Сорвал выборы? Попробуй еще

Среда, 20 ноября 2013, 10:41

Уявіть картинку: для ремонту в квартирі ви винаймаєте команду. Майстри гроші взяли і роботу свою нібито робили. Але кінцево, через різні махінації, ремонт так і не завершили. Вади замалювали фарбою – щоб ніхто не здогадався. І пішли. Зі скандалом.

Запросите таких до себе ще раз? Чи може порекомендуєте друзям?

Ні? А от з виборами все інакше…

Чи можна довіряти проведення виборів людям, які не впоралися із задачею попереднього разу? Зірвали вибори, вкрали голоси? Виявляється, так!

Окружні виборчі комісії формує Центрвиборчком у складі 18 осіб. Перша частина формується з 5 представників політсил, які входять до Верховної Ради. А решта - 13 - обираються жеребкуванням серед інших партій, які не є парламентськими, але висунули своїх кандидатів на вибори.

У законі немає вимоги, щоб члени ОВК входили до партії, яку вони представляють у комісії, тому багато хто з виборів на вибори мігрує різними партіями.

Дехто з таких "політичних мігрантів" заходить до комісій вже після їхнього формування. Шляхом замін на перших засіданнях комісій до них потрапляють "потрібні люди". За даними ОПОРи, станом на кінець жовтня ротацій зазнали більше третини складу комісій.

"У нас уже сформований такий пул досвідчених членів комісії, які працюють на всіх виборах", - прокоментував "Українській правді" ситуацію голова Комітету виборців України Олександр Черненко.

"Один із штабів має, скажімо, п'ять технічних партій. Коли проходить жеребкування, ці партії подають аби кого. А вже після того, коли відомо, які партії отримали квоти, роблять заміни. Таким чином до комісій заходять перевірені кадри. Тобто це члени комісії, яких треба будь-яким чином, все одно від кого. Зрозуміло, що це робиться для встановлення контролю в комісії", - пояснив він.

Округ 223 VS округ 94

На столичний округ № 223 кинули цілу команду членів ОВК №94. Саме вони у 2012 році без будь-яких обговорень під керівництвом "регіоналки" Тетяни Засухи викреслили 30 тисяч голосів на 28 дільницях, де перевагу мав її конкурент опозиціонер Віктор Романюк. Через такі їхні дії ЦВК не змогла встановити результати виборів.

Отже, до ОВК 223 увійшов Андрій Блануца з Печерської райорганізації ПР. Минулого року у комісії 94 ОВК він представляв "Братство", нині – "Народний порядок". 

Андрій Блануца
Андрій Блануца


"Без прийняття рішення ОВК № 94 голова та секретар цієї комісії склали протокол про встановлення підсумків голосування в загальнодержавному окрузі в межах одномандатного та в одномандатному виборчому окрузі, самовільно та незаконно застосувавши зазначені рішення судів, та самовільно визнали недійсним голосування по 27 виборчих дільницях", сказано у звіті.У звіті тимчасової парламентської слідчої комісії, яка вивчала ситуацію на "проблемних округах", його називають причетними до фальсифікацій на виборах у 94 окрузі.

Блануці закидають і те, що він вів два паралельних журнали реєстрації заяв та скарг. Скоріше за все, це було потрібно для реалізації сценарію із судами.

"Він фальшував документацію, вів два журнали вхідної кореспонденції. Замість одного, як це передбачено законом. Це факт! Журнали по-різному називалися, хоча призначення їх було одне. Наприклад: перший – "Журнал вхідної кореспонденції", другий – "Журнал заяв та скарг". Але про це знали лише певні люди", – розповів "Українській правді" член ОВК 94 на минулорічних виборах Олексій Боровий.

"Коли вони реєстрували позовні заяви по тих 28 дільницях, вони записали їх в той журнал, який не показували нам. Ми знали про позови, але у журналі, який нам надали, нічого, звичайно, не побачили. Тому подумали, що влада від ідеї з судами відмовилась. А пізніше виявився ще один журнал із цими заявами", – розповів Боровий.

З 94 округа до 223 на посаду заступника голови комісії потрапив і Віктор Матковський від партії "Справжня Україна". На виборах 2012 року він представляв Партію регіонів. Тоді близькі до виборчого процесу люди називали його "сірим кардиналом" серед "провладних" членів комісії.

Віктор Матковський
Віктор Матковський

Інші члени комісії з 94 округа, які перейшли у 223, вже давно працюють у зв’язці з Матковським і Блануцею.

У 2010 році на президентських виборах Блануца, Матковський, а з ними Тамара Алексеєнко та Наталя Коваленко були членами комісії №223 від Віктора Януковича.

 Тамара Алексеєнко

Разом з ними на боці нинішнього президента на тому ж 223 округу працювала і Оксана Нижник, яка тепер повернулася до команди ОВК 223 на ці довибори.

Тамара Алексеєнко у 2012 році представляла "Зелену планету", а тепер – партію "Райдуга".

З нею з 94 округу до 223 нині перебазувався Віталій Лукіянов, який у 2012 представляв Союз анархістів України, а тепер "Соціал-Патріотичну Асамблею Слов’ян". Колись у 2008 році на виборах мера Кивєа він представляв в одній з комісій інтереси Партії регіонів.

Андрій Чефранов, який у грудні визначатиме результати виборів у 223, минулого року також спрацював на користь Засухи у 94 окрузіЩоправда тоді він представляв "Русь Єдину", а тепер – партію "Народна ініціатива". Протягом роботи у 94-й комісії у 2012 році Лукіянов та Чефранов завжди голосували в унісон з більшістю та підтримали скасування 30 тисяч голосів.

Лукіянов та Чефранов
Лукіянов та Чефранов

Зі старих членів 223 комісії з минулих виборів залишили кількох членів і виключили одіозних. Так, всиділа секретар комісії Ганна Вербицька, яка тепер представляє УДАР. На минулих виборах вона йшла від литвинівської Народної партії. Зберегла свою позицію і комуністка Олена Свинарчук.

В Обухові на 94 окрузі із "зоряного" складу залишилася Наталя Коваленко, яка раніше представляла Руський блок, а тепер – Селянську партію. З нею за виборами знову слідкуватиме Любов Березіна. Наразі вона представляє Партію регіонів, а у 2012 році – "Єдину Родину".

Березіна та Коваленко

Ці двоє разом з "провладною більшістю" голосували за скасування голосів 30 тисяч людей. У комісії їхня задача була, як тепер кажуть, "тролити" опозиційних членів комісії та влаштовувати базар тоді, коли це було потрібно.

На 94 окрузі залишився і ще один член ОВК з минулорічних виборів – Сергій Лакиза. Тоді він представляв "Батьківщину", тепер – УДАР. Він був серед 4 членів ОВК, які не підписали кінцевий протокол з перемогою Засухи.

Черкащина та Первомайськ: ОВК 194, 197 і 132

На 194 окрузі на Черкащині, де боролися Микола Булатецький та людина Фірташа Валентина Жуковська, спочатку головою комісії поставили одіозну Ольгу Козько і ще 6 членів минулорічної комісії.

Козько, яка у 2012 році очолювала 194 комісію, тоді знищила протоколи засідань, прикинулася хворою і забрала з собою ключі і печатки, заблокувавши роботу комісії. Таки її дії призвели до того, що Центрвиборчком відмовився визначити переможця на цьому окрузі.

Через ґвалт, який піднявся після повернення у комісію Козько, її замінили. Трохи згодом прибрали і інших 5 членів комісії, які, за твердженням представників ОПОРи, в потрібний момент затягували час.

Очолює комісію Михайло Пунько, який у 2010 році на президентських виборах був головою 215 київської територіальної комісії від Віктора Януковича.

Пунько з собою привів ще двох киян, які у 2010 році разом з ним представляли Януковича – це Наталя Волтовська від партії "Справедлива Україна" та Олег Рогачов від "Райдуги".

Єдина людина, яка залишилась з минулих виборів – це Василь Миколенко. Він минулого року представляв Народну партію, а цього року – "Батьківщину". "Він мужня і відповідальна людина", – сказала в коментарі УП про нього депутат Леся Оробець.

На 197 окрузі, де йшла боротьба Леоніда Даценка і Богдана Губського, замінили весь склад комісій. Однак є щонайменше двоє, які протягом роботи комісії минулого року таки входили до її складу.

Нинішній голова комісії Петро Сивун минулого року деякий час був членом комісії від "Зеленої планети", але до кінцевого складу не дотримався і його замінили. Цього разу він представляє партію "Райдуга".

У 2012 році Пунько очолював ОВК 222  у Києві і представляв там Союз анархістів. У Черкаську область з того складу комісії з ним прийшли Філіп Роше, який раніше представляв Братство, а тепер Вітчизну. Також з ним переїхала Вікторія Тимошенко, яка раніше представляла НУНС, а тепер Молодіжну партію України.

Секретар комісії Тетяна Любаненко зараз увійшла до складу 197 ОВК від Партії "Єдина родина". Минулого року представляла "Русь Єдину", але її теж замінили на іншого члена комісії, і до кінцевого складу комісії, яка підписувала підсумковий протокол про результати виборів, вона не дотрималась.

На 132 окрузі у Первомайську, де боролися Аркадій Корнацький та тодішній віце-губернатор Віталій Травянко, - новий склад комісії.

Але двоє з членів, які представляють різні партії, насправді є членами Партії регіонів – це голова первинної організації Партії регіонів Лариса Малікова і голова місцевої організації ПР Андрій Татаров.

Крім того, Малікова та інші члени комісії – Юрій Строгнанов і Євгенія Попадін – у 2010 році представляли Януковича у територіальних комісіях.

Побіжний аналіз новостворених окружних комісій насторожує. Бо опосередковано означає, що ризик відновлення старих сценаріїв проведення виборів є.

Так, завжди є надія, що люди змінилися. В кращий бік. І що цього разу вдасться уникнути зловживань. Але, на жаль, в царині виборчих баталій таке з людьми трапляється не часто.

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде