Преемник?

45 просмотров
Среда, 17 августа 2011, 15:02
Дмитро Тужанский
политический обозреватель, для УП

За три останні роки Сергій Тігіпко зробив рівно три кроки кар’єрними східцями, і кожен з них видавав за саможертву.

Розпродаж бізнес-активів та месіанське повернення у велику політику, рішення стати віце-прем’єром в уряді Азарова і, нарешті, згода про об’єднання з Партією регіонів він аргументував однаково: готовністю пожертвувати власними амбіціями заради реформування країни.

Сумніватися у щирості політика такого рівня – означає бути невихованим. Та і сьогодні більшість, насамперед, задаються питанням: чому ж Сергій Леонідович вирішив стати регіоналом саме зараз?

Робити це три роки тому, коли тільки повернувся в політику, було зарано. Партія регіонів мала одноосібного лідера та низку амбіційних ватажків.

У Тігіпка ж не було нічого, окрім грошей. Він чітко відчував, що легко розчиниться у "біло-синій іржі". Тому й витримав нейтралітет між двома турами президентських виборів, самостійно пішов на місцеві, вклав серйозні кошти у проект.

Зараз у нього є партія, є рейтинг. Натомість регіонали виглядають вкрай розгубленими перед необхідністю йти на парламентські вибори вже за рік.

Хоча, власне, анонсоване злиття "Сильної України" з партією Януковича є чи не головним доказом того, що Верховну Раду все ж переобиратимуть у 2012-ому (а не у 2015-ому, чутки про що ширяться депутатським корпусом вже кілька місяців) і за змішаною системою.

Річ у тім, що партія Тігіпка – не перша, на кого накинули оком регіонали. До них були ще зелені, соціалісти, які, втім, переобрали Мороза, а не лояльного до Банкової Рудьковського.

З приводу примусового злиття галас здіймали і у блоці Литвина. У будь-якому випадку, не слід дивуватися, якщо невдовзі у лавах Партії регіонів опиняться політичні сили, чиї лідери прямо чи опосередковано підтримували кандидата Януковича у 2010-ому.

Тобто, сьогодні виглядає, наче "біло-сині" завчасно резервують за собою 300 місць у парламенті, поглинаючи окремі елітарні групи. Відтак, зникає будь-яка принциповість у тому, хто ж ще потрапить у парламент – "Свобода", "Батьківщина" чи комуністи.

Скоріш за все, й у Тігіпка нарешті з’явилися гарантії "не розчинитися". Інакше, він так легко не погодився б на союз, а за необхідності змінив би пост віце-прем’єра на зручний статус "альтернативного центриста".

Але ж ні, Сергій Леонідович відчуває, що потрібен регіоналам. Так само як і вони йому.

По-перше, аби розбавити партійний список партії влади, або, навіть, очолити його. Тим паче, що про внутрішньопартійне оновлення в ПР говорять вже не перший рік.

По-друге, аби змінити Миколу Азарова на прем’єрському кріслі.

Таким чином, з одного боку – "біло-сині" змогли б дещо "реабілітуватися" в очах і українців, і Заходу (що не кажіть, але Сергій Леонідович куди більше схожий на реформатора, ніж діючий прем’єр), з іншого – дозволити амбітному політику будувати плани на 2015 рік.

Важко повірити, що екс-кучміст відмовився від ідеї наступництва, яка була такою близькою до втілення напередодні виборів президента у 2004-ому.

Цього разу в Тігіпка може виявитися значно більше прихильників серед так званих "донецьких", ніж тоді. Особливо з-поміж тих, які завжди шукали альтернативу Януковичу.

Дмитро Тужанський, політичний оглядач для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)