Настоящее содержание коррупции

98 просмотров
Четверг, 23 июня 2011, 15:43
Алексей Гашинский
для УП

Корупція з серйозної проблеми переросла в опудало. Шалені інформаційні масиви з тегом "корупція" перетворили це слово у розмите й незрозуміле явище.

Поняття "корупція" втратило свій первинний глибокий і широкий зміст. Корупція примітивізувалося і перестала бути всеохоплюючим суспільним феноменом в Україні. У нас вона звелася до синоніму казнокрадства? Хіба не примітивно так вважати?

Я не хочу, аби ми договорилися до одного єдиного визначення корупції. У 95% лінків у стрічці Гуглу написаний один і той самий примітив – "Коррупция (лат. – corruptio) – подкуп, продажность общественных и политических деятелей, должностных лиц".

Але корупція – це не лише збагачення духовно злиденних чиновників. І навіть не факт економічного грабунку тих, хто змушений платити. І не спільність злочину для провокатора хабара та його отримувача. І не більш легкий шлях, альтернативний бюрократичному.

Це все аспекти, фрагменти. Окремі випадки і прояви головного принципу.

Справжнє значення корупції

Ми маємо ширше розуміти корупцію. Колись корупцією вважалися такі поняття як псуття, руйнація, занепад. Справжнє значення ідеально виписане тут.

Узагальнюючи поняття я б запропонував таке тлумачення: корупція – це дії, що руйнують спільну перспективу суспільства, його спільні моральні, гуманітарні та економічні здобутки. Корупція – це дезінтеграція суспільства та зв’язків всередині його.

Ми всі зараз приймаємо участь у колективній багатоплановій руйнації нашої країни. Вчиняємо дії, які руйнують все довкола. Розруху матеріалізуємо з голів в реальний світ. І не треба це називати корупцією! Це – РУЙНАЦІЯ, САМОЗНИЩЕННЯ.

Наші дороги, школи, сім’ї, інвестиційна привабливість країни, виші, моральні цінності, виробництва не просто "корумповані". Люди в цих системах почали чинити таке, що цілі галузі працюють на самознищення.

Ширші змісти корупції

Коли в лікарні "прийнято" чорним налом брати/давати побори за операцію, консультацію чи просто людську увагу – це не корупція. Це руйнація елементарної людяності, прозорої та відповідальної медицини, високої місії лікаря та принципів Гіппократа.

Як лікуватиме вас лікар, що губиться у здогадках – чи збираєтеся ви йому "віддячити"? А ваші відчуття в цій ситуації?

Коли бюрократ створює неможливу для реалізації процедуру, а через свою дружину чи сина "вирішує" питання швидше – лише у вузькому сенсі це корупція і збагачення одного українця за рахунок іншого.

В широкому сенсі – це тотальна руйнація принципів державності, сенсу роботи держави для суспільства. Це самознищення. Держава стає ворогом – чи далеко ворог заведе країну?

Коли в школі чи в університеті можна і треба "підмазати" за здачу екзамену, це не корупція, і навіть не бажання батьків забезпечити своїй дитинці добре життя. Це легітимізована всім суспільством освіта без освіти.

Корупція дає можливість створювати непрофесійну примітивну біомасу. Що профани можуть збудувати в цій країні?

Коли чоловік зароблені гроші несе не в сім’ю – дружині й дітям, а пропиває з друзями та "тьолками"… це теж корупція. Це руйнація вічних цінностей, корупція інституту сім’ї, колиски сильного суспільства та успішних особистостей.

Яких дітей виховає сім’я, в якій чоловік обкрадає власну дружину? І який там моральний клімат, цікаво знати.

Коли батьки змушені платити ті нещасні 80-150 гривень дитячому садочку – це не корупція. І тим більше не бажання вихователів та директорів нажитися на батьках. Це вищий ступінь нашого приниження, коли на найперспективніше майбутнє держава виділяє найменше грошей.

В якому середовищі проходять найпершу соціалізацію наші малюки?

Коли спільні гроші, кошти платників податків, не йдуть на будівництво важливих об’єктів для усіх, а йдуть у кармани злиденних нікчем – це не корупція. Це руйнація нашого розвитку.

Це хрест на нашому майбутньому. На 50% від необхідної суми не збудуєш навіть табуретку – про яку інфраструктуру чи енергозбереження може йти мова?

Корупція = руйнація

Коли скрізь треба платити, купляючи увагу, довіру та добре відношення – це не можна називати беззмістовним словом "корупція". Це повна дезінтеграція суспільства. Це знищення моралі, довіри і поваги до ближнього. Це комерціалізація доброго відношення до людини.

Ми вже починаємо сприймати один одного як чужих, ворожих суб’єктів. Лікар бачить не пацієнта – а гаманець. Пацієнт лікаря – здирником. Батьки бачать вихователя шантажистом. Вихователь в дитячому садку – жадібних батьків.

Чиновника – як паразита, а не слугу. Цей слуга дивиться на нас як на клопів. Про яку консолідацію, довіру, повагу можна говорити? Куди ми прямуємо? Вити хочеться…

Ми знаходимося в процесі самознищення. Країна розвалюється, довіра знищується, людські ресурси регресують, спільні кошти не працюють на спільне благо…

Тепер вже краще зрозумілий справжній зміст корупції? Достатньо лише озирнутися довкола.

Давайте перефразуємо Ожегова? Корупція – моральний розклад громадян країни, знищення довіри та поваги в суспільстві і, як наслідок, руйнація матеріального добробуту та соціальних стандартів життя, і насамперед – позитивної перспективи такої спільноти.

Не можна корупцію зводити до чиновництва, як зробив Ожегов. Риба гниє, і вже згнила з голови. Моральний розклад спіткав і звичайних українців, тих що змирилися, звиклися, пристосувалися та влилися в загальний корупційний потік.

Завершую статтю лише відкриваючи тему.

КОРУПЦІЯ – ЦЕ ГЛИБОКА І ВЕЛЬМИ РЕАЛЬНА МОГИЛА ДЛЯ НАШОЇ ЛЮБОЇ КРАЇНИ.

В попередній статті я робив гіпотезу, що корупція витікає з духовних злиднів. Далі буде цікавіше. Єднаймося. Треба ж якось вибиратися з могили…

Олексій Гашинський, вільний реформатор, ГО "Центр Змісту", спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)