Неэффективная Украина

29 просмотров
Вторник, 29 марта 2011, 12:02
Сергей Редчиць
для УП

Ось і продали ми з вами, шановні браття-українці, Укртелеком невідомому іноземному інвесторові з Кіпру. Бо він хоч і невідомий, але ефективний.

А Україна, хоч і відома, але геть неефективна.

Вкотре нас позбавляють майна. І вкотре з тієї ж самої причини – наша країна виявляється неефективним власником. Неефективний власник Криворіжсталі, неефективний власник Одеського припортового заводу, тепер от неефективний власник найбільшого українського підприємства в галузі комунікацій.

Ще чутки ходять, що і власником газопроводів ми також ось-ось станемо дуже неефективним. Ну, не вміють українці чимось володіти ефективно. І тут у мене, як людини прискіпливої, виникає декілька очевидних питань.

Питання перше.

Як пов’язана успішність підприємства з ефективністю його власника? Власне, майже ніяк. Бо діяльність підприємства, в першу чергу, залежить від його менеджера, а власник, між нами, може нічого в діяльності підприємства взагалі не петрати – він гроші інвестував, менеджера винайняв, та й чекає прибутків.

Головна відповідальність власника – знайти грамотного порядного менеджера та його мотивувати до роботи.

Питання друге.

Що робить власник, якщо стає відомо, що підприємство залізло в борги, персонал краде, директор бере "відкати", а ревізія знаходить нестачу на складі? Виставляє підприємство на продаж за півціни? Ні, скажете ви, це було б досить неефективно.

От і як на мене, то відповідь очевидна: директора під суд (чи до лісу, як вже хто вміє), а підприємству – нового менеджера. Причому можна просто нормального менеджера, не обов’язково "ефективного". І дивись – справи підуть на краще.

А якщо ви погодитесь в цілому з попередніми тезами, то тоді дозвольте згадати, ху є ху у випадку, скажімо, Укртелекому?

Отож, власником Укртелекому є український народ. А від імені українського народу, відповідно, цим підприємством керують "органи державної влади та призначені ними особи".

То якщо Укртелеком в боргах та знаходиться на межі банкрутства, то в чому, на ваш погляд, причина – власник неефективний, чи менеджер нікудишній?

А якщо цей менеджер, яким у більшості випадків є уряд України та міністерства, за одне підприємство взявся – і неефективний, продали, за інше взявся – знову неефективний, продали, то у мене виникає знову ж таки два питання.

Перше: а для чого нам, панове, такий неефективний менеджер? Може давайте його віддамо під суд (про ліс навіть мовчу), а для керування Укртелекомом запросимо більш ефективних менеджерів – з Японії там, Фінляндії чи Німеччини? Адже саме так зараз вчинить "невідомий інвестор з Кіпру"… То чому ми самі не можемо, невже дурніші?

Друге: якщо наш уряд, міністри та "призначені ними особи" є такими неефективними, коли мова йде, власне, про управління не такими вже й великими за масштабами світової економіки бізнесами, то як же ж тоді вони керують цілою Україною?

Невже Україною керувати легше, ніж Укртелекомом?

Погодьтеся, що ні. Україна – це система у тисячі разів більш складна, ніж якийсь там Укртелеком.

То виходить, що Україною керують ті ж самі неефективні менеджери, а ми, народ України – неефективний власник своєї країни!

А якщо ми є неефективним власником, то може нам Україну теж слід продати, як Укртелеком? Ну, чи хоча б віддати її у концесію за відкритим міжнародним тендером років так на 50 японцям чи німцям.

Покладемо хлопцям 10% від бюджету (наші неефективні крадуть більше), нехай собі сформують ефективний уряд, керують як слід, а потім через 50 років повернуть нам усе назад в прекрасному стані – з дорогами, заводами та фермами, але без корупції та недолугого законодавства!

Бо вся Україна, насправді, давно уже формально чи неформально належить "невідомому інвесторові з Кіпру". А він, цей інвестор, повірте, дуже ефективний, коли мова йде про те, як взяти, що погано лежить. І жодних концесійних зобов'язань перед власником.

Смішно? Нажаль, ні. Або ми щонайшвидше згадаємо, хто насправді є власником України, та призначимо порядного і досвідченого урядника до свого майна, або так і залишимося в історії неефективним народом.

Сергій Редчиць, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)