Президента выбрали. А что дальше?

31 просмотр
Четверг, 11 февраля 2010, 18:58
Людмила Бойченко
политолог, для УП
 Спостереження пересічного громадянина...

Думала витримаю і не напишу стільки голої правди, але, пробачте, наболіло. Соромно за Україну і соромно за українців.

Перший день після виборів - "спостереження з півдня"

Окружні виборчі комісії (ОВК) напружено працюють, проводячи безперервні засідання з прийняття протоколів дільничних (ДВК). Яким макаром - за такої погоди і не тільки - до них потрапляють протоколи, і чи справді ті, що виїхали з конкретної ДВК, таки "неушкодженими" доїхали до місця призначення? Це питання-загадка для нас. Але відповідь на нього точно знають ті, хто протоколи віз.

То там, то сям в Інтернет просторі з'являлася інформація про зрив засідання на певних ОВК, зумисне затягування передання електронних протоколів до ЦВК і т.п. У принципі нічого в цьому нового, бувало й не таке.

Другий день після виборів - "Київ окупований"

Так склалося, що в новому році працюю на Печерську, і дорога від метро до моєї роботи займає близько 7-10 хвилин. Рано-вранці зустрілася з прихильниками ПР біля ЦВК. І все б нічого, ну, приїхали люди грошей трохи заробити, та й нехай. Якби не одне але, і якби ж то одне!

Напишу про одне - це "чисті" узбіччя доріг, де повно пустих пляшок від пива, горілки, численного побутового сміття. Питання: в Україні діє закон про заборону вживання алкогольних напоїв у громадських місцях? Чи в нас є певні території, які громадськими місцями у певний період часу не вважаються, бо комусь так потрібно?!

Йдучи далі, ненароком почула - як одна з перехожих, розмовляючи по телефону, мабуть, з подругою, сказала: "Донецкие привалили. Киев в осаде! Все, капец!".

Далі за день просто кілька інформаційних посилів.

Один з моїх друзів похвастався, що купив словничок фєні (жаргонної мови) і скинув посилання на новину про захоплення книгарні "Сяйво". Що промовисто свідчить, ну-от, почалося...

Ще надіслали інформацію про те, що запрацювала в Україні філія міжнародної організації по боротьбі з корупцією, яку очолила дівчина українського походження, яка в Італії в цій організації працювала. Проте офіційно, поки що, про це ніде і нічого не чути.

День третій - "зустріч з п'яними донецькими"

Ранок пройшов досить вдало. По дорозі зі мною навіть привіталися донецькі хлопці зі словами "Здрасьтє, Києву!", правда з єхидною посмішкою. У відповідь я лише усміхнулась з виразом жалю на обличчі.

З п'яним зустрілася вже ввечері, по дорозі додому в метро. Коли я чекала у черзі за жетоном і читала роздруковані матеріали по роботі, до мене ззаду непомітно підкрався явно нетверезий хлопець з мітингуючих. Дякую своїй інтуїції та спостережливості за  те, що вчасно запримітила його і не дала можливості "відчути його палкі обійми", а те, що, здається, він поцупив 10 грн. з карману, то нехай буде на похмілля вранці.

Закінчилося все мирно і без слів. Мабуть, таки його вразив мій погляд під прицілом. І хвала Богу, що зі мною був колега по роботі.

День четвертий - "сльози на очах"

Ви думали корки в Києві бувають лише на дорогах?! Мушу вас розчарувати, корки бувають і в метро, при виході з Печерської, коли яблуку ніде впасти в час-пік.

Це ще нічого, можна витерпіти прохід 5 метрів за 5 хвилин, якби не лайки з матами...Поряд зі мною йшла жіночка, на вигляд років 40, не втрималась і сказала: "Задолбали они, эти митингующие!".

На виході - нарешті свіже повітря! - голосно, мало не кричучи, представник Партії регіонів чи то власною персоною, чи то запис (переді мною було електронне табло, сцену не бачила за натовпом) закликав прихильників скандувати "Тимошенко - ні!", "Янукович - наш президент".

І, якщо "Тимошенко - ні!" підхопили люди на ура, то "Янукович - наш президент" не скандував ніхто, крім людини з мікрофоном і, мабуть, тих, хто стояв біля сцени. Принаймні з боків, де стоять палатки по вулиці Московській, точно ніхто не підтримав цей заклик.

А ще голос з екрану розповідав, як нам жахливо всім живеться, в якому стані економіка, що сталося з заводами, хто в цьому всьому винний. Так що, якщо є бажання дізнатись, яка жахлива Україна і впасти у повну депресію, завітайте на Печерськ перед будівлею ЦВК. "Гарний" настрій гарантовано!

Від такого "гарного" настрою в мене  на очах виступили сльози... Спіймала себе на двох думках: "Україна в небезпеці" і "За державу соромно!".

Далі буде...

Спочатку про те, чого не буде точно. Нового Майдану не буде, хіба що за гроші й то малоймовірно. Суспільство змінилося за 5 років, і розчарування після "помаранчевої революції" залишиться надовго, що й унеможливлює новий майдан. Так само як і відсутність фінансування з резервних запасів.

Фальсифікації були. І ні для кого не секрет, що вони - прямий підкуп виборців, вкидання додаткових бюлетенів, ручки з чорнилами, що зникають, незаконна агітація в день вибрів, провокації з замінуванням, насильне підвезення виборців, залякування і т.п. - в однаковій мірі були притаманні обидвом штабам.

Як правило,  були вони на тих самих дільницях, і ті ж самі члени комісій їх вже вкотре здійснювали. Принаймні точно знаю про такі в одній з південних областей.

Але - все-таки їхня кількість не суттєво вплинула на результат виборів. Тому ми матимемо вперше в історії України президента меншості, за якого проголосувала третина виборців.

Для прикладу, за Кравчука у 1991 році проголосувало 62%, за Кучму у 1994 році - 52%, а у 1999 році - 56%, за Ющенка у 2004 році - 52%.

А взагалі суть в тому, що не кількість сфальшованих результатів важлива, а те, що в наших політиків ВІДСУТНЯ ПОЛІТИЧНА ВОЛЯ НА ЧЕСНЕ ЗМАГАННЯ! Прикро і соромно...

Розрив непереконливий, попереду суди. Про порушення заявляють не лише політики, а й експерти. Інше питання - чи всі вони запротокольовані та мають фактичне підтвердження, що можуть стати реальними аргументами в судах.

Але суди потрібні! Хоча сподіватись на справедливу судову систему в нашій державі не доводиться, та важливо інше: людина, яка скоїла злочин, повинна за нього понести покарання!

Регіональні вподобання на президентських виборах не змінилися. Ніхто іншого й не прогнозував. Політичної свідомості в нас ще нема, як і політичної культури.

Ще один факт. Проти всіх 7 лютого голосувало б більше, якби це хоч щось реально значило, а так переможцем може стати той, хто набере хоч би на 1 голос більше за суперника. Наразі маємо найвищий показник тих, хто не підтримав жодного кандидата.

Для прикладу, у 1999 році це 970 181 або 3,44% виборців, у 2004 - 680 214 або 2.34 %, у 2010 - 1 111 517 або 4,36 %.

Так от, наостанок. Той, хто складе присягу на вірність українському народу, постане перед надзвичайно складними проблемами і життєво важливими питаннями для країни, які вирішити самотужки не зможе.

Це факт. А впоратися з ними зможе лише той, хто, по-перше, отримає сприяння у цьому, а по-друге, заслуговує на звання "Лідер Нації".

Висновки робіть далі самі!

З вірою в Україну!

Людмила Бойченко, для УП, політолог

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)