Революция и революционная ситуация

67 просмотров
Вторник, 15 февраля 2011, 11:00
Петр Масляк
для УП

Ще за день до початку революції в Єгипті ніхто не взявся б пророкувати, що назавтра країна кардинально зміниться.

Цікаво, що політологи, які вважалися фахівцями з цієї країни і всього арабського світу, навіть не заїкалися про те, що в країні вже давно сформувалася революційна ситуація і для її переходу в революцію потрібен лише якийсь привід.

Цим приводом стало самоспалення одного з противників режиму. Єгипет просто вибухнув.

Декілька років тому, перебуваючи в Єгипті, я розмовляв з випускниками Каїрського університету. Всі вони свого президента презирливо називали "Бепсі". "Так скоро його у відставку?" – запитав я. – "Та він сидітиме на нашій шиї до скону", – переконували вони.

І тоді я зрозумів, що гуманітарна підготовка в цьому навчальному закладі досить слабка. Мені – іноземцю – було видно революційну ситуацію вже тоді, а вони її не бачили.

В останній історичний період, переважно у зв’язку з подіями в Північній Африці і на Близькому Сході, вчені-політологи і футурологи намагаються реанімувати в значній мірі не науку, а мистецтво передбачення майбутнього.

Все частіше лунали голоси про специфіку даного регіону, яка ніби і зумовлює своєрідність і неповторність ситуації. Однак, ці голоси одразу замовкли, коли масові демонстрації розпочалися в самому центрі Європи, тобто в Сербії.

Ще раз отримало підтвердження золоте правило футурології – одні і ті ж причини породжують одні і ті ж наслідки. Крім того, Туніс, африканська країна, фактично є асоційованим членом ЄС, до чого європейській Україні ой як далеко, а Сербія стоїть на порозі вступу до ЄС.

Так чого хочуть люди? Чому на вулиці вийшли мільйони? Що вони вимагають? Нічого немає нового ні під Місяцем, ні під Сонцем. Ще з часів Давнього Риму плебс вимагав для себе дві речі: хліба і видовищ. Те ж саме хоче він і нині.

Лише вкрай недолугі правителі, на кшталт нинішніх в Україні, можуть думати, що народ можна задовольнити лише матеріальним добробутом. Так, хліб – уособлює собою матеріальні статки, але є ще видовища, а це, кажучи сучасною мовою, Свобода.

Свобода інформації, вибору життєвого шляху, пересування. Національна ідея, гордість за свою націю і країну тощо.

В країнах ЄС, США, Канаді, Австралійському Союзі, Японії, Південній Кореї, Сінгапурі тощо вдалося гармонійно поєднати, збалансувати матеріальний добробут з духовною свободою. При цьому первинною в цьому поєднання є саме свобода. Тільки вона, як показує практика, породжує матеріальний добробут.

Правий був професор Преображенський з "Собачого серця" Булгакова, який стверджував, що криза і руїна виникає не в сортирах, а в головах.

Але бог з ним, тим Близьким до нас Сходом. Що чекає Україну?

Коли варто чекати нової Помаранчевої революції?

Наївні люди! Цитую самого себе зі статті 2005 року: другої Помаранчевої революції не буде. Все буде відбуватися набагато трагічніше. І далі за текстом.

Чому так? Принципові відміни революційної ситуації в 2004 і в 2011 році в тому, що тоді люди боролися за Свободу, а тепер за Хліб.

Я не знаю, кому ще в цій країні не зрозуміло, що блок комуністів з олігархами-капіталістами дуже скоро доведе країну до повної ручки. Рік Кроля просто на наших очах перетворюється на рік повного, білого і пухнастого Песця.

І уже подібне було всього лише декілька років тому в Болгарії. Це там лише за 1,5 роки правляча коаліція комуністів з олігархами довела країну до того, що на вулицях вимушені були голодуючим роздавати безкоштовний суп. І у нас те ж буде.

Тільки коли "комуняк" відсторонили від влади, Болгарія увійшла до ЄС і НАТО і стала щасливою державою. А у нас ситуація набагато гірша, ніж нещодавно була у братушок. У нас "коктейль Молотова" складається не тільки з "комуняк" з їхнім вампіром і серійним вбивцею Сталіним, а також з кримінального олігархату.

Духовною надбудовою служить УПЦ Московського патріархату.

Революція 2004 року була революцією душі і розуму українського народу. Майбутня революція буде революцією живота і тваринних інстинктів. А це вже, панове, повірте, дуже страшно.

Гречка в магазинах вже пропала. За нею потягнуться і всі інші групи товарів. Депозити в банках вже заморозили, але це, панове фінансисти, паліативи. Влада просто не розуміє, якого джина вона вже випустила з пляшки.

Петро Масляк, для УП 

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)