Российские метаморфозы: рыба гниет с головы, а достается костям в хвосте

22 просмотра
Четверг, 01 апреля 2010, 15:03
Игорь Дебенко
для УП

Вибухи в московському метрополітені 29 березня 2010 року, та вибух 31 березня в Кізлярі, республіка Дагестан, стали черговим яскравим свідченням ганебного, але вже звичного явища.

У політичних іграх найбільше страждають звичайні члени суспільства, які волею обставин стають заручниками чиїхось "геніальних" стратегій політичного володарювання чи ведення боротьби, демонстрації потенціалу своєї сили й залякування опонента.

Втім, коли жертвами стають звичайні люди, то "ігровий" характер зникає якось сам по собі, і мимоволі починає огортати страх. Адже в будь-яку мить на місці жертви може опинитися кожен із нас...

В першу чергу хотілося б висловити щирі співчуття всім родичам та близьким тих 45 чоловік, котрих спіткала смерть внаслідок вибухів на станціях "Луб'янка" і "Парк Культури" у Москві, а також вибуху в Кізлярі. Їх, на превеликий жаль, уже не повернеш.

Однак для решти суспільства, так само як і для самої російської еліти, доцільно було б замислитися над причинами терактів. Адже вони є закономірною реакцією, або, як дехто вважає, прямим продовженням політики путінсько-мєдвєдівського режиму.

Незважаючи на те що вибухи в столиці Росії відбулися ще декілька днів тому, жодна з терористичних організацій протягом тривалого часу не брала на себе відповідальності за їхню організацію та проведення. Нарешті, лише в середу ввечері в інтернеті з'явилося відео, на якому лідер чеченських бойовиків Доку Умаров заявив про свою відповідальність за теракти, зазначивши, що вони були "помстою за тероризм Путіна".

Водночас, у середовищі російської опозиції висувалися гіпотези про можливу пряму причетність до вибухів чинної влади.

З цих причин доречно було б проаналізувати, що насправді приховують за собою вибухи й кому вони вигідні?

Вибухи організували терористи?

Росія, позиціонуючи себе як "сильна світу цього", веде постійну боротьбу за збереження та розширення своїх позицій у геополітичному просторі.

Проголосивши себе правонаступницею СРСР, Росія намагається домінувати у всьому просторі колишньої радянської республіки. Вона при першій можливості втручається у внутрішні справи своїх сусідів, використовуючи при цьому серед інших і методи економічного тиску.

Нікуди не зникли й імперіалістичні потуги Росії, яка за допомогою сили утримує під своїм контролем значну частину територій, які прагнуть до самостійного життя, й чинять постійний спротив жорсткій політиці офіційної Москви.

Відповідно, такі дії спричиняють протидію...

Тероризм являє собою один із методів боротьби в умовах, коли відкрито протистояти ворогові через неспівмірність сил та ресурсів практично неможливо.

Проводячи різноманітні терористичні акції, їхні організатори намагаються не лише виразити свій протест чи продемонструвати несприйняття режиму, але й породити почуття страху, посіяти паніку в суспільстві. Насамперед - з надією на те, що соціум змусить владу піти на поступки, та вимоги терористів будуть хоча б частково задоволені.

Міжнародний тероризм уже давно став глобальною проблемою людства. Однак найбільше від нього страждають неоімперіалістичні держави, які прагнуть глобального домінування й розширення сфери свого впливу, доступу до обмежених ресурсів та нових ринків збуту.

Найбільш яскравим прикладом реакції на таку політику стали події 11 вересня в США.

Регулярно страждає від терористичних актів й Росія.

Так, за останні 14 років, лише у самій Москві, згідно даних інтернету, відбулося не менше 25 терористичних актів, внаслідок яких загинуло близько 600 -!!! - громадян.

Варто зауважити, що серед усіх пострадянських держав від тероризму регулярно страждає лише Російська Федерація. І це закономірна реакція на дії російської владної машини.

При цьому, кожний новий терористичний акт завдає все відчутнішого удару по самій системі, демонструючи всю її прогнилість і незворотність краху. Це - лише питання часу.

Відповіддю на тероризм може бути або ефективна боротьба з ним, або кардинальна переорієнтація своєї політики. Цікаво, що ні перше, ні друге для пануючого сьогодні в Росії режиму є неможливим.

Поступитись хоч чимось для Росії означає не лише продемонструвати всьому світові свою слабкість, послаблення свого впливу в регіоні, але й понести дуже значні фінансові втрати. А це вже може виявитися фатальними не лише для російської економіки, але й для всієї системи на чолі з тандемом Путін-Мєдвєдєв.

Водночас, саме тероризм і "боротьба" з ним сприяли приходу до влади Володимира Путіна.

Та чи можливо ефективно протистояти тероризму?

Зрозуміло, що цілком убезпечити себе від нього неможливо. Російські ж реалії свідчать про те, що антитерористична політика Путіна жодного видимого результату не принесла. Суспільство й досі залишається беззахисним перед терористичною загрозою.

Один із лідерів "Другой России" Едуард Лімонов заявив, що "правоохранительные органы не в состоянии обеспечить безопасность в стране. Они показали свою эффективность в борьбе с мирной оппозицией, превентивно задерживая активистов перед акциями протеста, однако предотвратить теракты спецслужбы не в состоянии".

Чи вигідний тероризм чинному режиму?

Небезпека завдання терористичних ударів, та імітація боротьби з ними - є однією із складових продовження функціонування режиму Путіна-Мєдвєдєва.

Риторика наявності терористичної загрози давала змогу консолідувати суспільство перед зовнішнім "ворогом" й легітимізувати владу для боротьби з ним. В тому числі й для подавлення ворога внутрішнього. А саме це й становить основну загрозу для самої системи.  

Таких ворогів у Росії багато.

Найбільш яскравими зовнішніми є Грузія, Україна... Так, поряд із версією про організацію теракту кавказькими бойовиками, було озвучено необхідність з'ясування потенційної причетності до вибухів осіб слов'янської зовнішності, яких буцімто бачили поряд із "смертницями", а також перевірки можливого зв'язку із грузинською стороною.

Схоже, режим вирішив скористатися терактом, і, окрім Чеченської республіки, накласти негативний відтінок і на своїх сусідів, вплив на яких за останні п'ять років Росія значно втратила.

У минулому така політика давала певний результат. Суспільство, завдяки газовим рублям, закривало очі на суттєве обмеження особистих свобод та внутрішню ситуацію в країні загалом.

Сьогодні ситуація змінилася кардинальним чином.

Російське суспільство, схоже, більше не бажає жити за принципом забезпечення "хлібом і видовищами". В умовах, коли починає не вистачати вже "хліба", одними видовищами втримати владу практично неможливо.

Суттєве погіршення економічної ситуації в країні спричинило наростаюче невдоволення режимом. Протестні настрої почали набувати масового характеру, й загрожували систематичним й організованим характером їх проведення.

Так, напередодні вибухів, в Москві планувалося протягом тижня провести численні акції протесту проти підвищення тарифів на комунальні послуги, що могли перерости у масовий виступ проти самого режиму.

Після вибухів про будь-які масові акції, схоже, доведеться забути.

Президент Дм ітрій Мєдвєдєв офіційно заявив, що "правоохранительные органы и ФСБ должны провести разъяснительную работу и жестко контролировать ситуацию, не допуская нарушения прав граждан. Нужно жестко контролировать ситуацию и в случае необходимости вмешиваться, принимать оперативные решения по контролю... Мы с этим сталкиваемся не первый год".

Натяк зрозумілий.

Боротьба з тероризмом без вагань і до кінця, як сказав Мєдвєдєв, скоріш за все означатиме й посилення боротьби з внутрішньою опозицією. І в цьому контексті теракти певною мірою зіграли на руку чинному режимові.

У влади було принаймні півгодини для того, щоб оповістити своїх громадян про трагедію й повідомити про загрозу інших вибухів.

Замість цього, як зазначається на одному із російських сайтів, "на главных федеральных каналах с момента первого взрыва и до 9 утра пели, плясали, готовили завтраки и снимали боль движением рук"...

Чомусь одразу пригадуються методи Сталіна, який задля досягнення цілей був готовий свідомо принести в жертву мільйони людських життів.

Що далі?

Терористичні акти, що відбулися в Росії цілком ймовірно призведуть до:

- посилення й ожорсточення правління режиму тандему Путін-Мєдвєдєв;

- максимізації контролю та зв'язуванню рук внутрішньої опозиції;

- протидії будь-яким масовим протестним заходам;

- подальшого звуження реальних політичних свобод людини та громадянина;

- посилення видимості боротьби з тероризмом;

- зміни акцентів як у взаємовідносинах із суб'єктами федерації, так і у зовнішній політиці загалом.

Відповідно, така політика рано чи пізно призведе до внутрішнього вибуху й краху системи загалом. Питання полягає лише в тому, скільки часу для цього потрібно, й скількома людськими життями доведеться ще пожертвувати?

У будь-якому випадку, смерть путінсько-мєдвєдівського режиму в його сьогоднішньому форматі незворотна.

Ігор Дебенко, політолог, Івано-Франківськ, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)