Геостратегический нонсенс

37 просмотров
Вторник, 29 июня 2010, 13:58
Петр Масляк
для УП

В будь-якій справі, в кожному явищі і процесі, які стосуються людського суспільства, завжди присутні речі як об'єктивні, тобто незалежні від бажання і волі людей, так і суб'єктивні, які в тій чи іншій мірі визначаються зусиллями суспільства і його окремих видатних представників.

Не є, навіть у принципі не може бути відмінною, в цьому сенсі і Україна. Все те, що відбувається в нас нині, вже десь було.

Один з основоположних наукових методів є метод аналогій. Так ось, аналогій нашим нинішнім реаліям політичного життя у світі безліч.

Однозначно очевидно, що суспільство розвивається через кризи і інакше розвиватися воно просто не може. Більш або менш протяжний еволюційний процес трансформації суспільства неодмінно переривається коротким, але надзвичайно напруженим і швидким революційним етапом.

Відступ назад необхідний для того, щоб весь бруд, все лайно, яке накопичилося в суспільстві спливло нагору і його можна було злити або зібрати. Я називаю це ефектом або принципом цунамі, коли після повільного відступу від берега на нього навально накочується руйнівна хвиля цунамі.

Звичайно, що такий абсолютно детермінований або визначений процес буває лише в природі. Через це тут, маючи достатню кількість інформації, можна абсолютно точно підрахувати все: від маси води, яка насунеться на берег після відступу моря, до висоти хвилі, швидкості її руху тощо.

В суспільстві, де у теж детерміновані суспільні процеси неодмінно втручаються люди, не все так просто, як у природі. Однак, треба знати, що людині чи групі людей не дано відмінити закономірності розвитку суспільства і тому вони можуть їх лише в певній мірі прискорити або загальмувати, але ні в якому разі не відмінити.

"Проффесори" і "акадємікі", які керують Україною нині, цілком очевидно, в такі тонкі матерії не вдаються. Вони абсолютно природно для рівня їхнього інтелектуального і духовного розвитку, який написаний на їхніх обличчях і світиться в їхніх очах, вважають, що вже міцно схопили бога за бороду.

Звідти і абсолютно божевільні рішення і "прожекти", які лише вказують на повне нерозуміння процесів, що нині відбуваються не лише в Україні, але й у світі.

Будучи засновником і завідувачем першого в країні відділу геополітики і геостратегії, я ще в 1998 році почав писати футуристичний роман "Три сни українця". Він був закінчений у 2000 році, а виданий тиражем одна тисяча екземплярів у 2003.

Роман можна прочитати в Інтернеті на сайтах Українського центру і російського Самиздата. В цьому романі є все: від кохання до бойовиків, від студентських "вибриків" до витребеньок дорослих дядьків-академіків.

У свій час одна поважна пані висловила думку, що академік Масляк такого написати на міг. Клянуся, це дійсно мій твір. Я теж колись був молодим і теж закохувався, хоча нині в це важко щиро повірити.

Роман заявлений як фантастичний, але якщо ви його прочитаєте, то неодмінно помітите, що все, що в ньому описане футуристичне, аж до вибухів бомб у Москві, вже відбулося, відбувається чи осо-ось буде відбуватися.

Справа в тому, що все те, що має відбутися через власну закономірність, неодмінно відбудеться. Хоче цього хтось, чи ні. Моє завдання лише зрозуміти певну закономірність і в доступному всім художньому стилі викласти її на папері. А через декілька років ви матимете можливість перевірити, настільки цей фантастичний роман є дійсно фантастичним.

Ось вам наступний сюжет для роману з умовною назвою "Міст". З великою помпою "наша" влада оголосила разом з владою Росії про черговий "прожект" з будівництва мосту між Україною і "братньою Росією" через Керченську протоку.

Звичайно, що на цьому матеріалі можна створити цілий розділ підручника з психіатрії для студентів-медиків, а також провести не один семінар зі студентами всіх ВНЗ світу. Божевілля цього рішення полягає в тому, що Україна згодилася, щоб її напряму з'єднали з найпроблемнішим регіоном світу, яким є Північний Кавказ.

Якщо після всіх тисяч терактів в Росії, які родом з Північного Кавказу, "нашій" владі нічого не дійшло, що вони збираються робити, то це вже або медичний діагноз і патологія, або вони щирі вороги України і української нації.

Я не знаю які оцінки в цілому, це тема окремого дослідження, були у представників "нашої" коаліції в парламенті, але схоже, що з географії в них були суцільні незадовільні оцінки. Подивіться на карту, що ви, такі-сякі, збираєтеся робити!

Міст же з'єднуватиме вас не з "горячо любімой" Москвою, якій ви, як кажуть в народі, щось там "лижете", а з Чечнею, Інгушетією, Північною Осетією, розчудовим "братнім російським" Дагестаном, озброєними моджахедами Кабардино-Балкарією і Карачаєво-Черкесією тощо.

Вам мало своїх проблем? То чи є у вас щось у голові взагалі? Ви хочете напряму з'єднати ісламістів Північного Кавказу з ісламістами Криму?

Пам'ятаю, як божевільна київська влада після терактів у московському метро почала негайно ж очищати підходи до станцій київського метро і оголошувати в підземці про небезпеку терактів. От ідіоти! Поки що, слава Богу, ми ніяким чином не причетні до війни на Північному Кавказі, тому і чекати підриву шахідами українців ніякого сенсу немає.

Але якщо п'ята колона російського імперіалізму пошле наших хлопців на допомогу "братній Росії" на Північний Кавказ, метро почнуть підривати і у нас. Саме цього і домагається ФСБ.

Західним аналітикам є незрозумілою та помпа, з якою святкували в цьому році 9 Травня росіяни і їх українські "підкаблучники". Здавалося б, для цього немає ніяких підстав.

По-перше, економічна криза триває і викидати величезні гроші на паради немає сенсу. По-друге, немає вже і країни, тобто Радянського Союзу, яка перемогла. По-третє, майже не залишилося в живих безпосередніх учасників тих подій.

По-четверте, "переможена" Німеччина втратила в 2,5 рази менше людей у війні, ніж переможці. По-п'яте, "переможені" Німеччини і Японія живуть одна у 10 разів краще за переможців, а друга аж у 12 разів. То хто ж тоді виграв, а хто програв?

Дійсно, у них там на "переможеному" Заході і Сході "умом Росію нє понять, аршином общим нє ізмєріть". А мені секрет розкрив один російський геополітик. Геополітика, на відміну, скажімо, від політики, надзвичайно відверта наука. Вона не вміє брехати.

І ось цей чоловік звернувся до мене з словами: ваші діди і батьки проливали кров разом з нашими дідами і батьками, і у Великій Вітчизняній війні, і в Афганістані, чому ж ви не хочете знову воювати з нами на Північному Кавказі?

Ось де "собака зарита". Нам хочуть нагадати, що ми разом гинули у всіх війнах, які постійно вела і буде вести Росія, доки залишатиметься імперією. Тому чим далі ми будемо від Росії триматися в усіх сенсах, тим менше небезпеки, що і нас втягнуть в чергову російську "побєдоносную" війну.

Для мене очевидно, що головним завданням російського імперіалізму і його п'ятої колони в Україні є відправити наших дітей, онуків, братів на бійню до Північного Кавказу, де все більше розгорається війна.

Якщо раніше вона палахкотіла лише в Чечні, то нині вона там скрізь. З 900-тисячної російської армії понад 350 тисяч солдатів і офіцерів зосереджено саме там, на Північному Кавказі. Це межа. Більше Росія мобілізувати просто не може.

А ось в Україні нині "гуляє" понад 200 тисяч хлопців, яких цілком можна було б відправити на бійню в цей російський регіон. І навіщо нам так довго вчитися у школі, коли на Північному Кавказі "братскій русскій народ нєсьот нєвосполнімиє потєрі".

І студентів у нас з відстрочками від армії надто багато. А ви думаєте, чому це так Росія добивалася, щоб призначили пана Табачника міністром освіти і науки? Наївні люди! Напевно, нинішня влада в Україні саме для цього росіянами і поставлена.

Люди, будьте пильні, а то не встигнете і опам'ятатися, як ваших дітей і онуків відправлять під кулі бойовиків на Північний Кавказ, задля виконання "інтернаціонального обов'язку" і в цілком обмеженому контингенті, так тисяч двісті.

Петро Масляк, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)