Семья объедает детей

Среда, 19 июня 2013, 11:57

Перебування Наталі Королевської на посаді міністра соціальної політики досі запам’яталося хіба що курйозною промовою в парламенті про "кішчачі магазини". Весь цей час "Слідство.Інфо" досліджувало один з напрямків роботи відомства Королевської, а саме: харчування дітей-чорнобильців.

І дійшло висновку, що пані Наталі варто замість емоцій зосередитися на діяльності свого міністерства. Оскільки їжа для дітей в деяких школах нагадує "корма для кішок та цуценят", згаданих самою Королевською у виступі.

"Це жах! Вони думають, що у нас село забите, тому можна так погано годувати дітей! Два грама масла на дитину! Чотири курки на 106 учнів! Діти хитаються від вітру", – з розпачем розповідає Зоя Галицька. Вона директор школи в селі Луки Малинського району Житомирської області.

Звідси до Чорнобиля сімдесят кілометрів. Всі учні школи є дітьми-чорнобильцями. Саме для таких дітей по всій Україні, Міністерство соціальної політики провело торік тендер на харчування.

За результатами тендеру, в січні цього року Міністерство віддало майже 500 мільйонів гривень фірмам, більшість з яких раніше постачали харчі в’язням або солдатам.

Годувальники в’язнів прийшли до дітей
Годувальники в’язнів прийшли до дітей

Як повідомили "Наші Гроші",  це ТОВ "Сінтезпродсервіс" (90 мільйонів гривень), ТОВ "Перша Компанія Максимум" (89 мільйонів), ТОВ "Візит" (86 мільйонів), ТОВ "Алавер-Буд" (40 мільйонів), ТОВ "Статпостач" (26 мільйонів) та інші.

Як встановило "Слідство.Інфо", деякі з цих компаній виконують функції типових прокладок-посередників, не надаючи ніяких послуг, а лише прокручуючи через себе десятки мільйонів "дитячих" грошей.

Наприклад, тендер на харчування дітей в Березнівському районі Рівненської області виграло донецьке ТОВ "Сінтезпродсервіс" з пропозицією у 21 мільйон гривень. Його суперником була Березнівська райспоживспілка, яка пропонувала годувати школярів за 17,5 мільйона.

Мінсоцполітики віддало перемогу більш дорогій пропозиції донецьких. Втім, як повідомили нам директори місцевих шкіл, одразу після тендеру, донеччани найняли Березнівську райспоживспілку підрядником і поклали на неї весь обсяг робіт по харчуванню дітей-чорнобильців.

Таким чином, заробіток "Сінтезпродсервісу" на рівному місці склав 3,5 мільйони гривень.

Чотири курки на 106 дітей
"Чотири курки на 106 дітей"

"А що ви дивуєтесь? Минулого року представник фірми-харчувальника їздив до нас на старенькому "Москвичі", а тепер він уже на новому джипі їздить!", – розповідає Ніна Титаренко, директор школи в селі Жукин, Вишгородського району Київської області.

Цей район обслуговує ТОВ "Візит". Але телефони та директор цієї фірми такий самий як і у ТОВ "Статпостач", яке грало роль конкурента "Візиту" на тендерах.

"Візит" і "Статпостач" – це одне й те саме", – додає директор школи. І каже, що представники цих фірм займаються не лише фіктивною конкуренцією на тендерах. А й суттєво завищують ціни на продукти для школярів.

"Ми їхні ціни як побачили вперше – одразу поскаржилися до райдержадміністрації! Свинину нам дають по 88 гривень, яловичину – по 95, сир твердий – по 102 гривні за кілограм! Я їм по телефону так і сказала: це ви нам що, привезли дорогий сир з пліснявою?".

Ніна Титаренко демонструє накладну постачальника. Каже, що тільки після втручання районної влади комерсанти неохоче знизили ціну на сир "Буковинський". Після скандалу сільській школі почали відпускати його по 89 гривень. Хоча, в Інтернеті не важко знайти оптових постачальників, які пропонують цей сир по 51 гривні за кіло.

На решту продуктів "Візит" ціни так і не знизив. Хоча, законодавчо встановлена націнка на харчі для школярів не може перевищувати 15% від ринкової ціни. І лише для продукції власного виготовлення, як то: хліб, випічка, вона може складати 40%.

Комерсанти не соромляться добре заробляти на дітях
Комерсанти не соромляться добре заробляти на дітях

"Хіба тільки ціни? – каже пані Титаренко – Ми до хрипоти сваримося з ними через якість продуктів. Вони привезли нам яблука по 14 гривень – дрібні і гнилуваті. Склали акт і повернули їм все".

Елітні яблука по 14 гривень і проросла цибуля
"Елітні" яблука по 14 гривень і проросла цибуля

"А нам привезли сік прострочений, – додають представники батьківського комітету школи в Луках, що на Житомирщині – Поскаржились постачальнику на це. А нам кажуть: "Ви цей сік ще до кінця навчального року питимете!".

В Міністерстві соцполітики проблем з харчуванням дітей не бачать: "Я не думаю, що в цій галузі можуть бути якісь зловживання, бо ці фірми перевіряються настільки дотошно, що ніяких проблем там не буде". – відповідає Вікторія Сліпенко, начальник відділу забезпечення державних закупівель Мінсоцполітики.

Саме її підпис стоїть під протоколами найбільш резонансних тендерів цього відомства.

"Минулого року була планова перевірка, то жодних зловживань з націнками не було. І ніхто цього не зробить, бо це прямі збитки бюджету і тюрма", – каже чиновниця Міністерства.

Але директори шкіл зауважують, що чиновники та комерсанти особливо тюрем не бояться.

Тюрми згадують з іншого приводу. "У нас нещодавно була французька делегація, – каже Зоя Галицька, директор Лукинської школи. – Так от, французи подивилися на це все і кажуть: "В наших тюрмах годують краще, ніж у ваших школах!".

Збільшення цін постачальниками очікувано призводить до зменшення кількості продуктів, що має споживати дитина. В залежності від кількості дітей і віддаленості школи, денна вартість харчування школяра-чорнобильця коливається в межах 11-15 гривень. Що вище ціни на продукти – то менше кількість їжі.

"Ми щомісяця підбиваємо підсумки. Наша медсестра складає звіти. – пояснює Ніна Титаренко – Ми не виконуємо норми по багатьох продуктах. Особливо по м’ясу не виконуємо. З такими цінами – увіпхнути всю норму у вартість харчування ми просто не можемо", – підсумовує  директор школи в Жукині.

 

Але якщо ціну вже піднімати нікуди, а норму харчування бодай частково треба виконувати, постачальники інколи починають заощаджувати на здоров’ї дітей.

"Не дотримуються правила транспортування продуктів харчування: м’ясо та м’ясопродукти перевозяться звичайним, а не холодильним транспортом. Працівники харчоблоків не забезпечені санітарним одягом", – це висновки щодо роботи харчувальників Новоград-Волинської санстанції.

"В ковбасі вищого ґатунку "Делікатесна" виготовленої ТОВ "Візит" вміст крохмалю склав 7,3%, хоча згідно ДСТУ його взагалі не повинно бути", – додає санепідслужба.

Санепідемстанція калатає в дзвони
Санепідемстанція калатає в дзвони

"Я не знаю, з чого вони роблять ту ковбасу, що нам привозять. Їсти це не можливо – продовжує Ніна Титаренко – В сусідній школі їм повернули ковбасні вироби, тому що коли відварили сосиски, вони просто розвалилися".

Сосиски, що розвалюються
Сосиски, що розвалюються

Керівник ТОВ "Візит" Тетяна Глиняна всі звинувачення в низькій якості продуктів і високих цінах називає інтригами конкурентів. Вона запропонувала відвідати її підприємство в місті Узин, Білоцерківського району: "Приїздіть до нас, я вам покажу і нашу продукцію і документи".

Та на наступний день після гостинного запрошення пані Глиняна вже не піднімала слухавку. Єдине, що в неї вдалося дізнатися під час телефонної розмови – таємниці ціноутворення на харчі для школярів.

- За якою ціною ви купуєте свинину?

- 21 гривня за кіло живої ваги.

- А постачаєте в школи по 88 гривень. Чи не завелика накрутка виходить?

- А ви накрутіть на цю ціну заробітну плату, комунальні витрати, податки, транспортні витрати. Оце все і складає остаточну ціну.

Таку арифметику можна було бодай теоретично припустити, якби харчувальники купували українських свиней на забій. Але, часто це зовсім не так.

Члени батьківського комітету однієї з Овруцьких шкіл, занепокоєні скаргами дітей на їжу, провели власну перевірку шкільної їдальні. На кухні вони знайшли бразильську свинину глибокої заморозки просто в упаковці. Батьки передали нам фотографії цього м’яса.

Свинина з Бразилії – дітям Житомирщини
Свинина з Бразилії – дітям Житомирщини

Згідно відповіді Держмитслужби України, декларована митна вартість такого м’яса – 2 долари за кіло. Але найгірше те, що продукція саме цього бразильського виробника Frigorifico Riosulense S.A. (SIF 1156) неодноразово була заборонена до ввезення в сусідню Росію. В ній знаходили шкідливі та заборонені речовини.

Також це м’ясо не проходило контроль на вміст бактерій.

Скарги на якість бразильського свинини, якої тільки за останній рік було ввезено в Україну 122 тисячі тон, дісталися нарешті і українських контролюючих органів. 21-го березня цього року Державна ветеринарна та фітосанітарна служба заборонила ввезення бразильської свинини в Україну через невідповідність цього м’яса мікробіологічним показникам.

Але, навіть через півтора місяця після заборони, свинина з Бразилії з’явилася в школах Житомирщини.

Чи варто цьому дивуватись? Напевне, ні. Оскільки за найбільшими постачальниками харчів для школярів-чорнобильців стоять ті ж самі персонажі, що фігурували в нашому попередньому розслідуванні: "Друзі президента нагріли дітей".

А саме – давні знайомі Віктора Януковича з Єнакієвого та давні знайомі його старшого сина з Донецька. Зокрема, засновник ТОВ "Візит" – депутат Білоцерківської районної ради від Партії регіонів Руслан Березюк.

Він також тривалий час був директором фірми "Укрпродакорд ОР", яка, згідно даних "Наших Грошей", була одним з головних постачальників їжі для солдатів, коли Міноборони очолював Михайло Єжель.

Дружина Єжеля пов’язана спільним бізнесом з Ігорем Філіпенком – колишнім керівником ТОВ "Хліб Інвестбуд". Ця скандальна фірма отримала чималу підтримку з боку міністра АПК Миколи Присяжнюка – давнього друга Юрія Іванющенка та Віктора Януковича.

На додачу, скандальний харчувальник ТОВ "Укрпродакорд ОР" має той самий телефон, що й ПАТ "Експортно-Імпортна Агенція "Омега", яке очолює Дмитро Нікіфоров.

Про цю таємничу постать вже писали медіа: Нікіфоров є засновником Фонду "Домінанта", часткою в якому володіє також ТОВ "Танталіт" – господар земель "Межигір’я".

А найбільшою часткою у Фонді "Домінанта" володіє кіпрська Тунарас Інвестментс Лімітед. Власником цієї офшорки записаний кіпрський юрист Маріус Хацірусос і здавалося б тут ланцюжок уривається. Але Тунарас Інвестментс Лімітед крім Фонду "Домінанта" в Україні володіє також ПАТ "Сертеза"  разом з ТОВ "Трейд Маркет Групп".

Останню фірму очолює мешканець Донецька – Євген Плугатиренко. Він раніше був одним зі співвласників "Українського Бізнес Банку". Це було саме тоді, коли банком керував нинішній перший віце-прем’єр Сергій Арбузов. Плугатиренко тоді мав навіть більшу частку в банку, ніж теперішній глава Донецької облради Андрій Федорук.

Але, зрештою, і Плугатиренко, і Федорук переуступили свої акції сьогоднішньому хазяїну банку – Олександру Януковичу.

Не будемо перевантажувати читача доказами причетності оточення президента до цих оборудок. Після згаданого вище матеріалу про утеплення шкіл, це, на жаль, все одно ні до чого не призвело.

Всі фігуранти розслідувань почуваються прекрасно. На відміну від українських дітей, яким може бути не лише холодно, а й голодно.

Дмитро Гнап, Алла Шершень, "Слідство.Інфо", для УП

Проект працює за підтримки Міжнародного Фонду "Відродження" та ГО "Інтерньюз-Нетворк"

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде