А что мы сделали чтобы не потерять Крым?

57 просмотров
Вторник, 27 апреля 2010, 17:46
Алексей Гашинский
для УП

Дивлюся на цю істерію навколо ЧФ і "вопрошаю" - а що ми зробили аби не втратити Крим? Що зробила влада у багатьох обличчях? Для Криму і його реінтеграції до України, для його тяжіння до Києва, а не Москви?

Чи сформували ми кримську політику, яка б впрягала Крим в проукраїнську орбіту, - хоч якісь стимули до спільного існування в складі України ми для Криму заклали?

Чи надали ми Криму системні аграрні дотації? Чи сприяли фермерам з транспортом, держбюрократією, логістикою, ринками збуту, аби кримчани мали змогу і всю країну навесні нагодувати свіжими овочами, і заробити більше грошей для себе?

Чи ми сформували цілісну Туристичну політику для Криму, яка б дозволяла малому і середньому туристичному бізнесу розвиватися, залучати інвестиції, покращувати якість послуг? Чи запустили ми хоч якісь держпрограми підтримки турбізнесу?

Чи ми спростили державну бюрократію щоб бізнес - і аграрний, і туристичний, і торгівельний - міг розвиватися і відчувати хоч якісь позитиви в українській державі?

Ми хоч щось створили для Криму позитивне? Ні.

Воістину, деструкція - фірмова риса українців!

Ми ладні лише нищити. Нищити опонентів, ворогів, чужі угоди, геополітичні вектори, національні загрози... корупцію для приколу.

Допоки угоду не було пролонговано, всі хто сидів в уряді 20 років ані пальцем не ворухнули, аби намагнітити Крим, аби показати що з Україною класно, краще ніж з Росією, зручніше. Ніхто до цих пір не створив Кримську Політику.

От і розгадка, чому ми зараз б'ємося в істериці. Ми нічого не зробили для Криму - і реалістично усвідомлюємо те, що його нічого не тримає в нашій державі - ані наша економічна політика, ані гуманітарна.

Змоделюємо ситуацію, в якій ЧФ пролонгували за умов активно діючої, привабливої для півострову Кримської Політики.

Весна - АПК: Крим отримує системні дотації на весняний врожай, до яких мають вільний доступ фермери. Вони мають в місцевих держагенціях зручні логістичні пакети, через які можуть доставляти товар в усі регіони країни.

Тобто, фермери працюють в комфортних умовах, мають державну підтримку, ринки збуту - це перший потужний магніт для кримчан. Паралельно фермерам докладно змальовують перспективи роботи без Києва - втрата дотацій, ринків збуту, корупція, переділ власності тощо.

Літо - туристичне узбережжя: підприємці працюють за спрощеним механізмом реєстрації і податкової звітності. Навзамін мають від державної туристичної агенції систему акредитації та допомогу у залученні туристів.

По одному напрямку, наприклад, держава розробила програму-аналог "Low-cost-all-inc.", за якою на перших порах вдається залучати 50 тисяч туристів з-за кордону на рік.

Маємо: в туристичної галузі добрі перспективи - сприятливий податковий режим і державна підтримка стимулюють модернізацію, розбудову туристичної інфраструктури - власники готельчиків, будиночків, задоволені співпрацею з державою і бачать своє майбутнє у складі України.

Паралельно їм пояснюють(та й самі вони розуміють наслідки розлучення з конструктивною державою) чим загрожує відокремлення від Києва.

І ось, в цих ідилічних умовах, ми передаємо ЧФ Москві... Якою буде реакція?

Повірте, буде впевнена усмішка - "нумо, москалики, спробуйте нас перегнати в конструктиві, якщо зможете... але ми знаємо що ви на це не здатні )))). І хай ваш флот гниє скільки завгодно в нашій бухті, це не віддалить ані на крок наш Крим".

Сумно підсумовувати, але поточна істерика є, по-перше, визнанням українськими політиками власної неспроможності інтегрувати Крим в Україну.

По-друге, спробою того ж таки деструктивного нищення загрози відторгнення Криму.

Думаймо конструктивно, адже нічого зараз не заважає нам збудувати Кримську Політику з нуля, і переграти Росію поки ще на нашому полі. Навіть якщо опозиції і не вдасться відмінити здачу ЧФ і Криму.

Гашинський Олексій, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)