"ГроМайдан" против Майдана

Понедельник, 17 февраля 2014, 13:21

Цій структурі лише місяць, але за цей місяць вона зуміла стати одним з найбільших "джинсовиків" як у друкованих ЗМІ, так і в інтернет-виданнях.

Згідно моніторингу джинси, що проводить ІМІ, у січні 11% політичної прихованої реклами було на користь саме цієї структури. Таким чином, ГП "Майдан" за кількістю джинси випередив і Компартію, і "Український вибір" Медведчука.

"Джинсою" по Майдану!

Не секрет, що подібного роду "медіа-присутність" потребує неабияких фінансових вливань. Незрозуміло лише, звідки вони у структури, яка позиціонує себе лише як платформа для висловлювання ідей про вихід з кризи.

"Это сообщество единомышленников, которых объединяет одна простая цель, – на нашей площадке мы даем возможность высказываться людям, у которых есть идеи по реформированию страны, ищем рациональные, а главное – реалистичные предложения. К сожалению, политики почти не предлагают новых идей", – цю тезу чи не єдиного публічного діяча даного об’єднання Сергія Дубенка розтиражовано цілою низкою інтернет ЗМІ.

ГП "Майдан" гучно заявляє, що має план виходу з політичної кризи: "Одесская ГП "Майдан" предложила выход из политического кризиса".

Втім, вчитавшись у згаданий матеріал, годі було дізнатися про якісь конкретні пропозиції,окрім відміни диктаторських законів 16 січня.

Наразі основною вимогою цієї організації є саморозпуск парламенту.

Так, в матеріалі ГП "Майдан" призывает депутатов Рады сложить свои полномочия", розміщеному в десяти найбільш рейтингових інтернет-виданнях, йдеться про те, що відповідальність за ситуацію несе не лише влада, але й опозиція.

"Мы считаем, что ответственность за происходящее лежит как на власти, так и на лидерах системной оппозиции, которая не имеет сил управлять народным протестом и храбрости признаться в своей беспомощности".

Круглі столи на дану тематику відбуваються у всіх регіонах України. Думка про саморозпуск парламенту – це козир в руки влади, котра може фальсифікувати нові вибори.

І козир для "Українського вибору" Медведчука, котрий при розчарованості як в опозиції, так і в Януковичі, може підібрати протестні голоси.

ГП "Майдан" прагне позиціонувати себе як Майдан більш "справжній" і "кращий".

У статті "Нові радикали — хто вони?" на сайті Gazeta.ua ГП "Майдан" порівнюють з Правим сектором, і порівняння однозначно на користь ГП "Майдан".

Так, у статті зазначено, що "Правий сектор об’єднує здебільшого рішуче налаштовану молодь, готову заради модернізації суспільства до насильницької зміни влади.

Громадянська платформа "Майдан" — революційно налаштовану інтелігенцію, креативний клас, що готовий не менш радикальними, але де-юре законними способами примусити чиновників працювати на благо суспільства".

Прикметно, що стаття без авторства і має явні ознаки замовлення. На тлі повної відсутності конкретних прізвищ, шукати поміж рядками цієї джинси цілий "креативний клас" не приходиться.

На сайті ГП "Майдан", щоправда, можемо знайти рубрику "Пряма мова", де підібрані цитати відомих в Україні людей, котрі можуть "підтримувати" загальну концепцію структури – ставка не на політиків (читай – не на опозицію), а на людей, розчарованість всім і всіма тощо.

У підбірці – Віталій Портников, Юлія Мостова, Сергій Таран та інші. Цікаво, чи знають вони про свою несподівану роль?

Найбільш ймовірною метою появи ГП "Майдан" є власне розпуск реального Майдану.

Дивуєтеся? Порівняємо суголосність комерційної статті, розміщеної в "Газеті по-українськи" під заголовком: "Майдан повинен бути не лише в центрі столиці, а й там де ми" від 24 січня зі змістом листівки "ГроМайдану", яка поширювалася в Івано-Франківську разом зі збиранням анкет для ГП "Майдан" безпосередньо біля обласного Штабу національного спротиву.

Листівка, анкета і накидка ГП Майдан, що поширювалися в Івано-Франківську

В статті стверджується, "разом ми можемо не тільки стояти на Майдані". Натомість листівка була радикальнішою: "Досить стояти на барикадах заради чужих цілей!".

У анкеті одне з цікавіших питань – "Чи підтримуєте ви створення громадянської платформи "Майдан" без участі політиків?".

Досить згадати досвід "Майдану без політиків" кінця листопада 2013-го і його наслідки, аби зрозуміти причину появи таких ідей.

Чиї будемо?

В Мережі модна знайти припущення, що нове об’єднання має стосунок до лідера "Українського вибору" Віктора Медведчука.

Так, в журналістському розслідувані "До псевдомайдану у Рівному причетна людина Медведчука і Путіна" на сайті "ВСЕ", Рівненський ГП "Майдан" пов’язують із Михайлом Бузинарським, котрий є керівником рівненського осередку "Українського вибору".

"Один із псевдомайданівців, на умовах анонімності підказав, що шукати потрібно в МЕГУ (Міжнародний економіко-гуманітарний університет – прим. Автора). Саме тут на юридичному факультеті працює викладачем-сумісником Михайло Бузинарський. У минулому керівник приймальні президента України на Рівненщині, нині він є головою Рівненської обласної організації "Український вибір", – зазначено у статті.

Порівнюючи "Український вибір" і ГП "Майдан", можна відзначити якщо і очевидного зв’язку не помітно, то точно що ці дві організації не суперечать одна одній.

Так як і одна, так і друга структура багато уваги приділяють поліпшенням у сфері ЖКГ: "Активісти ГП "Майдан" Києва, Полтави та Рівного провели у своїх містах прибирання територій парків і скверів, розфарбували яскравими фарбами занедбані міські об'єкти", – повідомляє РБК Україна.

У газеті "Український вибір" за січень-лютий ціла стаття присвячена проблемам ЖКГ. Так само, як і "УВ", ГП "Майдан" за дострокові вибори до парламенту…

Дубенко, Ківалов, Клюєв..?

Організація ГП "Майдан" виявилась достатньо втаємниченою. Про єдиного публічного представника Сергія Дубенка відомо, що він є засновником руху "Громадський контроль" в Одесі, який в основному займається житлово-комунальним господарством. Також був ведучим авторської програми "Железный аргумент", проте всі записи цієї програми в ютуб видалені.

У 2012 році Сергій Дубенко балотувався в народні депутати по 134 виборчому округу міста Одеси від УДАРу, але зняв свою кандидатуру.

По тому ж округу кандидував журналіст Костянтин Усов від "Об’єднаної опозиції", а переможцем став регіонал Сергій Гриневецький.

Інститут масової інформації скерував запит до прес-служби партії "УДАР", чи був Сергій Дубенко її членом і чи є, можливо, досі. Чи має стосунок УДАР до створення ГП "Майдан".

Відповіді, на жаль, не отримали.

Сергія Дубенка ми знайшли в соціальних мережах, але він, пообіцявши пізніше з нами поспілкуватися, на зв’язок більше не вийшов.

Група "ЄвроМайдан" у Фейсбуку відповіла нам: "Ми не маємо до цієї платформи жодного стосунку".

Ні активіст громадянського сектору Євромайдану Володимир В’ятрович, ні член Всеукраїнського об’єднання "Майдан" Вікторія Сюмар власне з Євромайданом ГП "Майдан" не пов’язують.

"Очевидно, що в даному випадку маємо справу з певним клоном громадських утворень, які існують на Майдані, створеного провладними силами. Завдання цього клона очевидні – запускати фальшиві, а часом і безглузді меседжі нібито від Майдану, які підграють владі", – сказала Вікторія Сюмар.

Оскільки поява ГП "Майдан" співпала із перемогою "яструбів" в оточенні Януковича, а зокрема призначенням Андрія Клюєва главою АП, можна припускати, що створення даної структури вписується у загальну технологію дискредитації Майдану і може бути проектом влади.

Під час презентації ГроМайдану в Одесі учасники місцевого Євромайдану звинуватили Дубенка у підконтрольності партії влади. Той – відкидав це.

А якщо Дубенко та ГП "Майдан" не пов’язані з владою, то як вдалося досягти просто фантастичні домовленості – "с десятью одесскими телеканалами, и в ближайший месяц в эфир выйдет около тридцати передач с участием одесских общественных активистов"?

Чи одеська влада та більшість ЗМІ різко почали розділяти цінності Майдану? Чи просто каса, пропонована цим телеканалам, зробила їх безвідмовними?

Олена Голуб, Роман Кабачій, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде