390 обещаний Януковича за 365 дней

Пятница, 25 февраля 2011, 10:20

Немає видання, яке б у ці дні не присвятило окремої публікації – редакційної чи авторської колонки, аналітичної статті тощо – першому року перебування Віктора Януковича на посаді глави держави. Тон здебільшого критичний. Головне послання, яке можна узагальнити, – тупцювання, слова замість реформ. І тим більше – дуже мало конкретних результатів владарювання.

Проект "Владометр"  створено за ініціативою громадської кампанії "Новий громадянин" якраз для того, щоб фіксувати передвиборчі й поточні обіцянки політиків і чиновників.

Це новий український вебдванольний інструмент суспільного контролю за владою, зміст якого генерується не тільки і не стільки редакцією, а користувачами.

У багатьох країнах, де нові медіа глибоко інтегровані в суспільство, було реалізовано низку успішних Інтернет-інструментів контролю громадян за владою. Наприклад: Opencongress.com, Opensecret.org, Openmass.org/letters, Congresspedia, They work for You.com, Writetothem.com, Hearfromyourmp.com, Whatdotheyknow.com, Groupsnearyou.com, Chicagocrime.org, Wikileaks.org, Politifact.com тощо.

Ми ставимо за мету зробити українську політику більш прозорою і менш популістською. Пробуємо змусити політиків уважніше ставитись до своїх обіцянок та їхнього виконання. Об’єктами моніторингу є президент України, прем’єр-міністр та члени уряду, депутати Верховної Ради, політики та чиновники – від голови сільради і до найвищого рівня.

Проект дає відповіді на запитання: які обіцянки і коли давали українські політики? Які з них виконані, а які – порушені? Хто з українських політиків найчастіше порушує свої ж обіцянки? Які обіцянки є абсурдними або суперечать попереднім висловлюванням?

Сьогодні можемо прозвітувати небайдужим громадянам про перші результати "вимірювання відповідальності". Станом на вчора в базі даних проекту міститься інформація про 2036 обіцянок, які дали 113 політиків з 15 партій.

Ці обіцянки стосуються різних сфер, найбільше – економіки (386), праці та соціальної політики (319), підприємництва (256), регіональної політики (239), фінансів (217), освіти та науки (188) тощо.

Про інших політиків – іншим разом, а сьогодні про громадянина Віктора Федоровича Януковича, обраного на посаду глави держави і приведеного до присяги 25 лютого 2010.

За цей рік Янукович дав українському народу та світові щонайменше 390 обіцянок, з яких, за нашою оцінкою, на даний момент виконано 17, не виконано – 6, статус "компроміс" застосовано щодо 3-х, одна потрапила в "тупик". "В роботі" перебувають 363 обіцянки.

Про виконані трохи нижче, два слова про те, що таке "компроміс". Цей статус обіцянці може бути встановлений, коли її було виконано, але з порушенням термінів, або частково.

Наприклад, 28 жовтня 2009 року кандидат у президенти Янукович у вікопомній передвиборчій програмі "Україна – для людей!" пообіцяв: "Доб'юся прийняття нового Податкового кодексу, зроблю Україну найбільш інвестиційно привабливою у Східній Європі" .

З формального боку, новий Податковий кодекс прийнято 18 листопада 2010 року (хоч думки щодо реального внеску президента розходяться), і глава держави його підписав.

З іншого боку, ста днів замало для того, аби оцінити наскільки змінилась інвестиційна привабливість України. Отже, станом на сьогодні у виконанні обіцянки досягнуто компромісу. "Владометр" буде надалі відстежувати хід виконання цієї обіцянки, статус може бути змінений – від "виконано" до "не виконано".

Тепер про хороше. Про обіцянки виконані президентом. Їх 17. Віктор Янукович навіть є одним з лідерів у неофіційному чемпіонаті найчесніших виконувачів обіцянок. Поруч – прем’єр Микола Азаров, далі – глава Дніпропетровської облдержадміністрації Олександр Вілкул та інші владці.

Скажімо, ми виставили статус "виконано", можливо дещо авансом, обіцянці "значно скоротити армію чиновників" . Офіційні прес-релізи наввипередки повідомляють, що такі скорочення йдуть у Луганську, Києві, Криму, інших регіонах. Ставимо Януковичу +1.

22 листопада 2010 року президент, перебуваючи в Брюсселі, пообіцяв по поверненню в Україну зустрітись із представниками "Податкового Майдану" . І вже 27 листопада – зустрівся.

Дотримав слова, дарма, що учасників протестів тягають на допити, переслідують буцімто за пошкоджену плитку. Але тут питання не до Януковича – він про це нічого не обіцяв…

Після демонстрації успішної праці на благо виборців доречно показати і невиконані Віктором Януковичем обіцянки. Наразі таких ми нарахували щонайменше шість.

Не будемо чіплятися, просто згадаємо як кандидат на президентську посаду заявляв, що підійде до вирішення питання про базування Чорноморського флоту РФ на території України – "Ми це питання вирішимо таким чином, щоб воно у жодному випадку не мало негативних наслідків для відносин України та Росії". Водночас, Янукович наголосив, що він під час вирішення цієї проблеми захищатиме національні інтереси України "з позиції економіки" .

Всі слова з приводу цієї історії вже сказано. Зауважимо лише – суспільство, зокрема й ті, хто голосував за політика, не було в курсі ексклюзивного методу – недешевий газ в обмін на базування флоту терміном на 25 років. А коли дізналося – пізно було пити "Боржомі".

Ну, добре, хай їй грець тій геополітиці. Давайте про гроші – те, що всіх стосується. У тій самій передвиборчій програмі Янукович пообіцяв "зниження податку на прибуток до 19% з 2011 року, з наступним щорічним зниженням на 1% до 16% .

А маємо те, що маємо. Податковий кодекс, ухвалений наприкінці 2010-го, фіксує інше – ставка податку на прибуток у 2011 році – 23%, і досягне 19% лише у 2013 році.

Ще. "Чиновники проводять ганебну політику обдурювання і знущання над мільйонами простих українців. Внаслідок таких дій уряду українські громадяни отримують мінімальні пенсії і зарплати на тому ж рівні, який було встановлено майже два роки тому", – проголошував опозиційний політик Янукович.

Він навіть пообіцяв, що кожному повернуть вкрадені гроші, а винних посадових осіб притягнуть до суворої відповідальності.

Щоб дати немолодим людям орієнтир, пообіцяв – "Як новообраний президент України, я забезпечу негайне проведення перерахунку пенсій, зарплат і соціальних виплат з 1 листопада 2009 року, їх виплату і виплату заборгованості, індексування на рівні інфляції" .

Замість обіцяного "президентського указу №1" пенсіонери побачили Януковичеву турботу про самого себе – указ "Про першочергові заходи із забезпечення діяльності Президента України".

Ну, нехай, а далі? Як казав кіногерой, "ловкость рук и никакого мошенства".

Перерахування пенсій пов'язане з розміром прожиткового мінімуму, який встановлюється законом про державний бюджет. У 2010 держбюджет було прийнято 27 квітня, і перерахунок пенсій здійснили, але не 1 листопада 2009-го, а з 1 січня 2010 року.

Здавалося б, пенсія за два місяця – яка дрібничка. Можливо, для мешканців Міжгір’я і Кончі-Заспи – так. Але для тих, хто отримує копійки – напевне, не дуже.

Ще? 29 січня 2010 року в прямому ефірі під час телемосту між Запоріжжям та райцентрами Бердянськом, Енергодаром і Мелітополем лідер Партії регіонів пообіцяв протягом року підвищити середній рівень пенсій до 2 тисяч гривень.

"До 2011 року мінімальну пенсію встановимо 1200 гривень. Середня пенсія буде 2 тисячі гривень. І я це завдання вирішу" http://vladometr.org/promise/991/.

Пройшов рік і спливли всі обіцяні терміни. З першого січня 2011 року мінімальна пенсія становить 750 гривень. Протягом року вона зростатиме відповідно до збільшення прожиткового мінімуму для осіб, які втратили працездатність.

Так, з 1 квітня — 764 гривні, з 1 жовтня — 784 гривні, з 1 грудня — 800 гривень. Отже, замість 1200 гривень "від Віктора Федоровича" старі мають мінімалку у 750!

Вчора ж, 22 лютого 2011 року, Янукович продемонстрував сеанс небаченої амнезії. На засіданні Комітету з економічних реформ заявив – "Реалістичною я бачу задачу зростання на кінець року середнього розміру пенсій принаймні до 1380 гривень".

Нічого не залишається, тільки передати привіт запорізьким пенсіонерам, які понад рік тому купилися на обіцянку ціною в дві тисячі гривень.

Є у нас на сайті мітка "дивна обіцянка". Один політик обіцяє "підігрів тротуарів у зимовий період у місцях підвищеного травматизму" , інший – з’їсти власний капелюх , третій – "бити і лаяти" своїх підлеглих .

Є в переліку оригіналів і чинний президент. 8 жовтня 2010-го Янукович проїздив півднем України – "Каждый раз, проезжая город Херсон, получаю огромное количество жалоб жителей Херсонщины. Видя, сколько грязи, сколько мусора, я могу сказать, что здесь нет хозяина… Если бы мне попался в руки этот мэр, я думаю, что в руках только бы шкура осталась" .

Комусь цікаво, чи цю обіцянку виконано? Краще сказати, що через місяць після вікопомної заяви президента чинний мер міста Володимир Сальдо благополучно був переобраний на посаді міського голови… за повної підтримки Партії регіонів, членом і висуванцем якої він є.

Сайт – це інструмент, калібровка якого залежить від всіх нас. Це живий проект, ми свідомі, що не зможемо самі "зловити" всі обіцянки, і перевірити, і виставити всі статуси. Тому чекаємо конструктивних зауважень, критики, порад тощо. І головне – побільше обіцянок, щоб потім наші політики не к азали, що цього не говорили.

Ми розуміємо, що буде багато суперечок, бо іноді важко вирішити однозначно – виконано-не виконано, але здоровим глуздом вирішимо. Головне – створити ситуацію, коли брехати виборцеві, не виконувати обіцяне стане ознакою поганого політика, винятком із правил.

Вахтанг Кіпіані, Тарас Фролов, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде