"Батькивщина" меняет лицо

Вторник, 31 июля 2012, 11:03

Партія регіонів і БЮТ могли стартувати на вибори з однієї точки. Обидві партії обрали для партійних з’їздів виставковий центр на Броварському проспекті. Втім Партії регіонів вдалося вибити опонентів з сідла.

Спочатку існувала загроза, що на дату бютівського з'їзду – 31 липня призначать позачергову сесію. А потім на цей же день було призначено суд над Тимошенко в Харкові.

Звісно, розірватися на троє БЮТ не міг – і з'їзд перенесли на понеділок 30 липня. Не минуло і кількох годин, як регіонали на ранок того ж дня зібрали позачергову сесію.

Незважаючи на те, що 4 липня опозиціонери вже оголосили, що в Раді цього скликання ноги їх не буде, в опозиції раптом виникла потреба проконтролювати регіоналів, тому з'їзд знову перенесли. На 8 годину ранку. Лише півдня опозиції вдалося тримати за зубами інформацію про цю рокіровку - вже до вечора вона вилилася у ЗМІ.

Разом з часом з'їзду довелося міняти і його місце. Не тому, що експоцентр відмовив. Просто в опозиції вже був задум піти з "мовним" мітингом на Раду, а з Лівого берега колоні довелося б іти значно довше. За годину б не встигли. Проводити ж з'їзд о 7 ранку було вже просто негуманним по відношенню до рядових партійців.

Тому з'їзд зібрали на пленері, на подвір’ї штабу на Турівський.

ФОТОРЕПОРТАЖ ІЗ З'ЇЗДУ БЮТ

Подвір’я і вулиця були наповнені людьми.

- А у вас не буде проблем через те, що з'їзд на вулиці? - запитала журналіст у Власенка.

- Та ні, ми ж не перший з'їзд так проводимо. Згадайте хоч висунення Тимошенко в президенти на Майдані, - нагадав юрист.

З екранів і динаміків якраз лунали старі звернення Тимошенко, які чергувалися зі свіжішими виступами Яценюка.

За прогнозами з'їзд мав бути годинним – на ньому збиралися затвердити програму і обидва списки, а після цього колони мали рушити до Ради. Хоча говорили про це представники БЮТ якось стримано. Наче підозрюючи, що після оголошення списку охочих мітингувати буде мало.

У середу список разом з Турчиновим злітав у Харків до Тимошенко. Як відомо, зустріч тривала 3 години. Вона була настільки цінною, що бютівці навіть виклали 120 тисяч гривень за чартер до Харкова.

Втім після Тимошенко список все ж зазнав змін. Останньою його шліфувала рада опозиції.

Наприклад, Ірина Луценко ще в п’ятницю не знала, що буде у списку, а дехто з депутатів чекав зовсім інших розкладів. А не такої "революційної доцільності".

Рівно о 8 лідери опозиції вийшли на сцену. Керувати з’їздом за звичкою взявся Олександр Турчинов. Так революційно його голос звучав востаннє на Майдані 2004 року.

- Тут зібралися ті, хто не зламався, хто вистояв. Тут всі патріоти України. Ця тимчасова влада все робила, щоб зірвати наш з’їзд – вони розпочали судовий фарс, коли ми планували з’їзд, вони забороняли, щоб нам надавали приміщення, вони блокували рух на з’їзд наших делегатів і запрошених. І сьогодні, сподіваючись, що їм ніхто не буде заважати, вони збираються у Верховній Раді, щоб продовжити свої антиконституційні справи, щоб продовжити наступ на Україну, мову, незалежність. Але ми з вами разом, ми об’єднались, ми проведемо з’їзд і прямо з вами рушимо на Верховну Раду, - наставляв однопартійців Турчинов.

- Ми не так планували проведення нашого з'їзду, може не так багато виступить людей, може, не так воно красиво і урочисто. Але сьогодні ті бойові умови, в яких ми проводимо наш з’їзд, відповідають вимогам часу. Батьківщина у небезпеці, а Батьківщина для нас понад усе, - запевнив заступник Тимошенко, не уточнивши, йдеться про Батьківщину взагалі, чи "Батьківщину"- партію.

Звісно, нинішній з'їзд був не рівня тим, які влаштовувала для Тимошенко команда Миколи Баграєва (тепер 51-го номера списку Партії регіонів), але і цілі тепер інші.

Наприклад, максимально збільшити враження присутності Тимошенко - але якщо присутність лідера БЮТ у списку ще зрозуміла, то навіщо віртуально включати людину в президію, логічно пояснити важко.

- Вона за гратами, але вона з нами, і наші серця б’ються в унісон з її мужнім серцем, - скандував з трибуни Турчинов.

- О, тут треба покричати, - сказав сам собі депутат Сергій Пашинський, і почав голосно скандувати "Юля! Юля!", і плескати в долоні.

Крім Тимошенко до президії з'їзду увійшли Арсеній Яценюк, Григорій Немиря, Анатолій Гриценко, Сергій Соболєв, Борис Тарасюк, В’ячеслав Кириленко, Микола Мартиненко, Ірина Луценко. Остання, до речі, прийшла акурат о 8:15. Видно, за звичкою ходити на цей час на засідання суду до чоловіка.

Після революційного речитативу Турчинов різко змінив тон. Здавалося, він тиждень слухав записи виступів Тимошенко і тепер відмінно копіював її манеру.

- Небезпечній мафіозній команді ми протиставили наше єднання. Згадайте, ще півроку тому ніхто не вірив, що опозиція може об'єднатися, що опозиція не може скоординувати акцію протесту, не те, що об'єднатися в одну команду і йти потужним списком, - промовляв Турчинов дуже спокійним голосом, ніби казку дітям розказував.

Ті ж з нетерпінням чекали фіналу цієї казки під назвою "список".

 

Незважаючи на ранню годину, на подвір'ї було дуже спекотно, і депутати намагалися сховатися в тінь.

- Так, давайте поміняємося місцями. Хочеться в тінь. Бо скоро будемо падати від теплового удару, - попросився хтось з делегатів.

- Зате скільки місць звільниться..., - пожартував Абдулін.

- Хм, а ми то думали, що тільки "злочинна влада" може підкосити ваші ряди, - зіронізувала журналіст.

- Ні, ми чесні. Якщо влада ні до чого, то ні до чого, - підтримував жарти стратег бютівців.

Тим часом на трибуну вийшов Яценюк. Може, своїх кандидатів в список Арсеній Петрович завів багато, і "Батьківщину" потроху приручає до себе, але рядові партійці - поки що ще не його здобуток. Тому бурхливих овацій на його адресу не було.

- Наш план передбачає прийняття в першому пакеті вісімдесяти законів, які ми вже сьогодні підготували, які радикально змінять українську політику та економіку, - проголошував Яценюк з трибуни.

- Українська політична система буде радикально змінена. Відповідальність політиків – це наше основне завдання. Ми маємо чіткий план економічних реформ і економічних змін. У першу чергу я кажу про радикальну зміну податкової системи. Вперше на території Східної Європи буде запроваджено тільки 7 основних податків. Буде створена система нових робочих місць. Буде створена можливість для підприємця заробляти для себе, заробляти для своєї сім’ї і не думати про те, що до нього прийде податкова, міліція, СБУ, чи прокуратура за ще одним хабаром, як ходять сьогодні, - обіцяв майбутній лідер списку.

Після Яценюка естафета знову повернулася до Турчинова. Ніяких виступів делегатів цього разу не було. Хоча під трибуною вирували такі пристрасті, що рядові бютівці готові були таки дістатися трибуни і розповісти про накипіле.

Але обійшлося. Першими Турчинов почав читати списки мажоритарників. До 13-го округу стояла гробова тиша. Людям, здається, не дуже були відомі прізвища. 13-м був Микола Катеринчук, і Турчинов сам вже почав хвалитися, що вони домовилися про спільні дії. За що отримав рідкі оплески без особливого ентузіазму.

Періодично, коли Турчинов доходив до того чи іншого округу, в натовпі можна було помітити дискусії щодо кандидата. Про оплески не йшлося взагалі.

- 141 округ. Прошу звернути увагу - Ілик Роман Романович, який відмовився від прохідного місця в списку, і пішов на округ, - похвалився Турчинов. Але овацій знову не було.

Найбільше відомих імен опозиція, здається, все ж зібрала в Києві:
у Голосіївському районі балотуватиметься Сергій Терьохін,
у Дарницькому – міліціонер Віталій Ярема,
у Деснянському – Володимир Яворівський,
у Дніпровському – Юрій Ганущак,
ще в одному Дніпровському піде Ксенія Ляпіна,
в Оболонському – захисник пам’яток Олександр Бригинець,
у Святошинському – Володимир Ар'єв,
у Подільському – депутат Олександр Чорновленко,
у Печерському – Леонід Ємець,
у Солом’янському – екс-соратник Кличка Дмитро Андріївський,
у другому Святошинському – Володимир Бондаренко.

Хоча відомих, не значить переможних. А згадка Андрієвського взагалі змусила декого вигукувати "Ганьба!". Правда, Турчинов все списав на провокаторів...

Як відомо, Андрієвський, будучи нашоукраїнцем у Київраді, частенько цапався з тамошнім БЮТом, який його підозрював у лобіюванні своїх інтересів.

Коли керівник штабу нарешті дочитав список, Пашинський зітхнув: "Ну, в цілому непогано вийшло".

Значно гірше стало, коли Турчинов став читати партійний список. Добре хоч він не називав номерів, тому важко на слух було зорієнтуватися наскільки далеко посунули того чи іншого кандидата.

Багато депутатів ретельно конспектували список. Коли все вже було проголосовано, і з'їзд завершився, Турчинов скомандував усім шеренгами рушати до Ради. Але не на всіх команда подіяла. Багато депутатів розбіглись по закутках обговорити розклади.

Найбільш, звісно, говорили про тих, хто опинився за межами прохідної частини і першої сотні. У зону ризику точно потрапили перевірені активісти Андрій Шкіль та Михайло Волинець, старі бютівці Олег Білорус, Сергій Шевчук, Віталій Корж.

Крім старих і перевірених бютівців, постраждала і безпосередньо група самої Тимошенко. Тітку Антоніну Ульяхіну під тиском ЗМІ і внаслідок середпартійної нелюбові в список не взяли.

Вилетіли за межі прохідного бар’єру і близькі до родини чи старого бізнесу Тимошенко фігуранти ранніх справ ЄЕСУ Антоніна Болюра і Євген Шаго, та друг її тітки Гарегін Арутюнов. Вірний помічник Тимошенко Михайло Лівінський - на фактично непрохідному 84 місці.

За межами першої сотні опинився син помічниці Тимошенко Юрій Трегубова, а сама Ольга Трегубова після з'їзду звільнилась із партії на знак протесту проти витискання людей Тимошенко. Взагалі не знайшлося місця у списку екс-охоронцю Тимошенко Віталію Чудновському та її давньому спічрайтеру і прес-секретарю Віталію Чепінозі.

Ну і на щастя в списку не опинилося одіозного Олександра Волкова, з яким Тимошенко теж пов'язували давні зв’язки.

Тож на зміну давнім зв'язкам і історичним заслугам у "Батьківщині" Яценюка приходять нові традиції, які в більшості і визначать нове обличчя опозиції в парламенті.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде