Индустриальные парки - новая кормушка для ПР?

74 просмотра
Понедельник, 18 июня 2012, 14:01
Павел Петренко
министр юстиции Украины

У багатьох розвинутих країнах Європи існує таке явище, як індустріальні парки. Це – відокремлені земельні ділянки, на яких розміщене виключно промислове виробництво з різноманітними формами державної підтримки.

Такий спосіб організації досить ефективний, оскільки дозволяє підвищити інвестиційну активність та сконцентрувати промислові об’єкти поза межами населених пунктів. Тож доцільність створення індустріальних парків не викликає сумнівів.

У світовій практиці створення індустріальних парків відбувається в три послідовні етапи – презентація для потенційних інвесторів концепції парку, проведення пілотних проектів у декількох регіонах і вже за їх результатами поширення отриманого досвіду на територію всієї країни.

Проте, в Україні відбувається все навпаки.

Так, цього тижня парламентарі мають розглянути законопроект про індустріальні парки (реєстраційний № 8396), який в недалекому минулому вже був підтриманий народними обранцями, проте на початку квітня президент наклав на нього своє вето.

Чинний очільник у своєму висновку наголосив, що в подібній редакції закон не може бути підписано та запропонував низку своїх пропозицій та поправок, які були повністю враховані.

Якщо детально розібратися у змісті пропозиції президента, то можна легко переконатися – унормування порядку створення та функціонування індустріальних парків – це чергова гра лобістів, яка дозволить отримати мільярдні надприбутки наближеним до влади особам.

Зокрема, законопроект передбачає функціонування керуючої компанії, яка забезпечуватиме облаштування індустріального парку та залучатиме його учасників для здійснення господарської діяльності. При цьому не передбачено особливих вимог до такої компанії – нею може бути будь-яка юридична особа.

А тепер увага! Пропонується, що нібито з метою державної підтримки створення та функціонування індустріальних парків керуючим компаніям надаватимуться безвідсоткові кредити (позики) та цільове фінансування на безповоротній основі.

І все це – за рахунок коштів держбюджету. А надаватиме такі преференції Державне агентство з інвестицій та управління національними проектами України.

Йдемо далі. Законопроект передбачає також внесення змін до Митного кодексу. Відповідно до них від оподаткування митом при ввезенні на митну територію звільнятиметься устаткування, обладнання та матеріали, що не виробляються в Україні, та ввозяться керуючими компаніями для облаштування індустріальних парків та учасниками індустріальних парків для провадження господарської діяльності.

До того ж врахуйте, що автори законопроекту навмисне не створювали умов для здійснення громадського контролю.

Так, керуюча компанія та учасники індустріального парку не зобов’язані будуть оприлюднювати інформацію щодо обсягу отриманих пільг та преференцій, фінансових та економічних показників своєї діяльності.

За таких умов індустріальні парки перетворяться на бюджетні діри, які наповнюватимуть кишені вітчизняних олігархів.

Павло Петренко, депутат Київської обласної ради, керівник юридичного департаменту Центрального виборчого штабу Об’єднаної опозиції, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)