Бюджет-2012: чиновникам — шик, народу — шиш

22 просмотра
Вторник, 20 сентября 2011, 17:11
Андрей Новак
кандидат экономических наук, для УП

Аналізуючи новоявлений проект бюджету-2012, приходиш до висновку, що в Україні бюджетна система служить не соціальному вирівнюванню економічних диспропорцій, так як їй призначено, а навпаки – наш бюджет є інструментом соціального розшарування.

Тобто, якби у нас не було податків і державного бюджету взагалі, то і не було б такої нездоланної різниці між купкою політичної, прости боже, "еліти" та власне народом.

Не вірите? – Доведено бюджетом-2012!

Так, "Вищі органи державного управління, органи місцевої влади та місцевого самоврядування" отримають у наступному році 16,6 мільярда гривень. Для порівняння: на соціальний захист інвалідів, афганців, чорнобильців, дітей війни та інших вразливих категорій планується виділити 7,5 мільярда гривень, на соціальний захист ветеранів війни та праці – 6 мільярдів, соціальний захист безробітних – 0,4 мільярда, всього – 13,9 мільярдів.

Це означає, що утримання чиновників обійдеться державі дорожче ніж соціальні програми більшості соціально незахищених категорій населення разом взятих.

Нікому не видимі і ніким не помічені в результативності "Фундаментальні та прикладні дослідження і розробки у сфері державного управління" отримають 3,5 мільярдів гривень.

Для порівняння: фундаментальні та прикладні дослідження і розробки в усіх галузях економіки – 1,8 мільярда, у сфері громадського порядку, безпеки та судової влади – 0,1 мільярда, у сфері охорони навколишнього природного середовища – 0,09, у сфері духовного та фізичного розвитку – 0,03 мільярда, у сфері соціального захисту – 0,02, разом на всі нечиновницькі і дійсно потрібні дослідження – лише 2,1 мільярда.

"Судова влада, кримінально-виконавча система та виправні заходи, нагляд за додержанням законів, представницькі функції в суді та інші витрати у судовій системі" отримають у наступному році 11 мільярдів. Для порівняння, до уваги наших профспілок, "регулювання трудових відносин" для всіх категорій працівників у всіх сферах економіки – "аж" 0,26 мільярдів.

Тобто, утримання судово-каральних органів обходиться у 42 рази дорожче ніж дотримання і захист трудових прав всіх працюючих в країні.

Забезпечення діяльності "закритих" спеціалізованих медичних закладів та їх оздоровчо-профілактичних програм для апаратів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, адміністрації президента, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони фінансуватиметься в загальному обсязі на суму 2,6 мільярда, що майже дорівнює фінансуванню загальнодержавних витрат Міністерства охорони здоров'я для решти "смертних" по всіх загальнодержавних медичних закладах (лікарні, поліклініки, медпункти, станції швидкої допомоги) – 2,8 мільярда.

Тут навіть не варто порівнювати рівень матеріально-технічного забезпечення і підбору персоналу у загальних та "закритих" медичних закладах.

На простих прикладах, які можна продовжувати ще дуже довго, добре видно, що чиновницький апарат (каста) з року в рік вибудовував і будує для себе окремий світ достатку, комфорту, здоров'я і надмірного споживання, а решті громадян залишає убогий світ самовиживання.

А автори бюджету-2012 і не приховують своєї "політики", бо самі ж у супровідних документах прогнозують, що в наступному році порівняно з цим роком частка співвітчизників, які опиняться за межею бідності зросте з 24 до майже 27%.

Віват уряду "реформаторів"!

Дуже доречним саме в наступному році серед цієї "чуми" буде ще й "пір" – Євро-2012, підготовка якого на 90% профінансована не інвестиційними грошима, а борговими бюджетними грошима, які лягли тепер на плечі всіх надбідних, дуже бідних і просто бідних українських платників податків — віват діючому і попередньому урядам разом!

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)