КРЫМинальное наступление

68 просмотров
Среда, 07 декабря 2011, 11:41
Юрий Грымчак
народный депутат, НУНС

Минув місяць з того часу, як скінчився торг за Крим. До сьомого листопада великодушний президент дозволив "макіївським" допакувати гаманці курортними грішми закінченого сезону та тихенько завершити деякі особисті справи покійного Василя Джарти.

Потім, у черговий раз нехтуючи Конституціями України і Автономної Республіки Крим, Віктор Янукович "погодив" призначення Анатолія Могильова на посаду голови Ради міністрів АРК.

Повідомлення про це погодження розмістила прес-служба президента на його офіційному сайті.

Для більшої пристойності у цьому повідомленні посилалися на частину четверту статті 136 Конституції України, якою (як і частиною першою статті 37 Конституції АРК – прим. Автора) передбачено, що голова Ради міністрів Автономної Республіки Крим призначається на посаду та звільняється з посади Верховною Радою Криму за погодженням із президентом України.

Зрозуміло – головокруття від безмежної влади заважає адміністрації президента навіть уявити, що представницький орган територіальних громад Криму – парламент автономії – це зовсім не обласна адміністрація і головне покликання її депутатів – служити інтересам народу, а не слушно та покірно виконувати забаганки Януковича.

Якби сучасне життя в країні все ж таки відбувалося за нормами писаних законів, а не за кримінальними поняттями та звичаями, то першим кроком у призначенні "провального" міністра внутрішніх справ на таку посаду мало б бути його обрання депутатами ВР АРК, а потім – згода чи незгода президента.

(Щодо "провального"… йдеться про зростання злочинності за міністра Могильова. Приміром у 2010 – аж на 15%).

Хоча в такому порядку призначення нічого дивного не сталося – українці зайвий раз переконалися, що насправді всю систему державної влади з усіма її гілками продовжують перетворювати у декорації з балету під назвою "Україна", де Віктор Янукович танцює головну роль – президента, а лицедіяти, тепер вже під маскою голови Радміну Криму, буде Могильов…

Враховуючи великий "макіївський" відрізок біографії Анатолія Могильова, його можна було б вважати послідовником політики Джарти, який за час своєї каденції швидко відсторонив місцевих авторитетів від влади на кримських просторах.

Але скудні особисті ресурси (як і здібності) Анатолія Могильова свідчить про те, що майже двох мільйонне населення півострова не тільки не дочекається наведення будь-якого ладу у найближчому майбутньому, а й стикнеться з поверненням до Криму влади місцевого криміналітету.

Перестановки на міністерських посадах в АР Крим та підвищення посадового окладу новому прем’єру свідчать саме про це.

Характерним є повернення до керування економікою Криму сестри кримського депутата Олександра Мельника, якого правоохоронці вперше заарештували за вимагання ще в 1999 році, а потім наприкінці 2006 року за підозрами в організації та скоєнні низки тяжких злочинів.

Тоді тільки завдяки втручанню Віктора Януковича та Рената Кузьміна – заступника Генерального прокурора – підозрюваний Мельник не потрапив за грати.

Призначення у лютому 2007 році Анатолія Могильова на керівництво кримською міліцією забезпечило депутату з кримінальним минулим спокійне життя. А повернення Могильова до Криму і відновлення родинних зв’язків Мельника з економікою півострова у 2011 – не тільки спокійне а ще й безбідне.

Але не таке спокійне для інших.

У перший прихід в 2007 році "могильовське" керування боротьбою із злочинністю підвищило кількість зареєстрованих злочинів на 10,6%, а злочинців було виявлено на 4% менше, засуджено ще менш – майже на 10%. Це офіційна статистика.

Статистичні дані вимальовують дуже небезпечні тенденції. Головний міліціонер Криму Сергій Рєзников на шпальтах газети "Кримськоє врємя" ще у червні цього року попереджав про масовий вихід з місць позбавлення волі колишніх членів місцевих бандитських угрупувань, що вже відбули покарання за скоєння тяжких злочинів.

Загальне жахливе соціально-економічне становище країни, плюс природне зимове зниження економічної активності на півдні, плюс згадана кадрова катавасія складають загрозливий "коктейль" для пересічних кримчан.

Отримавши Крим у володіння в обмін на необхідні відсотки виборчої кампанії 2012 року, навряд чи кримські авторитети будуть озиратися на центральну владу у своїх прагненнях до власності автономії. Цьому є докази.

За січень-жовтень 2011 року зареєстровано злочинів на 14,8% більше чим за такий же період 2010. З них "майнові" складають 73%. Майже на 30 відсотків побільшало грабежів та вбивств…

Конкурентам відрізають голови, знищують підпалом (29 листопада на Ай-Петрі спалили приміщення клубу громадської організації в стилі "донецької традиції" – як от в історії з макіївським універмагом та продовольчим ринком, центральним універмагом Донецька).

А в цей час Головне управління МВС України в Криму на своєму сайті публікує оперативні дані про виявлення боєприпасів часів ВОВ, крадіжки продуктів та золотих ланцюжків.

За відомостями цього міліцейського інтернет-ресурсу, крадіжка золотого ланцюжку у місті Феодосії – єдиний злочин, зареєстрований за 22 листопада 2011 року.

Робіть висновки…

Юрій Гримчак, народний депутат, "Народна самооборона", для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)