Как "Свобода" вдруг начала бороться с 9 мая. Взгляд изнутри

410 просмотров
Среда, 18 мая 2011, 12:15
Дмитрий Снегирев
глава Луганской областной организации ВО “Свобода” (2004-2009)

Події 9 травня 2011 року у Львові - завершальний акорд цілої низки багаторічних провокацій ВО "Свобода", направлених на формування у пересічних громадян України спотвореного образу націоналістичного руху як такого.

"Ну, свободівці дисципліновані… Ми взагалі планували, що нічого не буде, і, до речі, завжди оминали питання 9 травня. Для мене, наприклад, це не є свято, але я прекрасно розумію почуття ветеранів, дітей ветеранів і з повагою ставлюся до цього почуття”, - цитує Тягнибока "Главком". 

Судячи з цієї цитати, або "Свобода"- це не дисциплінована організація, яка діє на власний розсуд, або пан Олег просто говорить неправду. 

Екскурс у партійну історію. В період з 2004 до 2008 року "Свобода"старанно обходила питання 9 травня, не роблячи жодних заяв чи акцій. Ба більше, 10 травня 2007 року прес-служба Львівської міської організації партії оприлюднює заяву, де йдеться про наступне:

"Свобода" ставиться з повагою до тих людей, які полягли у битвах Другої світової війни і наголошує на необхідності демонтажу лише символів імперсько-більшовицької влади. Політвиконком ВО "Свобода" звертається до органів влади з вимогою негайного виправлення ситуації з незадовільним станом військових поховань І та ІІ Світових Війн, адже сьогодні більшість з них перебуває у занедбаному стані”. 

Військові поховання часів І та ІІ Світових Війн - це Марсове поле та Пагорб Слави, де 9 травня 2011 року розгорнуться основні баталії у Львові. 

Чому протягом чотирьох років позиція партії була такою поміркованою і чому так несподівано змінила свій вектор на протилежний у 2009-му?

В цей період ішла розбудова партії, пошук потенційних спонсорів та інвесторів, які б були зацікавлені в партії як продукті, який готовий озвучити будь-які заяви за певний матеріальний прайс.

До того ж іще на слуху виступ на Яворині у 2004 році, який уже тоді сприймався як провокаційний та направлений на дискредитацію помаранчевого табору. Тому будь-яка заява стосовно 9 травня могла поставити хрест на політичній кар’єрі пана Тягнибока. 

Риторика змінюється напередодні президентських виборів та виборів у Тернопільську обласну раду. Перший провокаторський камінчик був кинутий 2 квітня 2009 року, коли Олег Панькевич - теперішній голова Львівської обласної ради - запропонував демонтувати пам’ятник радянському воїну-визволителю у м. Стрий. 

"Пам'ятник комуністичній епосі має негативний вплив на формування національної свідомості, принижує гідність українців та пам'ять про людей, які загинули у боротьбі з московськими окупантами за волю України", - йдеться у відкритому зверненні  депутатів Львівської обласної ради від фракції ВО "Свобода" до міського голови Стрия та депутатів Стрийської міської ради.

Як бачимо, про повагу до полеглих у роки Другої світової війни вже не йдеться. Пам’ятник “негативно впливає” та “принижує честь та гідність” українців.

Тоді цю відверто провокативну пропозицію підтримало лише 10 з 63 стрийських депутатів. Але "свободівці" заробили те, що хотіли - дешевий піар та увагу російських ЗМІ, які розпочали інформаційну війну проти України напередодні 9 травня.

Розуміючи весь негатив цієї заяви для націоналістичного руху, луганська "Свобода" заявляє про початок акції "Звільнімо Луганщину від комуністичних тоталітарних символів!".

Апофеозом цієї акції стає знищення пам’ятника Леніну у м. Рубіжне Луганської області. Ось тут і починаються найбільш цікаві моменти.

Хлопець, який підірвав пам’ятник Леніну, затриманий правоохоронними органами. Проти нього порушено кримінальну справу. Я особисто телефоную як голові партії Олегу Тягнибоку, так і членам політради з вимогою дати політичну оцінку та юридичний захист затриманому.

Реакція керівництва партії - непередбачена. Мені забороняють давати коментарі і наближатися до цієї справи, бо це може “зашкодити іміджу партії”. Зібравши керівників Луганської обласної організації ВО "Свобода", я як голова осередку доводжу до їхнього відома позицію керівництва партії. 

Перша реакція луганських націоналістів - шок. Мені важко пояснити, яким чином демонтаж тоталітарних символів, закладений у програмових документах партії, може зашкодити іміджу партії. Приймається рішення дати заяву з цього приводу і встати всупереч вказівкам керівництва на захист заарештованого патріота. 

Хлопець отримує вирок — 3,5 роки. Але умовно. Рубіжанські події вносять певний дисонанс у відносини між керівництвом Луганської обласної організації та керівництвом партії.

Провокативна діяльність " Свободи" тим часом набирає обертів.

21 серпня, напередодні Дня Незалежності (!), у Сімферополі в офісі кримської організації ВО "Свобода" відбулась презентація книги "Дивізія "Галичина" у запитаннях і відповідях".

Проросійські сили "Русское єдинство", "Русский блок", КПУ блокують офіс "Свободи" і відповідно саму презентацію. Вперше у ЗМІ з’являється досі нікому не відоме маргінальне об’єднання "Русское єдинство".

На моменті участі заступника голови ВО “Свобода” Панькевича та "Русского єдинства" в цих акціях я хотів би акцентувати увагу читача. Цей збіг обставин привертає увагу і Служби Безпеки Луганської " Свободи" - тим більше , що це не перша подібна провокація "Свободи" у Криму.

Біографія очільника Кримської "Свободи" Леонова, який до моменту вступу в партію встиг побувати в трьох інших, офіційна "свободівська" версія травми Леонова, отримана ним під час відкриття “пам’ятника жертвам ОУН-УПА” в Симферополі, яка не збігається з висновками судово-медичної експертизи, присутність на акціях Панькевича та "Російського єдинства" змушує керівництво Луганської " Свободи" відкомандирувати до Криму під виглядом донських козаків нашу Службу безпеки.

Висновки, з якими хлопці приїхали до Луганська, невтішні. Мають місце домовлені акції - обидві антагоністичні сторони домовляються про спільні акції та ненапад з метою спільного піару.

Інформація та висновки роботи СБ Луганської " Свободи" були доведені до керівництва партії. Реакція - не лізь не в свої справи.

Тоді ж у 2009 році вперше піднімається питання щодо червоного прапору на 9 травня як символу перемоги. Але все вирішується у юридичній площині - без показового спалення та шматування. Прилуцький міськрайонний суд Чернігівської області за позовом ВО "Свобода" зупинив чинність рішення райради "Про використання символіки часів Великої Вітчизняної війни в день державного свята – День перемоги". Фактично був створений юридичний прецедент.

А от у 2010 році до 9 травня “Свобода" вже підготувалася заздалегідь.

30 квітня 2010 року Львівська "Свобода" пропонує відзначити на території Львівської області 8-9 травня як дні пам'яті жертв Другої світової війни. А 7 травня голова Львівської обласної організації ВО "Свобода" Ірина Сех закликає українців прийти 9 травня до центру Львова і витерти ноги об червоне ганчір'я. “Покажімо усім, що ми, українці, господарі на своїй землі!”

Від ліберастичної - як полюбляють висловлюватися найбільш дурнуваті "свободівці" - ідеології та риторики об’єднання зразка 2004-2008 рр. не залишається і сліду. Прапор уже ганчір’я, об яке треба витерти ноги.

Тим часом 8 травня 2010 року Луганська обласна організація ВО "Свобода" відкрила у Луганську відреконструйований за її сприяння меморіал воякам Червоної армії, полеглим у роки Другої світової та встановила пам'ятний хрест "Українцям обох берегів Дніпра, полеглим за волю України".

Автор цих рядків у промові з нагоди відкриття підкреслив наступне:

"Ми виступаємо за те, аби українці перестали дивитися один на одного через приціл лише тому, що їх розділяє Дніпро, або якісь побутові дрібнички. Встановлюючи Хреста пам'яті, ми тим самим ставимо крапку у протистоянні українських ветеранів Другої світової.

Сьогодні з Москви до Берліну ходить так званий "потяг миру", котрий має на меті об'єднати ветеранів Вермахту й ЧА, і ці ветерани спільно п'ють шнапс, згадуючи події війни. А нам у своїй, Богом даній, країні експерти зовні та п'ята колона розповідають про неможливість примирення".

За цю акцію я отримав другу догану від керівництва партії. Бо про яке примирення можна говорити, коли 9 травня у Львові відбулася акція "Витри ноги об червоне ганчір'я"?

Тоді "свободівці" пошматували червоні прапори із серпами-молотами, які відібрали у представників "лівих" партій. Але обійшлося без сутичок та показухи у вигляді петард та диму. Влада не була готова до конфлікту та провокацій. Відповідно вказівкам своїх господарів поводилася і " Свобода". 

"Повагу до почуттів ветеранів" "націоналістична” партія "Свобода" продемонструвала 9 травня 2011року. Тоді всі ЗМІ мали чудову нагоду переконатися у тому, що "ну, свободівці дисципліновані". 

"Ветеранів ми не зачіпали. Ясно, що були поодинокі непорозуміння, сутички, і то невідомо, з якими людьми. Тих, хто мирно йшов і хотів покласти квіти, ніхто не зачіпав", - заявив Тягнибок. 

Хай ці заяви залишаться на його совісті. Я тільки запропоную пану Олегу колекцію відео, яку підготував луганський журналіст Ярослав Гребенюк. Насолоджуйся результатами рук своїх, якщо головою думати не вмієш. 

Єдине - як завжди, проколовся в Луганську ще один "свободівський" провокатор Швайка, який на запрошення голови Луганської обласної ради, депутата від Партії Регіонів (!) Голенка приїхав із Харкова, аби висловити партійний погляд на засіданні облради саме з львівських подій.

Чудова співпраця та порозуміння. І все б воно нічого, якби не з'явилося на “Фейсбуку” повідомлення від активіста теперішньої Луганської "Свободи"Дениса Шуліки:

“По якому курсу розміняли 100 доларів, які витягли із пачки з кейса після роботи сесії Луганської обласної ради? А потім гуляли в ресторані "Казбек"?! 
Запитання Ігору Швайці – голові харківської “Свободи”, який зараз курує Луганську область”.
 

Закінчити допис я хотів би словами, адресованими львів’янкою на адресу керівництва ВО "Свобода": 

"Якщо вони хочуть навести порядок, треба починати з економіки, починати з виховання. А не на могилах. Хай там хто будуть — росіяни, євреї, поляки. Ніхто не дав право знущатися на людських гробах". 

Дмитро Снєгирьов, голова Луганської обласної організації ВО “Свобода” (2004-2009)

Від УП: Після публікації колонки Дмитра Снєгєрьова до редакції надійшов лист від керівника прес-служби Всеукраїнського об’єднання "Свобода" Юрія Сиротюка.

"Залишимо поза увагою абсолютну брехливість викладених у статті фактів. У дані про автора допису "вкралася" помилка, яку ми просимо вас виправити. Дмитра Снєгирьова було призначено на посаду голови  Луганської "Свободи" 5 травня 2008 року, а звільнено з посади 28 листопада 2010 року".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)