Варишь президенту борщ - получишь статус государственного служащего!

Вторник, 19 апреля 2011, 18:28

Ситуація, що стала відома "Українській правді" та про яку ітиметься нижче - це немов стоп-кадр повної деградації української владної еліти, коли депутатами стають водії олігархів або коханки медіа-магнатів. Але виявилося, що це - не межа...

Наприкінці січня 2011 року делегація на чолі з Віктором Януковичем перебувала у швейцарському Давосі для участі у Всесвітньому економічному форумі.

Автор цих рядків звернув увагу на дивне прізвище у переліку чиновників, що супроводжували українського президента.

З-поміж глави адміністрації президента Льовочкіна, міністра Бойка, одинадцяти охоронців та іншої челяді значилася така собі Марінцева Надія Леонідівна, вказана у складі делегації як "помічник-консультант народного депутата".

 

З яких це часів помічники депутатів стали літати президентським бортом? - здивувалися ми. Найцікавіше, що в самій делегації жодного депутата не було, тоді як помічниця депутата - невідомо яким чином опинилася.

Ще більшим було здивування, коли побачили схему розселення президентського ескорту. Виявилося, що пані помічник народного депутата Марінцева жила в Давосі не в готелі, як, наприклад, Льовочкін чи Бойко, а прямо в будинку-шалє, орендованому для президента.

 

"Українська правда" почала встановлювати, що ж це за помічник депутата. Це зайняло трохи часу, оскільки перший наш запит до адміністрації президента загубився, а на другий ми чекали відповіді протягом двадцять днів.

У апараті Верховної Ради повідомили, що пані Марінцева з 5 травня 2010 року працює помічником-консультантом депутата від Партії регіонів Юлії Ковалевської та ця посада віднесена до 4-ої категорії посад державних службовців.

(Загалом існує сім категорій держслужбовців - до 4 категорії відносяться, наприклад, заступники начальників управлінь міністерств).

 

Але, як з'ясувалося, пані Ковалевська свого помічника не бачило жодного разу в житті!

Глава адміністрації президента Сергій Льовочкін повідомив у листі до "Української правди", що до призначення консультантом депутата Ковалевської пані Марінцева з 2008 року працювала помічником-консультантом іншого депутата від Партії регіонів - Андрія Кравця.

Того самого Кравця, який сьогодні відповідає за особистий комфорт президента Януковича на посаді керівника Державного управління справами.

Крім того, Кравець відіграє неабияку роль в тіньовій сфері Януковича - так, легендарна фірма "Дом Лесника", задіяна в оформленні на Януковича "Сухолуччя" та "Межигіря", прописана в броварському офісі Кравця, а його дружина керує кіноцентром "Зоряний".

Отже, пані Марінцева працює помічником депутата вже три роки, за що отримує зарплату з державного бюджету, ранг державного службовця та вислугу років для майбутньої пенсії.

Що ж це за людина, яка опинилася в одному шалє з президентом Януковичем?

На жаль, Сергій Льовочкін на наш запит не уточнив, які саме завдання виконувала пані Марінцева у Давосі.

 

Як з'ясувала "Українська правда", пані Марінцева насправді не є ніяким помічником депутата. Вона не пише за нього законопроекти та не проводить прийом громадян у виборчому окрузі.

Пані Марінцева є... особистим кухарем президента Януковича.

При чому довіреним - тому що Янукович забрав її з собою ще із Єнакієвого. За часів першого прем'єрства Януковича вона була оформлена в апараті Кабміну, а після переходу Януковича в опозицію 2005 року значилася кухарем в ресторанному комплексі "Зоряний", який тоді очолював нинішній керівник ДУС Андрій Кравець.

Про те, що пані Марінцева не чужа для родини Януковича, свідчить ще один факт - її чоловіка працевлаштували головним механіком в улюбленому мисливському господарстві Януковича у "Сухолуччі" (Дніпровсько-тетерівське лісо-мисливське господарство)

"Їхні" звичаї

Два роки тому в Британії спалахнув гучний скандал, коли з'ясувалося, що гроші, виділені депутатам для виконання повноважень представників народу, витрачалися на приватні потреби.

Дехто подав на компенсацію чеки за послуги садівника, дехто - за собачі консерви, дехто - за заміну лампочок в будинку, а міністр внутрішніх справ зажадала відшкодувати з бюджету гроші за порноканал, який дивився її чоловік.

За українськими мірками, це були незначні суми, що вимірювали десятками-сотнями фунтів. Але у підсумку всі несправедливо виділені кошти були повернуті до бюджету.

500 фунтів віддав назад навіть тодішній прем'єр-міністр Гордон Браун, який за рахунок бюджету хотів відремонтувати свій літній будинок. Зрештою, цей скандал став останнім цвяхом у труну Лейбористської партії, яка програла парламентські вибори.

Ситуація з президентською куховаркою, працевлаштованою помічником депутата - класичний приклад нецільового використання коштів платників податків.

Звичайно, Янукович може мати персонального кулінара, але ця людина точно не повинна бути помічником народного депутата, тому що специфіка роботи пані Марінцевої не має жодного стосунку не лише до законотворчості, але взагалі до Верховної Ради.

Обов'язки помічника депутата чітко виписано в тринадцяти пунктах постанови Верховної Ради "Про затвердження Положення про помічника-консультанта народного депутата України".

Свого консультанта, що утримується за бюджетні гроші, нардеп може залучати для написання законопроектів, підготовки публічних виступів, організації зустрічі з виборцями...

Але там ні слово не сказано про те, що помічник депутата має куховарити для президента, задовольняючи його гастрономічні смаки.

Президентський кулінар разом зі корочкою "помічник депутата" отримала і відповідний ранг державного службовця з усім пакетом привілеїв. Однак сама логіка передбачає, що держслужбовець - це людина, яка на своїй посаді служить державі, але аж ніяк не на кухні - президенту.

У законі "Про держслужбу" записано, що "державний службовець повинен сумлінно виконувати свої службові обов'язки", а сама державна служба грунтується "на принципі служіння народу України".

І український громадянин, який робить відрахування до бюджету з подальшим розподілом їх на штат депутатських помічників, навряд чи розраховує, що за ці кошти будуть варити президенту борщ.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде