Юлия Тимошенко отдала ключи от "Батькивщины"

Суббота, 31 марта 2012, 00:03

Від з'їзду партії "Батьківщини" 30 березня були великі очікування серед журналістів.

Вважалося, що головною політичною подією цього дня буде оголошено про спільний похід на вибори Арсенія Яценюка і Юлії Тимошенко.

Адже, за внутрішньою домовленістю, до кінця березня Яценюк мав дати відповідь на питання єдиного списку. За інформацією "Української правди", Яценюк дійсно сказав "так", а його риторика на п'ятничному з'їзді "Батьківщини" лише посилила це враження.

Але сталося так, що у четвер адвокат Тимошенко Сергій Власенко не потрапив на побачення у Качанівську колонію та не зміг узгодити з нею текст остаточної заяви. Тому тема спільного походу Яценюка і Тимошенко лунала лише в натяках, а порядок денний зібрання звівся до ухвалення змін до статуту партії.

Вперше за багато років з'їзд "Батьківщини" проводився не помпезно у ангарі Виставкового центру, а в невеличкому, зате історичному приміщенні Будинку вчителя.

За півгодини до початку з'їзду в залі в приміщенні не було ще жодного депутата. Відтак вся увага журналістів була прикута до Олександри Кужель, яка в разі відмови Віталія Кличка від переговорів піде кандидатом у мери Києва від БЮТ.

Кужель запевняла, що все не так.

- Я прийшла до Турчинова сама і кажу: "Давайте, я виставлю свою кандидатуру". Я добре знаю всіх підприємців, всі проблеми, від пологових будинків до похоронних бюро... На що Турчинов відповів, що веде переговори з Кличком про єдиного кандидата. Я сказала: "Тоді я знімаю своє питання"... Але кандидат має бути єдиним. Бо Київ – це Сталінградська битва. Подумайте, чи був би Майдан у 2004, якби мером був Попов? - розмірковувала вона.

За словами Кужель, вона збиралася ввечері зустрітися з Кличком.

- І запам’ятайте: ні з Пашинським, ні з ким іншим я свої дії не узгоджую. Я співпрацюю з "Батьківщиною", а не входжу до неї, - заявила екс-соратниця Тігіпка.

Слідом за Кужель на порозі Будинку вчителя з'явився герой останніх публікацій про передвиборчу агітацію на Сумщині Олександр Волков, який навіть поширював горілку з власним портретом. Колишній помічник президента Кучми, нині він збирається балотуватися за мажоритаркою від БЮТ. Говорити з журналістами Волков не захотів. Лише відрізав: "Я - член партії та іду на з'їзд".

- Іміджу він нам не додасть, одні клопоти, - проводжав поглядом габаритну фігуру екс-директора парламенту один із близьких соратників Тимошенко.

- Він чимось дорогий Турчинову? - допитувалася журналіст.

- Та ні! Турчинову він теж як більмо на оці, - зітхнув бютівець. - Це - наш тяжкий спадок минулого...

Мало хто знає, але Волков балотується на Сумщині згідно з персональними гарантіями Тимошенко. Їх пов'язують давні близькі стосунки - Тимошенко жила у Волкова вдома під час помаранчевої революції та за його посередництва контактувала з Борисом Березовським. Але в 2006 році під тиском Томенка і Бродського не взяла Волкова до списку БЮТ.

...Тим часом лідери партії на чолі з Олександром Турчиновим зібралися в окремій кімнаті для наради. Журналісти перестріли В’ячеслава Кириленка.

- Якщо буде єдиний список, то його має очолювати Яценюк, - відповів він на питання. - Я оцінюю шанси на його створення як високі. Це - єдине можливе рішення на сьогодні, а все решта - емоції.

Сам Яценюк не захотів коментувати цю тему. На з'їзд він прибув у супроводі Миколи Мартиненка і, здається, не в дуже доброму гуморі. Яценюк разом з Кириленком зайшли до кімнати, де вже засідала група Турчинова. Вони там пробули хвилин 10, і потім всі гуртом пішли на з'їзд.

- Тут у пресі вже почався ажіотаж, тому я хочу повідомити: це не надзвичайний, а робочий з'їзд, - заявив Турчинов з трибуни.

З'їзд справді був робочий - у сценарному плані, написаному напередодні, були прописані репліки Турчинова до деталей - навіть те, що він мав сказати після голосування за питання порядку денного. І було надруковано, що після кожного голосування він мав оголосити: "рішення прийнято". Хоча, по ідеї, це мав вирішити сам з'їзд на підставі вільного волевиявлення делегатів. Але у "Батьківщині" не вірять у експромти.

 
 

На початку Турчинов запропонував обрати робочу президію з'їзду.

- До її складу пропоную включити: Тимошенко Юлію Володимирівну....

Зала Будинку вчителя вибухнула оплесками.

- Юля! Юля! Юля! - відповів амфітеатр.

Запросивши за стіл лідерів партій, які завершують переговори про єдиний список на базі "Батьківщини", Турчинов зачитав листа від Юлії Тимошенко.

- Я не знаходжуся серед вас. На жаль, Качанівська колонія не надсилає делегатів. Але навіть тут, за гратами, я відчуваю стук ваших сердець...

Судячи з пафосних обертів, перед оголошенням послання побувало у руках юліних спічрайтерів.

- Ми всі повинні облишити розмову про похід на вибори кількома колонами, - продовжував Турчинов озвучувати тези Тимошенко. - Об'єднання опозиційних сил дать потужний кумулятивний ефект...

Зачитування супроводжувалося слайд-шоу на моніторах із фотографій, підготовлених персональним фотографом лідерки БЮТ.

- Єдине, чого боїться влада - це єдності опозиційних сил, - зверталася Тимошенко до присутніх голосом Турчинова. - Тому сьогодні я прошу і благаю вас тільки про одне: об’єднуйтеся!!! Стратегія на парламентські вибори 2012 року у нас може бути тільки така: одна команда, один список, одна перемога! 

- Юля! Юля! Юля! - знову відповів їй зал.

 Турчинов читає кореспонденцію з Качановки. Фото Олександра Прокопенка

Завершивши послання ув'язненої лідерки, Турчинов виступив уже зі своєю промовою - яку він так само зачитав. На фоні Тимошенко, яка завжди говорила експромтом, контраст був надто яскравий.

Він розповів про те, як "Батьківщина" провела внутрішню чистку після поразки Тимошенко на виборах - БЮТ на 42% змінив керівництво міських і районних організацій.

При цьому не уточнив, яка частина цих людей була усунута в зв'язку з переходом до "групи Рибакова" у парламенті майже половин керівників обласних осередків "Батьківщини".

- Зараз наша партія нараховує 600 членів, - з гордістю в голосі оголосив Турчинов.

- 600 тисяч членів, - почав сміятися зал.

- Ой, я хотів сказати "тисяч"! Це владі так би хотілося, щоб нас було лише 600 членів, - віджартувався заступник Тимошенко.

Турчинов продовжив зачитувати однопартійцям політінформацію - що прийшов час завершувати узгодження і переходити до створення єдиних виборчих штабів опозиції. 

- Рівень влади упав настільки, що Партії регіонів буде важко подолати встановлений ними ж прохідний бар'єр, - продовжив читати Турчинов.

Оплески присутніх підтримали його.

Інтонації Турчинова змінилися. Він підняв очі від тексту. Наближалася кульмінація його виступу.

- Я хочу запитати вас, шановні мої друзі депутати, шановні керівники партійних організацій! Вас, мої однопартійці! Чи готові ми до реальної самопожертви?

Турчинов почав дратуватися.

- Друзі, я підкреслюю - до реальної самопожертви! Не абстрактної, про яку ми звикли говорити на мітингу, а до конкретної! До пожертви свого місця в списку, до втрати округу, на якому можна перемагати, до втрати своїх посад. Я питаю у вас?

- Да! - не дуже голосно пролунало у тиші залу. Лише присутній депутат Михайло Косів підняв руку - на знак згоди не балотуватися в наступний парламент.

Присутні засміялися. Турчинов напружився та подивився у той ряд, де сиділи журналісти.

- Щось ця відповідь не переконала "Українську правду"! Давайте разом, щоб здригнувся режим! - заволав Турчинов істеричними нотками. - Ви готові до самопожертви?!

- ДААА! - ще раз надірвали горло партійці.

- До перемоги, друзі! - підбив риску Турчинов.

- Щось ви не дуже кричали, коли він питав про самопожертву? - звернувся автор цих рядків до депутатів від БЮТ Юрія Сербіна та Олександра Скибінецького, які сиділи поряд.

- Ми вже пожертвували, - чесно відповів Скибінецький.

 Тітка Тимошенко Антоніна Ульяхіна і колишній лідер фракції Іван Кириленко. Фото Олександра Прокопенка

Після себе Турчинов надав слово Яценюку, який дуже хотів сподобатися присутнім. Він звернувся до портрету на сцені.

- Шановна і дорога Юлія Володимирівна! Дорогі побратими по опозиції! - голос Яценюка почав наростати. - Перше, що я хочу сказати – Юлія Тимошенко буде на свободі! В країні буде відновлено справедливість.

- Юлі - волю! Юлі - волю! - вибухнув зал.

- Ми з вами не просто партнери, ми з вами друзі й побратими. Ми повинні перемогти разом!

Яценюк продовжував підігрівати аудиторію.

- Навіщо ми об’єднуємось? Хто наш ворог? Це злиденність! Це корупція! Це безробіття! Це суддя, який за гроші чи під тиском прийняв рішення проти Тимошенко і Луценка. Все це уособлює режим Януковича. Наш ворог - це режим Януковича, який повинен бути знищений! - оголосив Яценюк.

Далі він поставив усіх перед жорстким вибором.

- Той, хто не з об’єднаною опозицією, хто не іде з нами на виборчу кампанію, - той підтримує Януковича, - заявив Яценюк.

Йому, як майбутньому першому номеру списку "Батьківщини", найвигідніший такий розподіл на чорних та білих.

Яценюк приміряє трибуну "Батьківщини". Фото Олександра Прокопенка

Хоча, за інформацією "Української правди", Яценюк уже погодився іти на чолі партії Тимошенко, формально він запропонував протягом трьох тижнів визначитися щодо єдиного списку.

- Ми повинні створити нову традицію! Ми повинні забути родове прокляття українських демократів, які не здатні об’єднатися ні за хвилину, ні за 10 хвилин перед розстрілом! Ми йдемо до перемоги нашої Батьківщини – України - єдиним Фронтом! І ми це зробимо! - завершив промову Яценюк.

Поки він виступав, один з депутатів уже займався моделюванням майбутнього списку: БЮТ – 55%, Фронт змін – 45%, прохідних місць – 130.

Решта виступів звелася до таких же закликів до об'єднання. Від хвилювання плуталися у словах навіть досвідчені партійці - як керівник київської "Батьківщини" Юрій Одарченко

- ...І коли Кірєєв намагався принизити нашу Юлю, він вимагав: "Підсудна, встаньте!" Але навіть коли був вирок, вона не піднялася з колін.

- Я звертаюся до вас усіх - давайте разом поїдемо до Качанівської колонії! - благала керівник осередку "Батьківщини" у Кривому Розі. - Зайшла Юля до в'язниці бранцем, а вийде звідти - президентом!

Тітка Тимошенко Антоніна Ульяхіна, яка очолює Дніпропетровську обласну організацію "Батьківщини", запропонувала правки до рішення з'їзду.

- Давайте запишемо, що ми не "об'єднаємося", а що ми вже "об'єдналися", - попросила вона з місця.

Турчинов розсміявся.

- Я теж "за". Але з'їзд дав три тижні, щоб завершити цей процес успішно.

У підсумку, головним рішенням стало внесення змін до статуту "Батьківщини". Яких саме, ніхто публічно пояснити не зміг. Текст новацій не був розданий делегатам, хоча вони одноголосно піднімали мандати "за". Дивуватися не було чому, враховуючи, що вони так само роблять у Верховній Раді.

Насправді, за інформацією "Української правди", зміни до статуту були дуже цікаві - вони мали убезпечити партію "Батьківщина" від потреби скріплювати кожне рішення особистим підписом Юлії Тимошенко.

З однієї причини - оскільки контакти із зовнішнім світом в неї нерегулярні та здійснюються через адвокатів. Тож зміни до статуту виписано так, щоб оперативне керівництво партією можна було здійснювати без автографу Тимошенко.

Рішення, правильне по-суті, змусить Тимошенко ще сильніше усвідомити власну ізоляцію. Неминуче виникнуть ревнощі та підозри, що вона не впливає на процес...

Але найстрашніше для Тимошенко те, що іншого вибору, ніж віддати кермо партії, просто не було. Якщо свобода для неї важливіше.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде