Кандидаты от власти. Одесщина

Четверг, 26 июля 2012, 16:21

До з'їзду Партії регіонів залишилося менше тижня. 30 серпня партія влади остаточно затвердить списки "щасливчиків", які претендуватимуть на місця у Верховній Раді сьомого скликання.

Поки точно невідомо, хто з регіоналів очолить виборчий список та потрапить у першу десятку, що забезпечить їм п’ять років недоторканості, пільг та доступу до розподілу бюджету.

Є й друга складова виборів – мажоритарні округи. Балотуватися на окрузі - справа набагато важча, ніж похід у Раду за списком. Але бажаючих більш ніж вистачає. Деякі регіонали вже тривалий час "окучують" свої майбутні округи, роздаючи продпайки і навіть прилітаючи до людей на вертольоті.

Треба розуміти, що кандидат-мажоритарник, якого підтримує влада, має набагато більше шансів сісти у парламентське крісло. Адмінресурс в Україні вічний та безкінечний.

"Українській правді" стали відомі прізвища людей, які стануть кандидатами від Партії регіонів у одній з їхніх базових областей – Одеській.

Під час останніх президентських виборів Віктор Янукович набрав в цьому регіоні більше 74% голосів.

Тепер "перлина біля моря" може забезпечити місця у Раді для представників старої і більш ніж одіозної гвардії Партії регіонів. Але в парламент з Одещини можуть потрапити нові й не менш скандальні обличчя.

Це й син чинного мера Одеси, і партнер Дмитра Фірташа, і друг Віктора Януковича-молодшого, і БЮТівські перебіжчики.

Місто

У Київському районі Одеси за підтримки партії влади балотуватиметься рідний син мера міста Олексія Костусєва Олексій Гончаренко.

Олексій Гончаренко

32-річний Гончаренко зараз є заступником глави Одеської облради. До того він вже встиг обратися до Одеської міськради.

"Першим рішенням, якого мені вдалося домогтися в міськраді, став пункт регламенту Одеської міськради, згідно з яким "мовою роботи Одеської міськради, її виконавчих органів і для офіційних оголошень, поряд з українською мовою, є російська мова", - зазначається у біографії Гончаренка, розміщеній на його сайті.

Крім боротьби за російську мову, майбутній кандидат у депутати відомий своєю війною проти рідного батька.

Ще минулого року Гончаренко активно протестував проти рішення Одеського міськвиконкому про підвищення тарифів на парковку.

На засідання, під час якого ухвалювалося таке рішення, Гончаренка не пускали міліціонери. А мер Костусєв навіть просив правоохоронців дати оцінку діям власного сина.

Сам Костусєв, в усякому разі за одеськими округами, в Раду не піде. Це й не дивно, враховуючи кількість скандалів, пов’язаних з мером, та опалу, в яку він потрапив наприкінці 2011 року.

Тоді у адміністрації президента всерйоз розглядали можливість заміни Костусєва на посту мера Одеси іншим одіозним регіоналом Сергієм Ківаловим. І тепер у штабі Партії регіонів вирішили зробити ставку на "підростаюче покоління".

А у Приморському районі міста в Раду балотуватиметься вже згаданий Сергій Ківалов.

Сергій Ківалов

Докладно розповідати про біографію людини, яка перед Помаранчевою революцією оголосила президентом Віктора Януковича, сенсу немає. Варто лише нагадати, що Ківалов є співавтором скандального закону про мови, який фактично прирівнює російську мову до державної.

Ще одним "заслуженим" кандидатом від влади стане чинний депутат парламенту Сергій Гриневецький, який піде в Раду у Малиновському районі Одеси.

Сергій Гриневецький

Ця людина працювала на керівних посадах одеського комсомолу та Компартії з початку 80-х років і до самого розпаду СРСР.

І це не перші мажоритарні вибори для Гриневецького. Він обирався до Верховної Ради за округом ще 1998 року. У тому ж році тодішній президент Леонід Кучма призначив Гриневецького губернатором Одеської області, яку він очолював до 2005 року.

Другий раз до парламенту він зайшов 2007 року, будучи другим номером списку блоку Володимира Литвина.

Гриневецький – достойна компанія для Гончаренка та Ківалова у сенсі поглядів. Адже він був учасником сепаратистського Сєверодонецького з'їзду.

У четвертому районі Одеси – Суворовському – до Ради піде керівник фракції регіоналів у Одеській міськраді Геннадій Труханов.

Геннадій Труханов

47-річний Труханов вперше потрапив до Одеської міськради ще 2005 року. До того він працював у апараті Верховної Ради та у представництві російської нафтової компанії "Лукойл".

За радянських часів Труханов закінчив Одеське артилерійське училище та служив у Північнокавказькому військовому окрузі. Також він є президентом української національної федерації тайського боксу.

Область

Наразі "Українській правді" відомі прізвища вісьмох можливих кандидатів від Партії регіонів, які підуть за мажоритарними округами у Одеській області.

Так у Котовському районі балотуватиметься Леонід Климов. Цього уродженця Макіївки іноді називають "сірим кардиналом Одеси".

Леонід Климов

Адже він контролює одну з найбільших фінансових груп міста "Примор'я". Також Климов є почесним президентом футбольного клубу "Чорноморець".

Уперше Климов став депутатом-мажоритарником ще у 2002 році. Тоді його висував прокучмівській блок "За єдину Україну". З тих пір Климов не залишав стін парламенту. З 2006 року він представляє у Верховній Раді Партію регіонів.

У Болградському районі кандидат від влади остаточно не визначений. За місце під сонцем там борються чинний депутат-регіонал Ігор Плохой та Антон Кіссе.

Ігор Плохой

У Верховній Раді цього скликання Плохой відзначився постійними прогулами та мовчанням – за весь час роботи ради він не виступив жодного разу. Зараз він активно агітує за себе, використовуючи… вертоліт.

Однак місцеві ЗМІ писали, що Кіссе збирається висунути свою кандидатуру, незважаючи на те, що партія влади обрала Плохого.

Кіссе також вже був депутатом парламенту. Він переміг на довиборах на мажоритарному окрузі у 2004 році, і був членом фракції СДПУ(о). Пізніше Кіссе перебував на керівних посадах у партії покійного Георгія Кирпи "Відродження".

Олександр Пресман

З 2007 року Кіссе є депутатом Одеської облради та очолює асоціацію болгар України.

У місті Роздільне від влади піде в депутати Олександр Пресман. Цей депутат Одеської облради, в першу чергу, відомий тим, що визнав своє подвійне громадянство – України та США. Хоча це й заборонено Конституцією.

До облради Пресман потрапив у 2010 році. До цього часу він, зокрема, працював помічником депутатів Олександра Волкова та Віктора Развадовського.

Іван Фурсін

Іншим кандидатом від Партії регіонів на Одещині, скоріше за все, стане молодший партнер Дмитра Фірташа, співвласник РосУкрЕнерго Іван Фурсін.

Цей бізнесмен вже намагався потрапити до парламенту 2006 року за списком блоку Литвина, однак не пройшов. В політичних колах Фурсін сприймається як одне ціле з главою адміністрації президента Сергієм Льовочкіним.

Наприклад, сестра Льовочкіна Юлія протягом 2003-07 років працювала під проводом Фурсіна в "Місто-банку". Ще одним цікавим фактом є те, що Фурсін мав спільну кіпрську фірму з акціонером литовського банку, у який перераховували гроші за "вишку Бойка". Однак інші подробиці біографії Фурсіна залишаються загадкою.

Віталій Барвіненко

А от у Білгород-Дністровському від влади піде колишній БЮТівець Віталій Барвіненко.

Ця людина у 2006-2010 роках очолювала Одеську обласну організацію "Батьківщини". У 2007 він був обраний до Верховної Ради за списком БЮТ. Однак на початку 2011 року Барвіненко перейшов до лав фракції Партії регіонів.

Також депутатом Одеської облради від регіоналів є його батько Дмитро Барвіненко.

Юрій Крук

Іншим БЮТівцем-перебіжчиком, який балотуватиметься у Раду за підтримки Партії регіонів, стане Юрій Крук.

Цей депутат був виключений з БЮТівської фракції ще у вересні 2010 року після переходу до провладної коаліції. Розповідали, що Крук, перейшовши до коаліції, прагнув зберегти свого сина Юрія Крука-молодшого на посаді керівника порту "Южний".

Вілен Шатворян

Але порт "Южний" також був потрібен Рінату Ахметову, і підприємство очолила його людина - Олександр Лагоша. Однак тепер Крукам, очевидно, віддячать місцем у парламенті.

А у Іллічівську від регіоналів піде президент союзу вірменів України Вілен Шатворян.

Цей 31-річний депутат Одеської облради раніше працював заступником голови Державної екологічної інспекції. Також у 2006-2010-му роках Шатворян був депутатом однієї з райрад Донецька.

Ще одна посада майбутнього кандидата - віце-президент Національної федерації кіокушин карате.

Подейкують, що Шатворян близький до молодшого сина президента Віктора Януковича, він разом з Януковичем-молодшим брав участь у автоперегонах.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде