Открепной для Луцкого

Пятница, 14 сентября 2012, 15:39

Ідея з відкріпними талонами на виборах вперше голосно прозвучала у 2004 році завдяки ректору Ірпінської податкової академії Петру Мельнику. "Українська правда" уже писала про те, що цим методом він вирішив користуватися і на цих парламентських виборах.

Та після виходу цього матеріалу, на пошту редакції почали надходити листи з інформацією про використання такої самої схеми в Національному Авіаційному Університеті.

Перший проректор НАУ - відомий "регіонал" Максим Луцький, який зараз балотується по 222 виборчому округу в Солом'янському районі Києва. Його вважають людиною Дмитра Табачника - Луцький є кумом міністра освіти, відомого своїми українофобськими поглядами.

Пройшовши минулого разу в Раду за списками БЮТ, Луцький одним з перших перебіг до коаліції - Партії регіонів, СПУ і КПУ, чим і заробив собі почесне звання "тушки".

Передвиборну кампанію Луцький теж почав одним з перших, чим "вляпався" в серйозний скандал.

Ще наприкінці грудня літні мешканці Солом'янського району отримали лікарські препарати з зображенням кандидата і написом: "Безкоштовно від Максима Луцького". Пізніше з'ясувалося, що ці ліки від Червоного хреста, а Луцький просто "наліпив" на них своє обличчя.

Депутат шукає підхід до різних верств населення по-різному. До кого - пляшкою шампанського зі своїм обличчям, до кого - шоколадкою і йогуртом, до кого - упаковкою кексів, які він роздавав з завидною регулярністю. Крім того, Луцький також відомий продуктовими пайками пенсіонерам та ветеранам.

Зараз Луцького "просувають" у депутати силами авіаційного університету. Всім працівникам вузу - починаючи від викладачів і закінчуючи прибиральниками, та студентами "рекомендують" у добровільно-примусовому порядку брати відкріпні талони для голосування у окрузі Луцького.

Як розповів "Українській правді" один з працівників НАУ, "репресивна машина" запустилася з початку навчального року.

"Ще в перших числах вересня працівникам університету сказали, що потрібно брати відкріпні талони і голосувати у районі нашого проректора. Крім того, наполегливо "просять" додатково ще й "підтягувати" для голосування родичів", - розповів співрозмовник УП.

За його словами, у разі відмови виконувати вказівку - звільнення, а тим, хто заагітує більше виборців, обіцяли премію до зарплати.

"Особисто я не тягну сюди родичів, не треба мені ця премія. Але багато, хто з моїх колег уже понаводили купу людей", - додав співрозмовник.

Для того, щоб була офіційна причина для видачі відкріпних талонів в НАУ планують зробити робочим днем неділю 28 жовтня - день виборів.

За інформацією УП, 14 вересня відповідальні за виборчу кампанію працівники університету мають подати список людей, які взяли відкріпні талони для голосування за "улюбленого" проректора.

"Українській правді" столо відомо про запланований на 13 вересня збір документів виборців Луцького. Всім працівникам в той день роздали бланки заяв про тимчасове місце голосування та відправили в Солом'янську райадміністрацію для взяття відкріпних талонів.

Приклад заяви, які роздавали працівникам НАУ

На місці події під кабінетом відділу державного реєстру виборців Солом'янського району був справжній аншлаг. Люди, які стояли під дверима, голосно сперечалися між собою про місце в черзі. Більшість з них - працівники та студенти НАУ.

- А ви теж за відкріпними? - поцікавилась журналіст УП в двох хлопців, які стояли під дверима кабінету.

- Ага, третій день уже намагаємось потрапити, - відповіли хлопці.

- А як можна записатися? Чи тут жива черга?

- Тут є список, але будь обережна, - усміхаючись сказали хлопці.

- Чому?

- Тут вранці за нього навіть побилися. Ніхто не хоче тут "стричати" довго - всі хочуть бути вище в списку, - сказали засмучено співрозмовники.

Хтось читав книжку, хтось був весь захоплений грою в "Аngry birds" на своєму телефоні, жіночки розмовляли про "несправедливість" з відкріпними.

Двоє з них охоче почали розповідали про примус з відкріпними. Але вже через хвилину їх перебила співрозмовниця: "А вам що з роботи хочеться вилетіти? Ви знаєте, хто така ця дівчина, що ви їй розповідаєте? Маша, а ти після звільнення за які гроші годуватимеш двох дітей?". Жіночки моментально замовкли.

Деякі люди займали чергу за декілька днів, записуючись у списки

Проте не всі виявилися працівниками НАУ. В черзі, наприклад, була дівчина років 25, працівниця нічного клубу, робітників якого теж зобов'язали брати відкріпні для голосування за "улюбленого" кандидата Луцького.

Назву закладу називати відмовилася, оскільки не хоче "підставляти своїх керівників". За її словами, "вони прості люди, на яких тиснуть так само, як і на неї". Проте вона повідомила, що директор нічних закладів має безпосереднє відношення до Максима Луцького.

"Нам сказали, що треба взяти відкріпні і голосувати по округу Луцького. Якщо не захочемо - обіцяли позбавити зарплати", - розповіла співрозмовниця.

"З нами поводяться, як з скотом. Кажуть, що якщо не візьмемо відкріпний - звільнять. Не знайдуть причину (для звільнення -УП) зараз, то зроблять це через півроку", - обурився інший чоловік, який наздогнав вже за рогом, ховаючись від свідків.

Але і на цьому історія з відкріпними не закінчується. У Кіровограді, в структурному підрозділі НАУ - Кіровоградській льотній академії - організована така сама афера.

Люди з Кіровограда звертаються до місцевих політиків і ЗМІ з повідомленням про настирливі "рекомендації подумати над тим, щоб у день виборів за відкріпним талоном проголосувати у Києві" на чітко вказаних дільницях.

У бесідах керівництва академії з викладачами, технічним персоналом і студентами старших курсів називається і прізвище кандидата, за якого мають вкинути бюлетень кіровоградці. Це – "регіонал" Максим Луцький.

Багато людей не має жодного бажання їхати до Києва і голосувати за вказівкою чи під наглядом, вони апелюють до ЗМІ, політичних партій і опозиційних кандидатів, щоби їх захистили від надмірної "любові" з боку високопоставленого чиновника, який тиском вимагає голосувати за себе.

Як повідомляють джерела "Української правди", керівництву льотної академії дали наказ "згори" у день голосування привезти на підтримкуЛуцького "делегацію" з 300 осіб.

Більше того - зараз в штабі кандидата проробляють навіть перенесення сесії заочників на час виборів для закріплення результату.

Надприроднє збільшення кількості виборців вже можна побачити у відомостях державного реєстру виборців за 12 вересня, які є в розпорядженні "Української правди".

 

Застрахуй себе - допоможи Луцькому

Ще один викладач НАУ розповів про примусове страхування працівників вузу.

Він вважає, що це робиться в інтересах фінансування виборчої кампанії Максима Луцького.

Як стверджує співрозмовник, професурі в обов’язковому порядку запропоновано укласти річні договори медичного страхування з 1 вересня цього року із страховою компанією "Українські резерви".

За дивним збігом обставин, саме Максим Луцький свого часу перебував серед керівників правління ЗАТ "Українські резерви", а якщо точніше, то в 2001 році став першим заступником голови.

Окрім укладання договорів, від працівників НАУ вимагають писати заяви на ім’я головного бухгалтера вузу із "проханням" відраховувати кожного місяця 50 гривень із зарплати. Ці 50 гривень передбачаються як страховий внесок. Проте самого тексту договору ніхто з працівників університету не бачив.

Заява бухгалтеру

За словами співрозмовника УП, викладачам, які виявляють незадоволення нав’язливою "турботою" Луцького, пропонують писати пояснювальні записки на ім’я проректора Ярослава Козачка.

Його в університеті називають неофіційним керівником виборчого штабу Максима Луцького.

Проте поки що фінал цієї історії сумний. Є люди, які розповідають про це на умовах анонімності, але немає людей, які готові відкрито про це говорити, щоб хоч якось цьому протистояти.

Погрози, які озвучують працівникам і студентам ВУЗу їхні керівники, діють, цим самим прокладаючи Максиму Луцькому дорогу в депутати.

Катерина Аврамчук, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде