Избирательный туризм умер. Viva фальшивые комиссии!

Четверг, 27 сентября 2012, 14:36

Перший скандал стався знову ж у 95 окрузі Петра Мельника.

Так, коли спостерігач "ОПОРИ" прибув до окружної комісії, засідання вже проводилося.

Невідомі із застосуванням сили перешкоджали потраплянню у приміщення, де відбувалося жеребкування, особам, які мають право бути присутніми на засіданні ОВК.

Зокрема за дверима чекали кандидати від опозиційних партій та їхні уповноважені представники, а також журналісти з камерами.

– Доверенные лица не могут попасть по каким-то непонятным причинам, одни люди Мельника, – кричала представниця кандидата Дмитра Войцеха.

– Георгий, объясните членам комиссии, что в тюрьме плохо кормят, а им это светит, – кричав інший уповноважений.

– Андрій, ти ж нам сьогодні тричі збрехав, сказав, що засідання не буде. Навіщо ти це робиш?, – кричали активістки на голову комісії, який продовжував незворушно робити свою справу, коли в дверях комісії чубилися кандидати, спостерігачі і уповноважені з людьми, яких вони називали людьми Мельника.

Відео цієї давки потрапило від скаржників до УП.

Як повідомили свідки жеребкування, невідома була загальна кількість жеребків. А результати озвучував голова комісії Андрій Новошицький, член Партії регіонів, – так, щоб їх чули тільки члени ОВК. Про це було складено відповідний акт.

Кандидат у депутати від Політичної партії Українська платформа "Собор" Євген Жовтяк висловив свою особисту думку, що у жеребкуванні перемогли партії, наближені до "регіонала" Петра Мельника.

Дії комісії були оскаржені в Київському окружному адмінсуді.

Зокрема кандидатом, членом Партії регіонів Юрієм Цікаленком та довіреними особами кандидата Дмитра Войцеха.

Під час засідання вони заявили, що не були належним чином проінформовані про час засідання. Довірена особа кандидата Войцеха Ірина Суслова заявила, що в прилад для жеребкування було покладено лише 30 жеребків за значно більшої кількості бажаючих.

Втім інші свідки-члени комісії, яких в зал пустили, запевнили, що про час засідання їх проінформували у встановленому порядку, а жеребків було 76. А от відео Ірини Суслової, на якому видно, що відбувається на засіданні комісії, до справи не долучили через сумніви суду, чи мала вона право знімати. Відтак скарга залишилась без задоволення.

 
 

Аналогічно скаргу на дії ОВК готує по 223 київському округу УДАР.

Там теж минулої п’ятниці голова комісії вирішив провести зсідання без представників УДАРу. Він о 8 годині ранку з "невстановленими особами" зібрався в приміщенні комісії, і почав проводити жеребкування.

Коли туди прийшов представник УДАРУ Шалота і намагався перешкодити зловживанням, то представники міліції вивезли його з дільниці в наручниках і лише на півдороги до відділку передумали і повернули назад.

У вівторок ЦВК визнала незаконними дії глави окружної виборчої комісії 223 округу та попросила членів окружних комісій дотримуватись законодавства.

Втім постанову Андрія Магери спробував відкоригувати член ЦВК за квотою Партії регіонів Олександр Шелестов. Він пропонував вилучити всі позиції, які стосувалися згадки про незаконні дії ОВК 223 округу.

Як відомо, саме перу Шелестова належить постанова ЦВК, яка і запустила цей механізм спекуляцій у окружних комісіях. Так, за тиждень до початку процесу було змінено порядок жеребкування дільничних виборчих комісій. Тією постановою окремі жеребкування по кожній дільниці замінили на єдине. Це було розцінено опозицією як "кінець розмови про чесні вибори" .

Тепер Шелестов намагався захистити запущений з його легкої руки механізм, що викликало обурення Андрія Магери і Жанни Усенко-Чорної.

- Якщо така пропозиція (Шелестова) буде прийнята, то це буде значити, що ЦВК не просто закриває очі на порушення окружних комісій, а більше того – дає зелене світло і далі порушувати закон. Я вважаю, що такі пропозиції призведуть до того, що комісії взагалі втратять гальма, – заявила Усенко-Чорна.

Втім, чого ще можна чекати від ОВК, сформованих нікому не відомими партійками, з заведеними під певного кандидата людьми?

Найцікавіше на цих виборах буде точно після 20 вечора 28 жовтня.

Тетяна Ніколаєнко, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде