовим важелем тиску на Василя Онопенка.

 ЛИСТ-ФАНТОМ

Символічно, що якщо постанови про порушення кримінальних справ проти Юрія Луценка та інших членів колишнього уряду підписували слідчі з особливо важливих справ Генеральної прокуратури, то стосовно Євгена Корнійчука аналогічний документ підписав особисто заступник Генпрокурора Ренат Кузьмін.

Згідно з інформацією "Української правди", в самій постанові це пояснюється тим, що 22 грудня 2010 року, з’явившись на перший допит до Генеральної прокуратури, Євген Корнійчук пред’явив свідоцтво адвоката. А згідно з законом "Про адвокатуру", кримінальна справа стосовно адвоката може бути порушена лише Генеральним прокурором, його заступниками або керівниками обласних прокуратур. Зрештою документ підписав Ренат Кузьмін.

Приводом для порушення кримінальної справи проти Євгена Корнійчука стали результати перевірки слідчими звернення Володимира Сівковича. Колишньому урядовцю винесено обвинувачення за ч. 3 ст. 365 Кримінального кодексу: перевищення влади або службових повноважень, що спричинили тяжкі наслідки.

Згідно з постановою про порушення Кримінальної справи, Євгенія Корнійчука обвинувачують в тому, що, перебуваючи на посаді заступника міністра юстиції, він діяв в інтересах ТОВ "Меджістерс" і сприяв підписанню контракту на обслуговування НАК "Нафтогаз України" без проведення тендеру.

Зацікавленість колишнього урядовця пояснюється тим, що в період з листопада 2005 року по червень 2006 року, і з червня 2007 року по червень 2007 року Євген Корнійчук перебував у складі засновників юридичної фірми "Магістри та партнери" та ТОВ "Меджістерс".

Вся справа навколо Євгена Корнійчука базується на листі, який був направлений Міністерством юстиції на адресу НАК "Нафтогаз" за підписом заступника міністра.

За інформацією "Української правди", мова йде про експертний висновок Євгена Корнійчука стосовно компанії ТОВ "Меджістерс", який був переданий НАК "Нафтогазу України". Як зазначається в матеріалах справи, в листі Євгеном Корнійчуком були наведені "завідомо неправдиві відомості щодо наявності застосування НАК "Нафтогаз України" процедури закупівлі в одного учасника ТОВ "Меджістерс" юридичних послуг у галузі права".

В розпорядженні "Української правди" є копія цього листа.

 

Згідно з документом, експертний висновок був наданий Міністерством юстиції у відповідь на звернення НАК "Нафтогаз України" щодо наявності умов застосування процедури закупівлі юридичних послуг в одного учасника.

В листі дійсно надаються рекомендації НАКу стосовно компанії "Меджістерс", яка, з наявним листом, мала представляти інтереси Нафтогазу в міжнародних провадженнях. Слід зазначити, що однією з сфер відповідальності Корнійчука було саме курування представництва інтересів держави в міжнародних та іноземних судах.

Посилаючись на досконале вивчення юристами "Меджістерс" справ "Нафтогазу", Євген Корнійчук наполягає на необхідності "якнайскорішого завершення процедури закупівлі в одного учасника для забезпечення безперервного представництва інтересів Компанії під час тривалого провадження".

Лист підписаний 23 лютого 2009 року за вихідним номером 2456-0-33-09. Нагадаємо в преамбулі листа вказано, що лист був наданий після розгляду зверення НАК "Нафтогазу України".

 

В той же час, в матеріалах кримінальної справи стосовно Євгена Корнійчука вказується, що на той момент "будь-який запит з цього приводу до Міністерства юстиції України не надходив". Більше того, в постанові про порушення кримінальної справи написано, що "за вказаним вихідним номером і датою, що зазначені у даному висновку, в управлінні документування та контролю Міністерства рахується лист з іншим змістом".

Таким чином, вважає слідство, діючи в інтересах службових осіб ТОВ "Меджістерс" з метою укладення договору з НАК, Євген Корнійчук перевищив свої службові повноваження, порушив інструкцію з діловодства Міністерства юстиції, згідно з якою не допускається відправлення незареєстрованих документів посадовим особам.

Але окрім самого факту порушення інструкції діловодства та лобіювання близької до заступника міністра компанії, Генеральна прокуратура інкримінує Євгену Корнійчуку і наслідки підписання договору між ТОВ "Меджістерс" та НАК "Нафтогаз України".

Зокрема, зазначається, що згідно з актами виконаних робот в рамках укладеного договору НАКу було надано послуг на суму 2 111 300 гривень. В той час, як вартість юридичних послуг "з урахуванням максимальної економії та ефективності" становить лише 799 111 грн. Як вказано в постанові про порушення кримінальної справи, такі дані надала юридична компанія "Бондарчук та партнери", яка також надає юридичні послуги "Нафтогазу України".

Крім того, компанія "Меджістерс" нібито перевищувала вартість послуг з перекладу, що завдало додаткових збитків у розмірі 385 400 грн.

За даними слідства, сумарна сума збитків від договору, укладеного між ТОВ "Меджістерс" та "Нафтогазом України" склала 1 697 600 грн

ЄВГЕН КОРНІЙЧУК І РОКОВЕ RosUkrEnergo

Обставини навколо цього листа виглядають як сюрреалістична вистава з життя української бюрократії.

Компанія "Меджістерс" ("Магістри та партнери") обслуговує НАК "НАфтогаз України" з 2001 року. В березні 2009 рок в інтерв’ю "Українській правді" Євген Корнійчук сам визнавав, що "Магістри та партнери" почали надавати послуги державній компанії з його подачі.

"Я можу сказати, що НАК "Нафтогаз України" як клієнта "Магістрів"свого часу привів саме я. І я працював адвокатом НАКу починаючи, здається, з 2001 року, випускав для них єврооблігації, протягом восьми років займався арбітражами. Змінювалися голови НАКу, але я знав цю компанію зсередини", – пояснював тоді пан Корнійчук, відповідаючи на питання про конфлікт інтересів.

Таким чином, перші роки співпраці "Магістрів" з НАКом прийшлися на час головування в "Нафтогазі" нинішнього міністра палива та енергетики Юрія Бойка. З тих пір "Магістри" були одним з головних юридичних партнерів НАКу, а між Євгеном Корнійчуком та Юрієм Бойком виникли дружні стосунки, які з роками збереглися.

І тут настає найцікавіше. Лист, за який Євгена Корнійчука зараз притягують до кримінальної відповідальності, також стосується компанії Дмитра Фірташа.

Якщо вірити документу, необхідність залучення високофахових юристів ТОВ "Меджістерс", за думкою колишнього заступника міністра, була викликано в першу чергу судовим процесом між НАК "НАфтогазом України" та… компанією RosUkrEnergo.

 

В листі зазначається, що на той момент проти НАКу "був поданий і знаходиться на розгляді у Арбітражному інституті Торгової палати м. Стокгольм ряд позовів із загальною сумою вимог понад 600 мільйонів доларів". Очевидно мова йде про одне з перших звернень RosUkrEnergo до Стокгольмского Арбітражу ще в квітні 2008 року.

Далі Корнійчук зазначає, що "залучення високопрофесійних радників є критично важливим у зв’язку з тим, що висунення кредиторами Компанії ("Нафтогазу України" - УП) вимог щодо дострокового повернення залучених коштів може призвести до дефолту та оголошення до виплати всього суверенного боргу держави".

Врешті-решт "Магстіри та партнери" стали головним українським консультантом НАКу під час суду з RUE. І очевидно, що перебуваючи на посаді заступника міністра юстиції, Євген Корнійчук, природно, знав всі деталі юридичних стосунків між НАКом та "Магістрами". Більше того, як вже повідомляла "Українська правда", Корнійчук був одним з головних лобістів знищення згадувань ВАТ "Газпрому" та вищого керівництва Російської Федерації з судових документів під час процесу між НАКом та RosUkrEnergo. Така позиція української сторони стала однією з причин програшу НАКу в міжнародному суді.

Тут і починається сюрреалізм. З одного боку, в кінці 2008 році Євген Корнійчук стає заступником міністра в уряді Юлії Тимошенко, яка вела священну війну проти RosUkrEnergo. З іншого боку, той же Євген Корнійчук, який наполягав на залученні високофахових юристів "Меджістерс", щоб захистити інтереси НАК в суді проти RUE, одразу після зміни влади стає радником міністра палива та енергетики Юрія Бойка, якого традиційно вважають одним з впливових людей групи Дмитра Фірташа.

ПІСЛЯМОВА

Обставини затримання та обвинувачення Євгена Корнійчука викликають два важливих питання до слідства.

По-перше, очевидно, що колишній заступник міністра юстиції є лише однією з ланок всієї оборудки з проведення тендеру НАК "Нафтогазу України" щодо контракту з "Меджістерс". І до того ж незначною ланкою. Євген Корнійчук – дійсно з порушенням процедури документообігу і, очевидно, в інтересах "Меджістерс" – видав лише висновок, який не був вирішальним і не мав імперативного статусу.

Кінцеве рішення про проведення тендеру з одним учасником ухвалили міністерство економіки та керівництво НАКу. І саме вони мали б стати головними обвинуваченими у справі про збитки держави. Втім , за інформацією "Української правди", наразі Генпрокуратура не порушила жодної справи з цього приводу стосовно чиновників НАКу або Мінекономіки.

По-друге, навіть якщо визнати, що Євген Корнійчук мав вплив на "вибір" переможця тендеру з одним учасником, йому важко інкримінувати збитки, яких завдала компанія "Меджістерс", перевищуючи вартість свої послуг.

Очевидно, знову ж таки це питання до керівництва НАКу, яке належним чином не перевіряло акти виконаних робіт. І головне, незрозуміло, чому до справи не притягнуті працівники самої юридичної компанії. Нагадаємо, що компанія "Меджістерс" зараз продовжує обслуговувати НАК "Нафтогаз України".

По-третє, збитки НАК "Нафтогаз України" від співробітництва з ТОВ "Меджістерс", які вказані в кримінальній справі проти Євгена Корнійчука, приблизно в п’ять тисяч разів менше за ті, що державна компанія отримала від програшу в Стокгольмському арбітражі. І в цьому процесі головну роль грали юристи НАК "Нафтогазу України", співробітники "Меджістерс" і побічно – Євген Корнійчук.

Чому слідство зосередилось тільки на одному малозначущому епізоді, можна лише здогадуватись. Втім очевидно, що в разі виникнення кримінальної справи у більш широкому контексті державних збитків, крім колишніх урядовців і юристів, під прес правоохоронної машини мають потрапити нинішні підлеглі Юрія Бойка та голови "Нафтогазу України" Євгена Бакуліна.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде