До уваги Банкової – як насправді роблять у всьому світі

Пятница, 22 июля 2011, 11:57

У світі існують очевидні речі, які не потрібно доводити.

Але інколи українським чиновникам цього недостатньо - тому доводиться запасатися підтвердженнями навіть там, де воно зайве.

Однією з очевидних речей є те, що журналісти в цивілізованих країнах наперед не узгоджують з прес-службами політиків запитання, які вони поставлять їм на прес-конференції. Схоже, це неабияка новина для адміністрації президента України.

Нещодавно в Києві відбулася масштабна прес-конференція Віктора Януковича. Оскільки то було перше спілкування з журналістами за останні 13 місяців, існували надії, що принаймні тут Банкова відмовиться від штучного маніпулювання.

Більше того, призначення Дарії Чепак прес-секретарем президента сприймалося багатьма як шанс на запровадження більшої прозорості Віктора Януковича. Лунали голоси, що пані Чепак як людина з журналістським досвідом зламає специфічне ставлення до мас-медіа у головному офісі країни.

Однак прес-конференція президента, підготовка якої відбувалася під її прямим проводом, стала яскравим прикладом маніпуляційних технологій, запроваджених Банковою.

Ключову роль у цьому було віддано журналістам регіональних мас-медіа, які поставили на прес-конференції кожне друге запитання. При чому квоту регіональних редакцій заповнили ті ЗМІ, засновниками яких є органи влади - державні або комунальні.

Цей підвид мас-медіа перебуває у залежності від чиновників. Про це свідчить хоча би те, як вони масово змушені передруковувати статті київських чиновників - наприклад, першого віце-прем'єра Андрія Клюєва - або висвітлювати відпочинок губернатора у... ресторані.

Про зрощення регіональної преси із владою вказує ще один факт, який вдалося з'ясувати "Українській правді". За розповіддю учасників подій, переважна більшість журналістів із областей була звезена на прес-конференцію Януковича... автобусами державних адміністрацій. Навзаєм чиновники вимагали лояльності від редакцій.

Журналіст однієї з газет зізнався, що після виходу матеріалу за підсумками прес-конференції Януковича до них телефонував керівник області - з претензією, що тональність статті недостатньо прихильна до президента, хоча вони забезпечували журналістів транспортом та мали на це розраховувати.

Одразу після прес-конференції Дарина Чепак визнала, що попередньо узгоджувала з журналістами теми запитань, які були поставлені Януковичу.

Власне, саме зізнання було лише додатковим підтвердженням того, що вся країна могла бачити на власні очі - більшість запитань журналістів випромінювали лояльність до президента, яка інколи межувала із запопадливістю. Сам же Віктор Янукович, який не може похвалитися ораторськими здібностями, жваво відповідав на телекамеру.

"Ми обговорювали теми, які би хотіли обговорити журналісти. Це було не зараз, це було ще місяць тому", - визнала Чепак по закінченню заходу. Вона додала, що "так роблять всі прес-служби світу".

Подібна безапеляційність Чепак, що узгоджувати запитань - це передовий світовий досвід, спричинила побоювання про подальше використання цієї технології адміністрацією президента.

Тому "Українська правда" звернулася до посольств провідних європейських країн із листами, де було поставлено одне запитання: "Чи існує у вашій країні практика попереднього узгодження запитань, які журналісти планують поставити на прес-конференції до президента або прем'єр-міністра?"

Крістофер Фукс, керівник відділу преси та public relations посольства Німеччини відповів. "Я поставив ваше запитання Канцелярії федерального канцлера. Їхня відповідь - запитання до канцлера не погоджуються наперед".

Аналогічно відповіли у посольстві Чеської республіки. Любош Веселий з політичного відділу амбасади сказав: "Можу повідомити, що у нас немає практики попереднього погодження запитань журналістів до президента, прем'єр-міністра чи інших посадових осіб Чеської республіки".

За його словами, попереднє з'ясування запитань може мати місце "в окремих випадках" під час підготовки інтерв'ю президента іноземним журналістам.

Прес-служба посольства Британії надіслало листа, де також заявила, що узгодження тем для спілкування з керівником уряду в них немає. "У відповідь на інформаційний запит "Української правди" інформуємо, що представники акредитованих ЗМІ є вільними у виборі запитань під час проведення прес-конференцій за участі прем'єр-міністра Великої Британії".

 

Емануель Берар, перший секретар і радник з питань преси посольства Франції в Україні, надіслав таку відповідь:

"У Франції перебіг прес-конференцій та інтерв'ю не регламентується законодавством. На практиці усе залежить від особи, яка перебуває на посаді президента, прем'єр-міністра або міністра, а також від контексту та теми обговорення. Питання попередньо не узгоджуються". 

За його словами, прес-служби, як правило, намагаються дізнатися до початку прес-конференцій основні теми запитань для підготовки відповідей. Однак основна відмінність з Україною в тому, що вони не нав'язують свої запитання журналістам.

Найгрунтовнішу відповідь Українській правді дали в посольстві Швеції.

Цікаво, що на досвід цієї скандинавської країни посилалася сама Дарія Чепак у останньому інтерв'ю сайту "Телекритика" - за її словами, шведські журналісти, які відходять від неписаних правил, стають ледь не вигнанцями в своїй країні.

"...Спочатку (в Швеції) ставлять питання, наприклад, телевізійники, які поспішають на включення, потім інші. Якщо хтось порушує формат прес-конференцій або домовленостей з іншими журналістами, йому важко залишитися в президентському пулі - як людині, що не здатна поводитися відповідально".

Зі сказаного Даркою складно зрозуміти, де вигадка, а де - свідома дезінформація.

По-перше, у Швеції немає президентського пулу. Оскільки там немає президента - главою держави є король, а виконавчу владу очолює прем'єр-міністр.

По-друге, як відбувається спілкування найвищої посадової особи Швеції з журналістами, "Українській правді" розповіли в посольстві королівства.

 

На жаль для адміністрації президента України, в Швеції так само не узгоджують запитання до своїх політичних керівників.

Навпаки, журналісти можуть навіть не виїжджати на прес-конференцію, а надіслати своє запитання по e-mail.

Про все це ідеться  листі посольства Швеції:

"У відповідь на Ваш запит стосовно проведення прес-конференції за участю прем'єр-міністра Швеції посольство має честь повідомити наступне. Запитання журналістів і порядок, в якому вони ставляться прем'єр-міністру на прес-конференції, попередньо не узгоджуються.

У випадках, коли кореспонденти регіональних медіа не можуть приїхати на прес-конференцію, вони можуть надіслати запитання прем'єр-міністру електронною поштою.

Іноді на прес-конференціях за участю іноземних гостей кількість запитань може бути обмежена через обмежений час прес-конференції. У таких випадках пріоритет мають найпоширеніші засоби масової інформації для того, щоб матеріали прес-конференції були доступними найширшій аудиторії. Запитання не узгоджуються".

Тож, якщо Банкова вирішила під вивіскою прес-конференції президента подавати погано зрежисований спектакль, то принаймні не слід це ховати за пафосними словами "так роблять у всьому світі".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде