Оказывается, "Она свободна"

31 просмотр
Понедельник, 02 апреля 2012, 18:24
Александр Горобец
журналист, писатель

Цими вихідними у Києві подекуди зненацька з’явилися бігборди з двома крупними словами на білому фоні – "Вона вільна".

Напис без знаку оклику у кінці фрази, напевне, треба аж ніяк не сприймати як повідомлення про раптове здобуття свободи Нею. А без запитального крючка в реченні всього змісту уяснити, погодьтеся, теж, мабуть, неможливо.

Позаяк, відомо, що в Качанівській виправній колонії і колючого дроту не бракує, і вельми злі вівчарки на охоронній зоні службу справно несуть. Та й до того ж Віктор Федорович із приводу того, де можна мешкати відомій опозиціонерці, своєї принципової думки, либонь, теж іще не змінював.

Із огляду на те, що вигулькнув цей смисловий зворот у неділю, 1 квітня, в день народження великого пересмішника – Миколи Гоголя, можна було б сприйняти це як не зовсім удатний політичний жарт.

Бо я ж не думаю, що ця платна смислова покруча, приміром, є продовженням давньої, сумної репутації рекламної серії партії "Батьківщина", на кшталт"Вона працює…".

Бо ж якраз нині, і на це скаржаться тюремники, Вона не працює в колонії. Чим же ж тоді хвалитися? Як запевнив заступник голови Верховної Ради, бютівець Микола Томенко, тепер Вона працює лише над списком об’єднаної опозиції до наступних парламентських виборів.

То хіба ж БЮТу і "Батьківщині", за таких трагічних умов, до жартів? Навряд чи це їх витівка.

Коли на новоявлений бігборд я прицілився оком фотокамери, із гурту перехожих враз почулося:

- О, дивіться, Юлька вже втекла…

- Ти бач, і грижа не завадила…

За хвильку поруч зі мною зупинився чоловік років із сорока, і голосно висловив нове припущення:

- Це що, вже нова Вона? Мабуть, Королевська?

- Чому ж нова?

- Адже Юля на нарах. Тепер на бігбордах лише Королевська. Поки Юлю причинили, поспішає баришня зі своїми портретами, як баба з козами на торг…

Тим часом Інтернет рясніє повідомленнями про те, що Вона вже однією ногою на лікуванні в Німеччині.

Надвечір у неділю звертаюся з проханням до свого колеги в Берліні Юрія Штамова, в кількох словах сповістити, а що діється в Німеччині, як відгукується тамтешня преса на майбутній приїзд до їхньої країни відомої VIP-ув’язненої і VIP-пацієнтки з України.

"Німецькі газети, – відповів Юрій Штамов, – переповнені повідомленнями про те, що уряд веде переговори з владою України про приїзд "важко хворої екс-прем'єра Юлії Тимошенко для лікування в Німеччині".

Дану новину агентству DPA офіційно підтвердила прес-служба уряду.

За повідомленням "Зюддойче цайтунг", раніше таку пропозицію Віктору Януковичу озвучувало відомство федерального президента. Засуджену до семи років ув'язнення "колишню газову принцесу України" в лютому цього року обстежили головний лікар берлінської клініки Шаріте професор Карл-Макс Айнхойпль і ортопед Норберт Хаас.

Пан Штамов зізнався в тому, що подібне повідомлення особисто йому нагадує першоквітневий жарт. Перцю додав іще й заступник генерального прокурора Кузьмін, який перебував цими днями в Берліні і заявив, що "подібна ситуація (з лікуванням Тимошенко в німецькій клініці – авт.) вивчається".

Щоправда, наш прокурорський чин лукаво заявив, що з його точки зору, краще було б не вдаватися до політики "подвійних стандартів", бо "з таким захворюванням, як у Тимошенко, у Качанівській колонії ще 150 ув'язнених і деякі з них звертаються з питанням, а чи не можуть і вони разом з нею поїхати лікуватися до Німеччини".

"Подібний перл, – зауважує Юрій Штамов, – без сумніву присоромив і змусив замовкнути журналістську братію. Кузьмін резонно запитав: "для олігарха Тимошенко – найкраща клініка Німеччини, а для бідних українських засуджених – лікування в колонії. Це справедливо?".

А завершив начебто своє соло на грамофоні Кузьмін, класичною пропозицією з одеського Привозу за методом "беріть, а то гірше буде", мовляв, якщо клініка Шаріте "готова прийняти всіх українських ув'язнених на лікування, то ситуація вирішиться сама собою".

Мій берлінський колега прислав посилання на газету WELT ONLINE, яка в останньому своєму номері щодо цього написала, що прагматичні німці не звертають увагу на екзерсиси українського правоохоронця і борця за справедливість для своїх зеків, а дають зрозуміти, що парафовану минулої п'ятниці угоду з ЄС про асоціацію може бути не підписано, а чемпіонат Європи з футболу в червні, який стартує  в Україні, буде супроводжуватися сильною критикою тамтешніх політичних порядків. Якщо життя Тимошенко, зрозуміло, буде під загрозою…

Окрім того, практично всі провідні німецькі видання відгукуються на ситуацію з безпрецедентним випадком, коли ув’язненого з іншої країни везуть на лікування до провідної німецької клініки.

Загляньте бодай до ось цих видань, щоб переконатися в справедливості мною сказаного: FOCUSZEITNEWS AUS BERLINWELTEXPRESS.INFO, .BILD.DERP-ONLINE.

Якщо ви нехай і з онлайн-перекладачем прочитаєте ці повідомлення німецької преси, ви точно зрозумієте, що новий бігборд у Києві сповна відображає ситуацію: "Вона вільна".

Незалежно від того, хто його розмістив…

Олександр Горобець, спеціально для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)