Поправка на Кличко

Пятница, 25 октября 2013, 17:00

…Зранку біля входу до сесійної зали впритул один до одного стояли Арсеній Яценюк, Віталій Кличко та його права рука по партії Віталій Ковальчук.

Цим трьом було про що говорити: напередодні в сесійній залі сталась перша і поки що найбільша провокація на шляху опозиціонерів до президентських виборів 2015 року. З подачі депутата Батьківщини в одному з законів була внесена поправка, яка теоретично може стати на заваді участі Віталія Кличка у майбутніх перегонах.

- Арсенію Петровичу, що це було? – запитуємо у лідера Батьківщини".

- Що ви маєте на увазі?

- Як взагалі поправки потрапили у закон?

- Ми ж все розповіли: підпис підробили, поправок не було...

- А як взагалі таке могло статися – там же ж ваші люди у комітетах – і "УДАРу" і ваші…

- Послухай, ну ми ж не дебіли! Невже ти думаєш, що якби ми знали, ми б пішли в зал? Це чиста махінація Банкової!

Віталій Кличко, який стояв поруч, весь цей час мовчав. Він уважно слідкував за розмовою, лише іноді стримано посміхаючись.

- А ви вірите в цю версію? – звертаємось до Кличка.

- Що значить віримо?! Поправок не було, це ж зрозуміло. А нашу відповідь ви почули…

- І що тепер буде? Закон же прийнятий?

- Нічого, - перебив Яценюк і, заливаючись від сміху, додав: - Віталій стане президентом!

Разом з Яценюком сміявся і Кличко.

- О! Арсен, а можна ці слова у нотаріуса завірити? - жартував у відповідь Віталій Ковальчук.

- Слухай, друже, а ось з цим, давайте трошки почекаємо, – відповів Яценюк.

ЩО СТАЛОСЬ

Одна з причин, чому події четверга стали сюрпризом для всіх, полягає в тому, що законопроект, який викликав обурення "УДАРівців", ні за назвою, ні за суттю не міг стосуватись президентських виборів.

Конфлікт стався під час розгляду документу під нічим непримітною назвою "Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо обліку та реєстрації платників податків".

Згодом з'ясувалось, що в тексті законопроекту захована міна уповільненої дії проти лідеру "УДАРу". Згідно з офіціальною версією документу, який оприлюднений на сайті Верховної ради, одразу дві поправки до законопроекту - №36 та №76 - регулюють статус громадян, які сплачують податки за межами України.

В оригінали вони звучать так.

Поправка №36: "Фізична особа, яка є резидентом іноземної країни, тобто не проживає в Україні, може бути взята на облік за місцем реєстрації свого перебування (проживання) на території України".

Поправка №76: "У випадку, якщо особа має право постійного проживання на території іноземної країни, вона вважається такою, що не проживає в Україні".

Іншими словами, якщо людина є платником податків на території іншої держави, це автоматично може означати, що ця людина не проживає на території України.

Сама по собі ця норма нічого не говорить. Але разом з нормами Конституції та виборчим законодавством, це означає, що якщо громадянин України сплачує податки в іншій країні, то теоретично це може стати причиною у відмові її реєстрації кандидатом в президенти.

З усіх потенційних кандидатів у президенти України у 2015 році, ця норма може стати на перешкоді лише одній людині - Віталію Кличку, який не приховує, що по-перше, сплачував податки в Сполучених штатах та Європі, а, по-друге, мав право на проживання на території Німеччини.

Але найбільша інтрига в цій історії полягає в тому, що поправки, які можуть завдати проблем на шляху Віталія Кличка до президентства, офіційно подані народним депутатом Ігорем Бриченком з опозиційної фракції "Батьківщина".

ТАЄМНІ ПОПРАВКИ

Законопроект щодо змін до Податкового кодексу був прийнятий у першому читанні ще на початку жовтня.

З того часу до документу зібралось більше сотні змін у вигляді поправок, які подавали різні народні депутати. "Українська правда" взялася встановити хронологію ухвалення скандальної версії документу у Верховній раді.

Більше ніж за добу до голосування у сесійному залі відбулося засідання профільного комітету Верховної ради, який очолює регіонал Віталій Хомутиннік. Під час засідання членам комітету були роздані порівняльні таблиці, в яких серед відхилених поправок містились тепер вже скандальні поправки Ігоря Бриченка.

У розпорядженні "Української правди" є повна стенограма цього засідання. Вже наприкінці обговорення Сергій Терьохін піднімає питання, а чи дійсні поправки, які вказані в таблиці як відхилені. І отримує чітку відповідь - і від голови комітету Віталія Хомутинніка і від апарату комітету, що всі інші поправки не враховані. В тому числі і ті, що подавались Ігорем Бриченком.

 

На підтвердження того, що поправки Ігоря Бриченка не були враховані на засіданні комітету, "Українська правда" отримала останні варіант порівняльної таблиці до документу, який в четвер був розісланий членам комітету.

Електронний лист був відправлений о 8:54 ранку. У вкладеному файлі в таблиці поправки нардепа "Батьківщини" відсутні (документ є у розпорядженні "Української правди", і в разі необхідності, ми можемо передати його будь-якій з сторін конфлікту).

Про те, що поправки будуть проголосовані незважаючи на те, що у офіційному тексті їх немає, "УДАРівці" дізнались вже у залі засідань. Теоретично вони могли вимагати перерви, щоб розібратися у ситуації.

Але дивним чином на той момент єдина можливість перерви була вже вичерпана двома фракціями – "Батьківщиною" та "Свободою". А наодинці, згідно з регламентом парламенту, фракція "УДАРу" вже не мала права вимагати перерву.

Тим не менш, піднявся скандал.

І що цікаво, пізніше Віталій Хомутиннік сам визнав, що за декілька хвилин до голосування до нього підійшов Бриченко і сам попросив відхилити його поправки. "Але, на жаль, до цього не дійшла справа, трибуна була заблокована, і закон був прийнятий в цілому", - розповів регіонал.

ЩО ВІДБУЛОСЬ

Ситуація навколо скандальних поправок викликає декілька питань.

Натисніть, щоб збільшити та прочитати весь документ

По-перше, не зрозуміло, як таку поправку могла пропустити член фракції самого Віталія Кличка - Оксана Продан.

Згідно з документами, які є у розпорядженні "Української правди", ще за місяць до голосування пані Продан було призначено у Робочу групу профільного комітету, який мав займатися саме цими питаннями.

По-друге, не зрозуміло, як так сталося, що ці поправки взагалі опинились у порядку денному засідання комітету.

В розпорядженні "Української правди" є копії поправок, які пан Бриченко подав на ім'я голови комітету Віталія Хомутинніка.

 Натисніть, щоб збільшити та прочитати весь документ

Сам Ігор Бриченко заперечує своє авторство. За його словами, підпис під ними підроблена  і не належить йому.

В той же час, відомо, що дві його поправки подавались двома листами. Тобто якщо підпис і підроблено, то двічі.

Крім того, підробка в цьому разі мала б стосуватись не лише цих двох поправок, а й всіх інших 34-х його ініціатив.

Отже, пан Бриченко мав би заперечувати і всі інші свої поправки. Але він цього не зробив.

Більше того, не зрозуміло, чому пан Бриченко досі не звернувся до генеральної прокуратури щодо підробки його підпису. З точки зору тактики захисту, це був би найбільш доречний крок з боку "Батьківщини". Але такого позову поки що немає - до Генпрокурора поки що звернулась лише Оксана Продан. 

 Депутат від "Батьківщини" Ігор Бриченко. Автор скандальних "поправок Кличка"

Чи підроблені ці підписи насправді, може встановити лише експертиза. Сам пан Бриченко в коментарі "Українській правді" сказав, що поки що думає - чи варто передавати на експертизу зразки свого почерку і звертатись до Генпрокуратури.

Ми ж лише пропонуємо читачам два зразки підписів Ігоря Бриченка. Зверху підпис, який стоїть під скандальними поправками до законопроекту щодо Податкового кодексу, внизу - підпис, який поставив пан Бриченко під своєю декларацією, яку він передавав Центрвиборчкому.

 

ВЕРСІЇ

Існують дві версії подій навколо поправок, які теоретично можуть стати перешкодою для Віталія Кличка на шляху до президентства. Щоправда, жодна з сторін, які висунули ці версії, не захотіли сказати це під запис аби уникнути особистих конфліктів в опозиційних лавах.

Отже, за першою версією, якої дотримуються в самому "УДАРі", - це була мовчазна змова між "Батьківщиною" та Партією регіонів, в якій ініціатива належала владі. Згідно з цією версією, Бриченко знав, що буде з його поправками і в ключовий момент просто не став заперечувати.

Саме тому, коли питання дійшло до голосування, у "УДАРу" не було змоги оголосити перерву, адже ця можливість вже була використана "Свободою" та "Батьківщиною". Згідно з цією версією, з боку "Батьківщини" процесом нібито керував особисто Андрій Іванчук.

За другою версією, якої дотримуються в "Батьківщині", це була провокація Партії регіонів, або пересварити між собою опозиційні фракції. За їхньою думкою, керував цим процесом Андрій Клюєв, з яким координував свої дії Віталій Хомутиннік.

ВІДПОВІДЬ ВІТАЛІЯ КЛИЧКА

У відповідь на запропоновані поправки Віталій Кличко вирішив піти ва-банк. Одразу після перерви він оголосив, що однозначно балотуватиметься на посаду президента у 2015 році.

- А ви впевнені, що це був правильний крок? – запитуємо у Кличка, перериваючи його черговий діалог з Яценюком.

- Ви що, не розумієте, що неможливо було інакше це зупинити?! Тепер всім зрозуміло, проти кого вони працюють.

- Ну можна було почекати.. Вони ж очікували, що ви підете в бій, і ви на це пішли, це дуже прогнозовано.

- А що мені було робити? Чекати коли мене знімуть? - обурився політик. Але в цей момент йому на захист прийшов Арсеній Яценюк.

- Послухайте, а ви що пропонували йому дочекатися, коли його знімуть? Вони Юлю посадили, мене пресують, його б зняли… Чого ви хочете?! Він все правильно зробив.

Що цікаво, в особистих розмовах члени штабу "Батьківщини" кажуть, що з боку колишнього спортсмена це був фальстарт. Кличко відреагував, по-перше, визнавши, що ця поправка стосується саме його, а по-друге довівши відсутність політичної витримки.

З іншого боку, така реакція може бути продиктована ще й тим, що проблеми є і у самого Арсенія Яценюка. За інформацією джерел, Яценюк все більше і більше занепокоєний тим, що Юлія Тимошенко тягне з висуненням його як єдиного кандидата від "Батьківщини".

Наближені до Яценюка люди кажуть, що два тижні тому Яценюк висунув Тимошенко умову, що це питання має бути вирішено до кінця цього року. А через тиждень Сергій Власенко заявив, що Тимошенко не виключає своєї участі у виборах у 2015 році.

На цьому фоні ініціатива Віталія Кличка ставить Яценюка на другу сходинку. І провокація з небезпечними для лідера "УДАРу" поправками цілком може грати на руку і владі і його партнерам по опозиції.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде