Что происходит с аудиторами НАБУ

Вторник, 21 марта 2017, 18:20
Накануне голосования в ВР активисты устроили под Радой парад фейковых кандидатов в аудиторы НАБУ
Александра Устинова

Перше коло метушні навколо призначення аудиторів Національного антикорупційного бюро закінчилося нічим.

У вівторок депутати провалили голосування з цього питання, не призначивши на це місце жодного з двох кандидатів. Ні лобійований "єврооптимістами" і США Роберт Сторч, ні приведений БПП Найджел Браун не набрали 226 голосів.

На перший погляд може здатись, що обидві сторони залишились "при своїх", але це дуже оманливе враження. Справді, питання аудитора НАБУ знову повернулось в антикорупційний комітет Єгора Соболєва. Але останні події показали, що контроль над цим комітетом мають уже зовсім інші люди.

Крім того, обидва непідтримані у вівторок кандидати зовсім скоро можуть таки опинитись у трійці офіційних аудиторів НАБУ. При тому, обидва одразу.

Вечірній перелом

Перші ластівки того, що запал команди Порошенка призначити на місце аудитора НАБУ "свого" Брауна прилетіли увечері 20 березня. Після засідання фракції БПП один із її лідерів Ігор Кононенко досить примирливим тоном запевняв журналістів, що це питання "надмірно заполітизували".

"У вівторок на ранковому засіданні питання аудиторів розгляне сесійна зала. Якщо жоден із кандидатів не набере голосів, то питання або повернеться в комітет, або будемо шукати якесь інше рішення. Деякі наші депутати пропонували визнати, що комітет не впорався із цією роботою, і шукати рішення на рівні голів фракцій",  – заявив Кононенко.

Самі ж голови фракцій у той момент сходились на вулицю Банкову, де мала відбутись їхня зустріч із президентом Порошенком.

В ході тієї розмови, як розповіли УП одразу кілька учасників зустрічі, питання аудитора НАБУ теж порушувалось.

"Говорили і про аудиторів. Правда, Порошенко сказав про це у самому кінці зустрічі і якось так мимохідь. У мене склалося враження, що якесь рішення уже прийняте, і його у вівторок спробують протягнути через зал", - розповів лідер однієї з фракцій.

Правда, на питання, як саме у Порошенка бачать вихід із цієї ситуації, розмова з президентом відповіді не дала. Але чекати її лишалось зовсім недовго.

 
АПУ

Ранковий "провал"

У порядку денному засідання Ради у вівторок питання аудитора НАБУ стояло одним із перших. Про його розгляд можна було здогадатись по тому, що трибуну Верховної Ради уже традиційно заблокували "захисники НАБУ", серед яких депутати-"єврооптимісти" із різних фракцій, соратники Тимошенко та Садового.

Депутати Сергій Лещенко та Світлана Заліщук так само традиційно вели live-трансляції у Facebook, а голова антикорупційного комітету Єгор Соболєв з трибуни совістив депутатів, на яких "дивиться весь світ" і до яких "їде АвтоМайдан".

 
Трибуну Верховної Ради уже традиційно заблокували "захисники НАБУ"
FB Yan Dobronosov

Щоправда така "блокада" не мала жодного практичного значення, адже усі представники фракцій спокійно виступали з місць, а спікер Андрій Парубій так само без проблем поставив питання на розгляд.

І уже з обговорення стало зрозуміло, що голосів за прийняття якогось рішення забракне. Проти призначення Брауна категорично виступили фракції "Батьківщини" і "Самопомочі".

Про те, що такий хід подій був домовлений заздалегідь можна було легко вгадати з того, що коли "захисники НАБУ" підбігли до спікера з проханням поставити на голосування Сторча, мовляв, дивись його і підтримають, то спікер досить недвозначно повторив їм, що все повертається в комітет.

Ще одним показовим моментом було те, що НФ дав фактично однакову кількість голосів за обох кандидатів, а за Сторча проголосував, наприклад, депутат БПП Олександр Грановський, якого активісти називали одним із авторів схеми із призначення Брауна.

 
Роберт Сторч та Найджел Браун

Перерва на Порошенка

Після такого голосування "захисники НАБУ" в кулуарах випромінювали радість. Особливо важко було стриматись Єгору Соболєву, який роздавав коментарі журналістам.

Однак таке піднесення важко назвати виправданим.

Справді, вдалося не допустити призначення Брауна, який вперто відмовляється хоча б розповісти, хто його запросив. Але ця "перемога" може дуже швидко виявитись піровою.

По-перше, влада за останній тиждень зуміла сконцентрувати більшість в антикорупційному комітеті, в якому хоч і головує Соболєв, але рішення тепер прийматимуть інші люди.

По-друге, перемога стала можливою не тільки завдяки "єврооптимістам". Одну із важливих, хоч і мало помітних ролей у ній зіграв спікер Андрій Парубій. Адже саме він минулого четверга, коли відбувалось перше голосування за аудиторів, фактично завалив його.

Як розповіли УП співрозмовники у кількох фракціях, тоді голосування за Брауна мало відбувати у першій половині дня, під що спеціально мобілізували депутатів коаліції. Однак Парубій дотягнув із розглядом цього рішення до самого вечора, при тому, оголосивши перед ним перерву на півгодини. Такий крок о 17.30 завжди означає втрату частини голосів, бо робочої концентрації депутатів рідко вистачає до такої пізньої години.

"Там же питання було не в тому, Браун чи не Браун. НФ, за великим рахунком, байдуже. Але Порошенку треба було якось донести, що рішення мають прийматись нормально, а не через коліно", - зізнався один із співрозмовників з оточення Парубія.

 
Неформальний гравець усіх подій – США, чий посол, начебто, навіть дозволила собі напряму телефонувати Парубію
АПУ

Спікер, до речі, опинився на одній із найбільших розтяжок у всій цій історії. З одного боку на нього тисла президентська команда, а з іншого – другий неформальний гравець усіх подій. Мова про США, чий посол, начебто, навіть дозволила собі напряму телефонувати Парубію.

"Зрозуміло, що Штати хочуть Сторча. І там у Петра була, схоже, відповідні домовленості. Але те, що дозволяє собі посольство, це уже навіть за межею пристойного. Вони ж продзвонювали фактично всіх депутатів зі своїми рекомендаціями",  – обурюється один зі співрозмовників УП у партії Яценюка.

Про те, що якісь домовленості у президента з американцями таки були, може свідчити й заява депутата Мустафи Найєма, який переконує, що кандидатуру Сторча в команду аудиторів НАБУ внесе ніхто інший, як сам Порошенко.

Співрозмовники УП в оточенні президента такий варіант розвитку подій називають "ймовірним", а у "Народному фронті" і взагалі переконують, що це рішення було ухвалене ще минулого тижня.

"Тепер Петро зробить усе, як і треба було робити одразу. Він внесе Сторча і скаже, давайте Рада і Кабмін не відкладайте і призначайте своїх кандидатів. А в Раді які є прізвища інші, крім Брауна? Ніяких. Тим паче, його ж хтось запросив, якісь гроші обіцяв, точно для Брауна це не "громадське навантаження",  – заявив один із депутатів НФ.

Як переконує Найєм, Порошенко може вийти на публіку зі своєю "ідеєю" уже у середу після зустрічі з послами "великої сімки".

Як і в історії з блокадою, про яку президенту доведеться говорити з послами, в історії з аудиторами він може обрати тактику перехоплення ініціативи.

Тим паче, задумка досить ефектна, послам має сподобатись.

Роман Романюк, УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Главное на Украинской правде