Намибия в снегу

45 просмотров
Понедельник, 03 октября 2011, 17:22
Назар Грыник
для УП

Майже десять років тому емігрант з СРСР і співзасновник Google Сергій Брін назвав Росію Нігерією в снігу, провівши паралель щодо подібного економічного потенціалу та низького рівня свободи у цих двох країнах.

Росіяни сприйняли це як особисту образу, називаючи Бріна зрадником, а Медвєдєв навіть, як припускають, відмовився зустрічатися з ним під час свого візиту до США. Стрімкий ріст Google від цього, однак, не сповільнився.

Уряд України часто згадує зростання ВВП як показник успіху своїх досягнень і світлого майбутнього громадян. І дійсно, ВВП за офіційними показниками у нас таки росте.

Але правильно було б не маніпулювати процентами росту цього мега показника, а подивитися на вартість всіх товарів та послуг вироблених в країні і зважити її на душу населення.

Так можна хоч якось прикласти "разючі" успіхи нашої економіки до пересічного громадянина.

Отож я і порівняв наш зважений ВВП на душу населення зі світовими показниками.

Ммм... І не те, щоб здивувався від місця (за різними рейтингами з 97-го по 107-ме зі 180-ти) чи цифри (майже $6700 на рік). Мене вразило порівняння наших "досягнень" з іншими країнами.

Сусідня Польща займає 45-50-те місце. Наше ж членство в "елітній" десятці разом з Намібією та Анголою (останні нас, до речі, у одному з трьох наявних на Вікіпедії рейтингів навіть обігнали на кілька пунктів) теж є передбачуваним.

Ми дійсно стрімко рухаємося в бік "стабільних" африканських економік. Мене вразило інше: Албанія, країна, яку я завжди асоціював з великим бідним циганським табором і згадував у жартах про мафію та корупцію, обігнала нас. Причому конкретно!

Якось підступно так, за спиною і, напевне, ночами албанці випередили нашу неньку з її покращенням життя вже сьогодні. Вони вже їздять в Європу без віз і навіть мітять у Євросоюз!

Так, у них подібні до нас проблеми – комуністичне минуле, політичні сварки, погана медицина і висока еміграція інтелекту. Але є один цікавий показник, який нас суттєво відрізняє.

Згідно рейтингу Світового банку, за простотою ведення бізнесу Албанія майже в два рази обійшла Україну (82-ге проти 145-го місця). Каюсь, тепер албанці можуть ржати з України.

Рейтинги це круто, але "шо канкрєтна"? Приведу тільки один приклад яскравого чиновницького безглуздя, яке сповільнює законослухняну підприємницьку ініціативу в Україні.

Ви пробували нещодавно відкрити в Україні ТОВ? А отримати свідоцтво ПДВ? Згідно з новим Податковим кодексом, фірма має отримати дохід більше 300 тисяч гривень, щоб отримати свідоцтво.

А отримати цей дохід неможливо, бо контрагенти, які всі є платниками ПДВ, не хочуть працювати з компанією, у якої немає свідоцтва.

Все, замкнуте коло. Їдьте в Албанію! Приблизно так мені пояснили в податковій, коли я задав питання, як вийти з цієї ситуації.

Як може країна, яка стрімко повертається до забюрократизованого совка претендувати на чільне місце в новому світі? Адже підприємництво є основою розвитку сучасної економіки.

Провідні компанії світу – Google, Apple, Microsoft та Facebook виросли з малого бізнесу, з ідеї та підприємництва кількох людей, які, до речі, не були родичами народних депутатів чи олігархів.

Уявіть собі як Стів Джобс чи Марк Цукерберг тижнями ходять по лабіринтах районної податкової і випрошують інформацію та заповнюють численні формуляри. Це не смішно. Це трагічно.

Адже, я впевнений, що майже всі освічені підприємливі молоді люди в Україні хоча б раз задумувалися над питанням еміграції. Бо в тюрмі чи концтаборі можливі інноваційні ідеї тільки одного типу – як з неї втекти.

PS: Усі підприємці, які реєструються у Києві, отримують листа від голови Київдержадміністрації Олександра Попова, в якому той висловлює сподівання, що підприємництво "принесе не тільки матеріальне, але й моральне задоволення".

Ця ілюзія розсіюється відразу, як тільки новостворена фірма стикається із державними органами.

В час кризи і так важко розвивати власний бізнес, тому держава, яка, окрім порожніх декларацій, ніяк не сприяє підприємцям, повинна хоча б скасувати складні реєстраційні процедури, які їй же самій крім шкоди нічого не приносять. Інакше – міняємо вивіску на "Намібія-2".

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)