Чешский кризис. Скандал а-ля Рыбаков-Забзалюк

89 просмотров
Пятница, 27 апреля 2012, 16:09
Алексей БратущакOleksii Bratushchak
журналист УП

За чікі-пікі-скандал Рибакову дають півтора роки умовно. Забзалюка саджають на 3 роки. Корупційний скандал призводить до розколу у провладній парламентській більшості. Сотні тисяч громадян виходять на площі. Уряд іде у відставку. У країні проходять дострокові парламентські вибори.

Вважаєте, що подібний сценарій – казка? Ні!

Скажете, що це можливе, але "не в цій країні"? Так.

Це сьогоднішні реалії для Чехії.

Чеська історія з підкупом депутатів розпочалася минулої весни. Одразу кілька членів партії Справи громадські (Věci veřejné) заявили, що отримали від неформального лідера та засновника партії Віта Барта (Vít Bárta) хабарі.

Зокрема, Кристина Кочи (Kristýna Kočí) нібито отримала гроші за підтримку посилення ролі пана Барта у партії.

А Ярослав Шкарка (Jaroslav Škárka) нібито отримав гроші за просування інтересів пана Барта у партійному осередку міста Пльзень.

Після цього чеські події розгорталися так.

Квітень 2011. Віт Барта подає у відставку з посади міністра транспорту.

Червень 2011. Поліція порушує справу проти Барта.

Серпень 2011. Парламент знімає імунітет з Барта та Шкарка (обидва – депутати республіканського парламенту).

Березень 2012. Починається судовий процес.

Квітень 2012. Суд оголошує обвинувальний вирок Барта та Шкарка.

Кінець української історії імені Рибакова-Забзалюка, сподіваюся, відомий усім читачам…

Протягом останнього року Барта переконував, що хабарі не давав, а просто позичав гроші однопартійцям. В українському варіанті: дали на лікування…

Хочете ще аналогій? У Чехії вони з’явилися лише під час судового засідання.

Звинувачений в отриманні хабара пан Шкарка несподівано пред’явив аудіо- та відеозапис передачі грошей. "Плівки" були долучені до матеріалів справи.

Але це не допомогло пану Шкарка. Хоча прокурори просили для обох звинувачених лише умовний термін, суд погодився лише щодо Барта. Тобто відносно того політика, хто давав хабар. Як ви вже зрозуміли, він отримав півтора роки умовно.

А от Шкарка, який взяв гроші, отримав 3 роки позбавлення волі. На думку суддів, він оголосив про хабар вже після публічного розголосу, який вчинився після заяви Кристини Кочи. А насправді ж брав гроші у Барта з метою особистого збагачення.

Після вироку суду відбувся розкол владної коаліції і країна опинилася у політичній кризі.

Тут варто нагадати, що Чехія є парламентською республікою. Загалом у чеському парламенті засідають 200 депутатів. На останніх виборах у 2010-му мандати розділили між собою 5 політичних сил:

Громадянська демократична партія

53

118

ТОП 09

41

Справи громадські

24

Чеська соціал-демократична партія

56

82

Комуністична партія

26

Як видно з таблиці, корупційний скандал розгорівся у найменшій партії коаліції. Після вироку суду, партія розкололася. Зокрема лави Справ громадських покинула Кароліна Пік – віце-прем’єр з боротьби з корупцією). Вона оголосила про створення своєї політичної платформи.

Тим часом партнери по коаліції – Громадянська демократична партія і ТОП 09 – вирішили розірвати коаліційну угоду. Хоча Віт Барта заявляв, що складе депутатський мандат у випадку обвинувального вироку суду, зробити цього він не наважився. А партії влади не захотіли далі асоціюватися із офіційними корупціонерами.

Зараз політична ситуація у Чехії не визначена. Якщо Кароліні Пік не вдасться заручитися підтримкою 10 своїх колишніх однопартійців (стільки потрібно для створення фракції), то коаліція офіційно припинить своє існування.

А на країну чекають дострокові парламентські вибори. За останніми повідомленнями преси, Пік має лише 7-8 однодумців…

Але і це ще не всі негаразди, які звалилися на країну.

У понеділок 23 квітня у Празі відбулася акція протесту. Сторінки газет майоріли заголовками: найбільша демонстрація з часів 1989! За різними оцінками на вулиці вийшли 90-150 тисяч осіб. Для кращого уявлення цієї події уявіть півмільйона українців на Майдані! Це і буде український аналог.

Головні вимоги протестувальників були: відставка прем’єра і зупинення розпочатих реформ. Але серед плакатів можна було побачити і таке: Не бажаємо уряду політичної мафії!

Хіба в Україні інші настрої?

У Генеральній прокуратурі – так. Але їхні розмови про моральну суть скандалу Рибаков-Забзалюк розділяють хіба що ті, кого затягнув круговорот корупціонерів у владі.

Насправді українським прокурорам та головному борцю з корупцією Андрію Клюєву варто було б запозичити досвід своїх чеських колег. Повчитися у Празі і моралі, і культурі. Разом зі своїми бодігардами…

Ах да, трохи не забув. Вас напевно цікавить через що увесь цей сир-бор у Чехії? Який хабар отримав Ярослав Шкарка від Віта Барта?

Сядьте зручніше і тримайтеся міцніше! Сума складає 170 тисяч крон. Це – 7 тисяч євро.

В Україні, як пам’ятаєте, розмова про чікі-пікі починається з 500 тисяч доларів. Це 380 тисяч євро. Тобто у 54 рази більше.

То може українські Шкарка та Барта заслуговують на вирок у 54 рази більший, ніж їхні чеські колеги?

Олексій Братущак, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)