Сможет ли власть преодолеть политическую коррупцию?

Вторник, 15 сентября 2015, 10:17

Цей тиждень має всі шанси стати визначальним для влади у боротьбі з політичною корупцією і за прозорість публічних коштів. Гаряче буде вже сьогодні.

15 вересня Міністерство фінансів спільно з громадськістю презентуватиме портал із використання публічних коштів в Україні.

Цей закон команда Центру Політичних Студій та Аналітики адвокатувала два роки. Як результат – 73 тисячі розпорядників публічних коштів в режимі он-лайн будуть звітувати перед суспільством.

Натисніть для збільшення
Натисніть для збільшення

Цей портал стане в нагоді як всім громадянам, так і вузькопрофільним спеціалістам, включаючи журналістів-розслідувальників.

17 вересня парламент голосуватиме законопроект №2123а "Про боротьбу з політичною корупцією", яким вводяться нові принципи підзвітності та прозорості політичних партій.

Законопроект розроблявся громадськими експертами спільно з групою народних депутатів. Він передбачає встановлення покарання за порушення порядку фінансування політичних партій, передвиборчої агітації, агітації з всеукраїнського або місцевого референдуму.

Впроваджується кримінальне та адміністративне покарання фінансування партій підставними фізичними та юридичними особами. Запроваджується громадський контроль за формування виборчого фонду партій та кандидатів у Президенти та використання його коштів та інші інструменти контролю за партіями.

Натисніть для збільшення

14 вересня Transparency International Ukraine оприлюднили детальну інформацію щодо доброчесності кандидатів.У цей же день парламент проголосує за свого представника до Національної агенції з питань запобігання корупції.

Кандидат від громадськості – Володимир Сущенко.

Натисніть для збільшення

Інформація є надзвичайно важливою. Адже завдання всієї Конкурсної комісії по обранню керівного складу Національної агенції з питань запобігання корупції – сприяти обранню до складу керівництва доброчесних кандидатів. Тому напередодні п'ятничного голосування, коли ми визначатимемо, кого допускати у другий тур, ця інформація нам знадобиться.

До речі, голосування за ці законопроекти та кадрові призначення буде позитивно сприйняте моніторинговою місією Європейського Союзу, яка вивчає, наскільки Україна виконує свої зобов'язання для отримання візової лібералізації.

Наприкінці тижня громадськість обов'язково підіб'є підсумки та публічно оцінить, хто з депутатів та фракцій готовий до реальної боротьби з політичною корупцією, а хто використовує ці тези виключно для особистого піару.

Віктор Таран, експерт Центру політичних студій та аналітики, менеджер групи "Публічні фінанси" Реанімаційного Пакету Реформ, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде