Форум оппозиции Арсения Яценюка

Понедельник, 14 мая 2012, 12:32

Націонал-патріотичні сили України проходять чергову реінкарнацію свого об’єднання. Це вже третя з 2002 року спроба створити єдину команду, яка би могла добитися системних результатів.

Найбільш успішний проект цих зусиль – Помаранчева революція – з часом виявився колосом на глиняних ногах. Відродження єдності так званих помаранчевих сил у 2007 році в рамках НУНС закінчився ще більш гучним провалом. Через п’ять років після дострокових парламентських виборів "Наша Україна" опинилась на межі політичної смерті, а "Народна самооборона" роздерта між командою Юлії Тимошенко та Віктора Януковича.

Обезголовлені судовими вироками політичні сили західного толку вимушені збиратися під новим прапором об’єднаної опозиції. Але тепер їй протистоятиме найбільш структурований політичний моноліт за всі часи незалежної України. І результат цього протистояння може виявитись вирішальним.

Політично на кону стоїть більшість у Верховній Раді. Хоча вже зараз зрозуміло, що влада має чисельніші важелі впливу для створення більшості у майбутньому складі парламенту. Тому більш значущим є психологічний результат майбутніх виборів – конкуренція двох брендів – опозиції та влади.

Поразка опозиції за партійними списками означатиме провал об’єднавчої концепції. А перемога може стати початком зворотного відліку часу перебування у владі команди Віктора Януковича. Поразка або перемога в жовтні 2012 року стане фундаментом наступної президентської кампанії.

Минулої суботи об’єднана опозиція провела перший спільний масовий захід і представила свою програму дій в разі виграшу парламентських виборів. За багатьма ознаками, запропонований план дій нагадує обіцянки націонал-патріотів у 2002, 2004 та 2007 роках. Центром нового етапу боротьби за владу очевидно стає Арсеній Яценюк.

ДО ЮЛІЇ ТИМОШЕНКО ЧЕРЕЗ ТЕЛЕВІЗОР

Форум об’єднаної опозиції було вирішено провести на Михайлівській площі. Організацією заходу займалися спільно обидва штаби – "Батьківщини" та "Фронту змін". Щоправда, фінансування взяв на себе Микола Мартиненко, а режисурою форуму займався штаб Арсенія Яценюка.

 

Судячи з декорацій, світового та зйомочного обладнання, однією з цілей заходу було зняти матеріал для майбутніх рекламних роликів. Відеофіксація заходу велись з крану, а світла було занадто багато як для звичайних вуличних зборів у сонячний день. До того ж на форумі працювало чотири камери формату RED, які зазвичай використовуються для виготовлення відео високої кінематографічної якості.

 

Делегатам розташували прямо на площі. За словами самих організаторів – всього близько трьох тисяч сидячих місць. Сама площа умовно була поділена на дві майже рівних частини – на одній, ліворуч від сцени, розмістились представники "Батьківщини", на іншій – "Фронту змін". Аби не плутати регіональні делегації партій, таблички з назвами областей були помічені розпізнавальними знаками – зеленим та червоними колами.

- Тут вільно, можна присісти? – запитав хтось із делегатів "Фронту змін", запізнившись на визначений час.

- Ні, - ввічливо попередив його персонал, – тут сидить лідер.

В опозиційних колах слово "лідер" викликає несвідомий дисонанс: на політичному жаргоні так зазвичай називають Віктора Януковича. Втім з деяких часів працівники штабів "Фронту змін" та "Батьківщини" – чи то з іронії, чи то з поваги – приклеїли це "прізвисько" до Арсенія Яценюка.

Лідер "Фронту змін" прибув на форум разом з дружиною Терезією. В одному ряду з ними дивним чином опинились гості заходу – Олександр Третьяков та Олег Тягнибок.

 

Правда, ще більш несподіваним гостем став колишній лідер ХДС Володимир Стретович. Ще у 2010 році його політичні соратники на чолі з Давидом Жванією одними з перших підтримали команду Віктора Януковича, проголосувавши за уряд Азарова, зміни в регламенті та навіть Харківські угоди. Втім, у провладних списках їм місця не знайшлось. І хто з опозиційних партій готовий взяти на себе такий тягар, поки що невідомо.

В око впадала відсутність Віталія Кличка та Анатолія Гриценка. Лідер "Громадянської позиції" перебував за кордоном і повертався лише в неділю ввечері. Керівник "Удару", судячи з усього, вирішив проігнорувати Форум опозиції. Пізніше Яценюк та Турчинов, не акцентуючи на прізвищах, натякали, що мабуть хтось ще не вирішив – "з опозицію він чи ні".

Дружина лідера "Народної самооборони" Ірина Луценко та донька Юлії Тимошенко Євгенія розмістились в першому ряді серед делегацій "Батьківщини". Згодом поруч з ними нізвідки матеріалізувалась Олександра Кужель.

- Ну что, Женечка, как ты? - турботливо поцікавилась Кужель, взявши Євгенію за руку.

- Я хорошо. А мама…, - почала донька Тимошенко, але Кужель весь час її перебивала.

- Что мама?! Как она себя чувствует?

- …держится мама, уже лучше, но…, - почала співрозмовниця знову, але тут їх з заднього рядку їх перебили Людмила Денісова та Олена Бондаренко.

- Так ты ее видела? - здивовано питала Денісова

- Да. Слава богу. И она…

- Она что-то передавала? - перебила Бондаренко.

Євгенія зітхнула і вже більше не намагалась щось пояснити.

- Мама передавала всем привет, - лаконічно відповіла вона.

- А чувствует себя как?

- Уже лучше, - запевнила Тимошенко. – Хотя, вчерашние фотографии были ужасны…

- О, да! Это, да…, - погодилась Олександра Кужель задумливо хитаючи головою.

 

Жіночу розмову перевали урочисті мелодії початку форуму. На великому екрані в глибині сцени з’явився крупний план Арсенія Яценюка. Стоячи на фоні національного прапору, він обіцяв принести країні "свободу від Віктора Януковича". Потім з’явились кадри з останнього звернення Юлії Тимошенко перед арештом, де вона закликала "гуртуватися навколо тих, хто встояв перед пряниками і перед батогами влади".

По закінченню ролика на сцену вийшов Олександр Турчинов.

- Вітаю всіх патріотів, - почав керівник штабу опозиції, – Усіх, хто не зламався, не злякався, не став на коліна перед злочинним режимом, який тимчасово керує Україною. Режимом, який знущається і ґвалтує нашу країну… Який кинув за грати лідерів опозиції Юлію Тимошенко та Юрія Луценка…

Площа слухала Турчинова мовчки. З деякого часу публічні виступи тимчасового лідера "Батьківщини" трохи віють істерикою і можуть збити непідготовленого слухача з пантелику.

- Сьогодні свавіллю та бандитизму влади ми протипоставили наше єднання, переступивши через амбіції та вузькі партійні інтереси, - оголосив Турчинов і закликав піднятися на сцену лідерів об’єднаної опозиції.

За хвилину за спиною оратора з'явилися Арсеній Яценюк, лідер партії "Реформи та порядок" Сергій Соболєв, лідер "За Україну!" В'ячеслав Кириленко та заступник голови Народного руху України В'ячеслав Коваль. Від Народної самооборони на сцену вийшла дружина лідера партії Ірина Луценко, а від Батьківщини – Микола Томенко. Поруч встали також керівники парламентських фракцій "БЮТ-Батьківщина" та НУНС - Андрій Кожем’якін та Микола Мартиненко. Згодом під урочисту музику до них приєдналися керівники всіх об’єднаних регіональних штабів опозиції.

 

- Я дуже шкодую, що не можу запросити сюди нашого лідера Юлію Тимошенко. Але завдяки прямій трансляції вона бачить нас, – виголосив Турчинов, – Юля, ми з тобою!

Права частина площі, а з нею - і половина присутніх на сцені, почала скандувати "Юлі волю!". Делегати "Фронту змін" лише стримано чекали, поки "Батьківщина" вітала свого лідера на екрані телевізора.

Здавалось, в цей день партійці з різних штабів вчилися терпіти один одного прямо на площі. Соратники Яценюка лише під кінець форуму почали вигукувати адекватні лозунги під крики "Юля! Юля!", а прихильники Тимошенко вільніше почувались, аплодуючи Яценюку.

Зрештою, Яценюк в цей день зірвав найбільше оплесків. Він вийшов до мікрофону одразу після Олександра Турчинова і, обпершись на трибуну, почав свою промову.

АРСЕНІЙ ЯЦЕНЮК ЯК ГЕНЕРАТОР ОБІЦЯНОК

Можливо, через декілька років саме цей день Арсеній Яценюк згадуватиме як початок своєї другої президентської кампанії. Це була його перша промова в якості лідера об’єднаної опозиції. На відміну від кампанії 2009 року, коли він боровся з двома політичними мастодонтами, тепер – нехай можливо тимчасово – Яценюк опинився в центрі одного з політичних полюсів країни.

Мабуть, усвідомлюючи, чиє місце він займає, Яценюк почав свою промову зі згадування Юлії Тимошенко.

- Мені прикро, що не всі сьогодні з нами. Але я знаю, що Юлія Тимошенко нас чує і вона буде з нами, я вас запевняю в цьому!

Подальша промова Яценюка все частіше і частіше наводила на думку про аналогії з іншим політичним "партнером" Юлії Тимошенко – Віктором Ющенко. Деякі моменти з виступу Яценюка лунали красномовною ремінісценцією виступів Ющенка зразка 2004 року. Починаючи з оголошення історичного "об’єднання демократичних сил" і закінчуючи неодноразовим повторюванням "я знаю", "я вірю", "ми разом" і "ми зможемо".

 

Свою промову Яценюк зачитував з папірців, які сам собі підготував напередодні виступу. Після Форуму деякі фрагменти його промови опинились в розпорядженні "Української правди". В цілому це вільний виклад тез програми об’єднаної опозиції.

Він почав з імпічменту Віктора Януковича і всеосяжних реформ державного управління.

- Ми ліквідуємо монархію Януковича. Новий парламент прийме закон про порядок імпічменту і першим під імпічмент піде Янукович.

За його словами, новий парламент введе процедуру особистого голосування народного депутата України і, відповідно, кримінальну відповідальність за порушення цього принципу.

- Якщо вони віддають картки, то нехай віддають депутатські мандати, пільги та привілеї. Ми покінчимо з ганебною практикою невиконання Конституції. Кожен член парламенту буде знати свою відповідальність перед народом України, який голосував за нього, - обіцяв Яценюк, звертаючись на площу, де сиділи до сотні народних депутатів-опозиціонерів, більшість з яких, мабуть, і не згадає, коли востаннє бачила свою картку для голосування.

Втім, це була найменш гучна обіцянка Яценюка. Далі пролунали гарантії введення інституту відкликання народного депутата, ліквідація пільг та привілеїв, подвійне скорочення витрат на депутатів та обслуговування пересічних громадян у лікарні "Феофанія".

 

Окремо було обіцяно продати "заповідник колишніх і чинних чиновників" Конча-Заспа. А разом з нею - всі державні резиденції з одночасною забороною "президенту та його когорті користуватися державними коштами на свій розсуд, літати чартерними літаками та жити на широку ногу".

Що цікаво, жодного разу під час промови не пролунало слово Межигір’я. А на брифінгу після виступу Арсеній Яценюк обмежився лише обіцянкою "поставити в цьому питанні крапку", "провести серйозне розслідування і прийняте законне рішення". Нагадаємо, на сьогоднішній день Генеральною прокуратурою вже оголошено, що всі перевірки проведено - і порушень не знайдено.

Закінчивши з заповідниками і резиденціями, Арсеній Яценюк пообіцяв зміну виборчої системи та голосування за відкритими партійними списками. Крім того, буде ліквідований інститут губернаторства, а його місце займуть виконавчі комітети, які обиратимуться безпосередньо місцевими радами.

Потім пролунали вже відомі українському виборцю обіцянки створити нові робочі місця. Щоправда, на відміну від Ющенка та Януковича, об’єднана опозиція обмежилась загальними словами, не занурюючись у конкретні цифри. Мінімальний прожитковий мінімум обіцяють підняти до 2 400 гривень. Щодо податків, опозиція обіцяє скасувати існуючий податковий кодекс та запровадити найпростішу в Європі податкову систему, залишивши лише 7 податків.

 

Багато з того, що пролунало, вже викликало посмішку та недовіру. Але далі слухачів чекали ще більш радикальні і навіть екзотичні пропозиції.

- Ми знищимо те, що називається беззаконням і несправедливістю в судовій системі, - обіцяв Арсеній Яценюк. – Це та судова система, яка засуджує мільйони українців, це та судова система, яка незаконно посадила Тимошенко і Луценко.

Опозиція, яка ще два роки тому досить ефективно користувалася послугами суддівської системи, обіцяє повністю оновити суддівський корпус за рахунок випускників юридичних факультетів.

- Я не думаю, що ми будемо займатися перевихованням, - запевнив Яценюк. – В цілому в Україні 9 тисяч суддів. А кожен рік українські вищі навчальні заклади випускають 12 тисяч юристів.

Згідно із запропонованою реформою, Конституційний суд має бути ліквідовано, а його функції передані до Верховного Суду України.

Коли мова зайшла про боротьбу з корупцією, знову виникла тінь часів Віктора Ющенка із його ідеєю створення Національного антикорупційного комітету, який, за задумом об’єднаної опозиції, "проведе всеосяжну люстрацію всіх вищих державних посадових осіб і всіх чиновників".

- Я вчора подивився, скільки складають статки президента Януковича і членів кабінету міністрів України. Це тільки офіційні статки. Загальна сума, яку награбували ці можновладці, складає 26 мільярдів доларів. Ми перевіримо статки і маєтки їх родин. Їм не вдасться нічого сховати!

Найяскравішим пунктом освітянської реформи стала обіцянка започаткувати в середній школі програму "Знай англійську, як українську", в результаті якої "кожна дитина буде розмовляти англійською мовою так само, як вона розмовляє своєю рідною мовою".

 

Цим обіцянкам не вистачало лише гасел про реприватизацію та "бандитів в тюрми". Про бандитів теза не пролунала – мабуть вирішили, що вистачить люстрації чиновників. А до теми реприватизації Яценюк підійшов творчо, придумавши для неї новий термін – "одержавлення".

- Об'єднана опозиція прийме закон про одержавлення стратегічних об'єктів, які президент Янукович за час свого перебування на посаді подарував своїй родині та своїм наближеним опричникам. Вся власність буде повернута державі, - оголосив виступаючий і уточнив, що має на увазі енергетику, транспорт і комунікації. Щоправда, які саме об’єкти маються на увазі, не уточнювалось.

 

Під кінець промови Арсеній Яценюк вже зовсім перейшов на президентську риторику. Він пообіцяв "так званій сьогоднішній владі" не дати можливість змінити Конституцію і обирати нового старого президента в стінах парламенту.

- Те, що вони бояться прямих президентських виборів, свідчить про одне: Янукович - це людина, яка може бути президентом лише один раз. У нас в Україні буде новий демократичний український президент.

Наприкінці виступу пафос бив через край. Після згадок Франка та Шевченка "вперше за історію України" було оголошено, що "ми встанемо, ми розірвемо кайдани, ми будемо боротися - і тому ми поборемо!"

- Перемога за нами! Ми змінимо країну! Слава Україні! Я вірю в те, що в нас все вийде. Ми сильні, ми разом, ми розумні, ми йдемо до нашої перемоги. Вперед! - вигукнув Арсеній Яценюк.

У цей момент повітрі не вистачало лише співу Ґринджол.

"ВІН ВИКОНАЄ ВСІ ДОМОВЛЕНОСТІ"

Після Яценюка до мікрофону по черзі підходили Микола Томенко, В’ячеслав Кириленко, Сергій Соболєв та Ірина Луценко. З короткою промовою на сцену піднявся й Олег Тягнибок. А завершила виступи Євгенія Тимошенко.

Донька лідеру Батьківщини зачитала звернення Юлії Тимошенко до Об’єднаної опозиції.

- У мене болить душа через те, що я не можу бути з вами на Михайлівській площі в центрі нашої столиці, – зверталась Тимошенко до площі.

В своєму листі вона повторила майже всі тези, які до того оголосив Арсеній Яценюк. Окремо було акцентовано на необхідності "відразу після перемоги створити спеціальний комітет щодо повернення підприємцям їх приватної власності, яка рейдерським та адміністративно-бандитським шляхом була відібрана на користь нових родин за останні два роки".

І хоча за змістом промова була наповнена експресією та навіть урочистим пафосом, у виконанні Євгенії вона виявилась доволі млявою та академічною.

- Піднімайтеся всі, хто цінує свободу, хто має гідність, хто любить Україну і не хоче жити під кримінальною диктатурою, - закінчувала Тимошенко. – Піднімайтеся та беріться за роботу зараз, бо завтра може бути запізно. Я вірю в вас, я вірю в український народ. Слава Україні! Ваша Юлія Тимошенко.

Останні слова потонули в оваціях з одного боку і закликами "Юлі – волю!" з іншого боку площі.

Форум завершився прийняттям резолюції, яка передбачає двомісячне обговорення запропонованої програми та її остаточне затвердження.

 

Зі сцени Арсеній Яценюк та Олександр Турчинов спускались разом. Вже на виході з площі їх наздогнав екс-посол України в Канаді Ігор Осташ.

- Александр Валентинович, я ж завтра лечу в Канаду, встречаюсь там с первыми лицами, что им передать?

- А что ты хочешь им передать?

- Ну, я не знаю, может есть какие-то мысли?

- Что-что? - перебив їх Яценюк. - Передайте им, что заграница нам поможет.

- Санкции! - додав Турчинов, - передайте им, что только санкции…

Він ішов з площі одним з останніх. Вже перед посадкою в машину керівника штабу опозиції зупинив журналіст

- Олександр Валентинович, а вам не здається, що Яценюк вже почав президентську кампанію - і вам мимоволі прийдеться його підтримати?

- Ні. Я так не думаю, в нас зараз інші задачі.

- Тобто ви думаєте, що він уступить?

- Що ви маєте на увазі?

- Ну ви ж збираєтесь звільняти Юлію Тимошенко. Він їй уступить?

Турчинов зупинився, замовк на мить і подумавши відповів:

- Не думайте про це, не шукайте того, чого немає. Поки зарано про це думати. А в потрібний момент, я впевнений, кожен виконає свої обов’язки й домовленості. Поки що цей момент не настав.

Останнім площу покидав кортеж Арсенія Яценюка. Йдучи в бік свого Range Rover, тепер вже офіційно представлений лідер опозиції обговорював деталі свого виборчого туру. Після повернення – вже в кінці тижня – Яценюк обіцяв розповісти все про свої амбіції та плани в розгорнутому інтерв’ю "Українській правді".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде