Последний евроинтеграционный рывок для Александра Турчинова

Понедельник, 20 октября 2014, 08:12

20 жовтня у Верховній Раді має бути прийнятий третій, останній, законопроект, що уможливить вихід наших промисловців на ринки ЄС.

Але чи на часі це для депутатів перед самісінькими виборами?

У понеділок Верховна Рада збереться на позачергове засідання, для того щоб внести зміни до окремих виборчих законів.

Минулого тижня на порядку денному в парламентарів був законопроект "Про технічні регламенти та оцінку відповідності". Один із ключових євроінтеграційних актів, він мав бути прийнятий після антикорупційних законопроектів.

Однак через зрив засідання до розгляду його справа так і не дійшла. Це – третій закон, необхідний для усунення технічних та юридичних бар'єрів для торгівлі промисловими товарами між Україною та ЄС, два з них уже проголосовано.

Якщо цей закон не буде прийнятий у понеділок, про вільну торгівлю промтоварами можна буде забути ще як мінімум на рік.

Нині в Україні питання промислових стандартів урегульовано багатьма неузгодженими нормативними актами, що інколи навіть суперечать один одному. А суперечливе та зарегульоване середовище для бізнесу та технічні бар'єри в торгівлі з партнерами – підґрунтя для корупції.

Гармонізація український та європейських стандартів – складне, комплексне завдання не на один день. Оскільки зрештою нам доведеться приймати понад півсотні національних технічних регламентів на основі європейських та понад 3.000 стандартів ЄС як національні, для промислових товарів. Але вже зараз необхідно створити законодавчу основу, щоб з'явилась можливість розпочати процес цього узгодження.

Якщо вироблені в Україні промислові товари не відповідатимуть європейським вимогам – українська продукція не зможе зайти на європейський ринок.

В умовах погіршення стосунків із Росією, переорієнтація на світові ринки – обов'язкова умова виживання економіки. До того ж, збільшення обсягів експорту – це розвиток як окремих галузей, так і всього національного господарства, покращення стану платіжного балансу країни.

Більш того, у перспективі – це й вигоди для пересічного споживача. Адже товари внутрішнього виробництва відповідатимуть європейським стандартам якості й безпеки, а дешевший, але неякісний імпорт буде витіснено з ринку.

Однак, нові вимоги щодо якості кінцевого продукту – це й додаткові інвестиції у виробництво та безпечність продукції для самих підприємців. Тож, зрештою, цей законопроект складно віднести до популярних, яких депутати так прагнуть понаприймати перед виборами.

Реформи не чекають. Їх або роблять прямо зараз, або кількаденним зволіканням затягують країну в десятиліття економічної стагнації.

Закон про техрегламенти потрібен Україні негайно, уже в понеділок. Вплинути на включення його до порядку денного може зараз лише пан Турчинов.

Отож, доля стандартів для промисловості тепер залежить від нього.

Любов Акуленко, Валентина Кузик, ГО "Центр UA", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде