Бюджет-2012: чиновникам — шик, народу — шиш

Вівторок, 20 вересня 2011, 17:11

Аналізуючи новоявлений проект бюджету-2012, приходиш до висновку, що в Україні бюджетна система служить не соціальному вирівнюванню економічних диспропорцій, так як їй призначено, а навпаки – наш бюджет є інструментом соціального розшарування.

Тобто, якби у нас не було податків і державного бюджету взагалі, то і не було б такої нездоланної різниці між купкою політичної, прости боже, "еліти" та власне народом.

Не вірите? – Доведено бюджетом-2012!

Так, "Вищі органи державного управління, органи місцевої влади та місцевого самоврядування" отримають у наступному році 16,6 мільярда гривень. Для порівняння: на соціальний захист інвалідів, афганців, чорнобильців, дітей війни та інших вразливих категорій планується виділити 7,5 мільярда гривень, на соціальний захист ветеранів війни та праці – 6 мільярдів, соціальний захист безробітних – 0,4 мільярда, всього – 13,9 мільярдів.

Це означає, що утримання чиновників обійдеться державі дорожче ніж соціальні програми більшості соціально незахищених категорій населення разом взятих.

Нікому не видимі і ніким не помічені в результативності "Фундаментальні та прикладні дослідження і розробки у сфері державного управління" отримають 3,5 мільярдів гривень.

Для порівняння: фундаментальні та прикладні дослідження і розробки в усіх галузях економіки – 1,8 мільярда, у сфері громадського порядку, безпеки та судової влади – 0,1 мільярда, у сфері охорони навколишнього природного середовища – 0,09, у сфері духовного та фізичного розвитку – 0,03 мільярда, у сфері соціального захисту – 0,02, разом на всі нечиновницькі і дійсно потрібні дослідження – лише 2,1 мільярда.

"Судова влада, кримінально-виконавча система та виправні заходи, нагляд за додержанням законів, представницькі функції в суді та інші витрати у судовій системі" отримають у наступному році 11 мільярдів. Для порівняння, до уваги наших профспілок, "регулювання трудових відносин" для всіх категорій працівників у всіх сферах економіки – "аж" 0,26 мільярдів.

Тобто, утримання судово-каральних органів обходиться у 42 рази дорожче ніж дотримання і захист трудових прав всіх працюючих в країні.

Забезпечення діяльності "закритих" спеціалізованих медичних закладів та їх оздоровчо-профілактичних програм для апаратів Верховної Ради, Кабінету Міністрів, адміністрації президента, Міністерства внутрішніх справ, Міністерства оборони фінансуватиметься в загальному обсязі на суму 2,6 мільярда, що майже дорівнює фінансуванню загальнодержавних витрат Міністерства охорони здоров'я для решти "смертних" по всіх загальнодержавних медичних закладах (лікарні, поліклініки, медпункти, станції швидкої допомоги) – 2,8 мільярда.

Тут навіть не варто порівнювати рівень матеріально-технічного забезпечення і підбору персоналу у загальних та "закритих" медичних закладах.

На простих прикладах, які можна продовжувати ще дуже довго, добре видно, що чиновницький апарат (каста) з року в рік вибудовував і будує для себе окремий світ достатку, комфорту, здоров'я і надмірного споживання, а решті громадян залишає убогий світ самовиживання.

А автори бюджету-2012 і не приховують своєї "політики", бо самі ж у супровідних документах прогнозують, що в наступному році порівняно з цим роком частка співвітчизників, які опиняться за межею бідності зросте з 24 до майже 27%.

Віват уряду "реформаторів"!

Дуже доречним саме в наступному році серед цієї "чуми" буде ще й "пір" – Євро-2012, підготовка якого на 90% профінансована не інвестиційними грошима, а борговими бюджетними грошима, які лягли тепер на плечі всіх надбідних, дуже бідних і просто бідних українських платників податків — віват діючому і попередньому урядам разом!

Колонка – матеріал, який відображає винятково точку зору автора. Текст колонки не претендує на об'єктивність та всебічність висвітлення теми, яка у ній піднімається. Редакція "Української правди" не відповідає за достовірність та тлумачення наведеної інформації і виконує винятково роль носія. Точка зору редакції УП може не збігатися з точкою зору автора колонки.
Реклама:
Шановні читачі, просимо дотримуватись Правил коментування

Трансплантація органів та рак шкіри: про що мають знати пацієнти

ПДВ для страхових агентів: нерівні умови та невизначений економічний ефект

Фонд культурних/пропагандистських ініціатив: як Росія використовує культуру для війни

Від локального до універсального: як українській культурі стати помітною у світі

Чому Україні необхідний спеціальний банк для відбудови

Тренер, який не встигає, та збірні з міцним захистом: 6 фактів про суперників України на Євро-2024