Восстанавливаем навык читать между строк

121 просмотр
Понедельник, 27 февраля 2012, 14:41
Леся Оробец
народный депутат Украины, секретарь комитета ВР по иностранным делам

Під час візиту до США не втрималася від спокуси завітати до Бібліотеки Конгресу. І там, подорожуючи між височенними стелажами з підшивками наших "правд", "комсомолок" і навіть "перців", пригадала слова одного з викладачів КІМО. Мовляв, 95-97% інформації про СРСР американці черпали з відкритих джерел. Просто навчилися аналізувати зміст друкованих, радіо- і телеповідомлень.

Зрештою, цим умінням користувалися не лише спецслужби геополітичного опонента колишньої радянської імперії, але й звичайні спостережливі люди.

"Якщо викликали на засідання партактиву – справи кепські"

Пригадую, як наприкінці 80-х, мене, тоді ще школярку початкової школи, дідусь Север у Чорткові навчав читати радянську пресу.

Якось відкрив дідусь місцеву районну газету й загадав прочитати передовицю. У статті йшлося про те, що за підсумками розгляду доповіді партійно-колгоспного діяча "Н" місцевий партактив звернувся до високого керівництва із проханням виділити додаткові транспортні та людські ресурси, які дозволять забезпечити перевиконання поставленої Партією та Народом мети.

Після того, як я прочитала цю статтю вголос, дідусь мене запитав: "І що ти з цього зрозуміла?" Я переповіла йому зміст і пораділа душею за наш партактив, який зможе перевиконати план.

Дідусь усміхнувся й заходився пояснювати мені реальний стан речей.

По-перше, уточнив дідусь, якщо діяча "Н" викликали на засідання партактиву, то він явно не у фаворі й, очевидно, справи в нього кепські. Схоже, ідеться про розтрату. Але з огляду на його високий партійний статус, справу швидше за все покладуть під сукно, а його самого переведуть працювати в якусь іншу сферу: комсомол, міліцію чи профспілки. По-друге, якщо йдеться про необхідність виділення додаткових ресурсів, то ситуація є дійсно критичною; тому досягти навіть базових показників навряд чи вдасться.

З усього того дідусь робив власний висновок – він закуповував наперед саме ту продукцію, яку район обіцяв виростити й зібрати в надлишку.

Як результат – у дідуся навіть у найбільш дефіцитні роки знайомі й родичі завжди могли знайти те, чого не було в широкому доступі.

До речі, мій батько розповідав, як його батько, мій інший дідусь, родом із Франківщини, так само навчав його свого часу вишукувати правду між рядками. І не лише в радянській пресі, але й ефірах радіо "Свобода" та інших "буржуазних" джерелах. Щоправда, їх глушили, але тим ціннішою була їхня інформація.

У пошуках правдивої інформації

Сьогодні начебто часи змінилися. Інформації навкруги просто валом: бери – не хочу. Аналітика, замовна реклама, відверта чорнуха, ток-шоу – на будь-який смак та колір.

При цьому традиційне вміння нашого люду читати між рядками – актуальне як ніколи.

Якщо зважити на те, хто наразі володіє основними каналами поширення інформації – ми мало чим відрізняємося від тоталітарного СРСР. Просто тоді все викривлювалося в ім'я "партії комуністів та Володимира Леніна", а зараз – "Партії регіонів та Віктора Януковича".

Не випадково на каналах телебачення, на радіохвилях та в друкованих ЗМІ влада домінує, тим часом як опозиція пасе задніх. Якщо її й показують крупним планом у провладних медіа, то винятково в образі, яким радянські ЗМІ лякали пересічних громадян: на кшталт американських імперіалістів – руки по лікоть у крові дітей Нікарагуа, а в кишенях мішки баксів та євро.

Щоправда, є в нас і ковток свіжого повітря – інтернет і по-справжньому незалежна преса.

Із першим наша влада бореться методом провокацій та інсинуацій, як-то переслідування ex.ua і "Дорожнього патруля". Із другим – відбираючи частоти й влаштовуючи маски-шоу.

Часом вона досягає в цьому неабиякого успіху. Тому й змушені наші громадяни залипати в зомбоящиках у пошуках зерен правди в ток-шоу "зроблено Шустером і Кисельовим".

З огляду на те, що це доволі непростий процес, дозволю собі кілька спостережень. Так би мовити, у тему.

Спостереження "на злобу дня"

Якщо на ток-шоу запросили опозиціонера – його готують як грушу для биття комусь від влади або планують використати в провокативних цілях. При цьому лідерів опозиції запрошувати не прийнято – контролювати важко.

Якщо в ток-шоу говорять про ксенофобію, геополітику, мовні проблеми чи релігійні чвари – в економіці немає про що говорити зовсім.

Якщо на видовище запрошують міністра – його справи кепські, як і в тому випадку, який аналізував мій дідусь, і міністру треба нагадати президентському оточенню, що хоч він і недолугий адміністратор, але, скажімо, захисник російської мови – перший із перших. У таких випадках влада може сама вестися на свої ж ігрища, вірити нісенітницям, якщо вона має власний інтерес у розпилі бюджету з боку скандального чиновника.

Якщо в національних новинах 9 з 10 сюжетів розповідають про пожежі, катастрофи, убивства та зґвалтування, і лише один про візит президента, прем'єра, спікера, міністра тощо до Росії – нам прагнуть пояснити, що всюди погано, за винятком того, що робить влада, якій у цьому допомагає/заважає (потрібне підкреслити) старший "двоголовий" брат.

Якщо починають аналізувати ціни на нафту – чекай подорожчання пального.

Якщо говорять про рекордний урожай – будуть встановлювати квоти.

Зацікавилися розвитком якоїсь галузі – обкладуть її новими податками.

Якщо губернатор береться за лопату й закликає народ на суботник – техніку, що має чистити вулиці й площі продали/здали на металобрухт (потрібне підкреслити), а ще навесні варто чекати серйозних паводків.

Якщо мер починає говорити про збільшення народжуваності в місті – чекай оптимізації системи пологових будинків.

Якщо в новинах інформують про успіхи школярів на районних олімпіадах – оптимізація сільських шкіл не за горами.

І насамкінець

Останнім часом актуальності набуває ще одна традиція радянського минулого – гуртування з "ліквідації неписьменності": повертається молодь до своїх батьків із міст і розповідає про те, що в країні відбувається насправді.

Чому немає пенсій, але міський голова та голова ОДА мають автомобільний парк завбільшки з увесь комунальний парк області чи міста. Чому закривають великі та малі школи в селах, тоді як у Києві вирубують 9 гектарів лісу під елітну школу для дітей чиновників.

Якщо люди потребують правдивої інформації – головні зміни попереду.

Принаймні наші батьки й діди виживали в куди більш складних умовах.

Леся Оробець, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)