Как нам изменить украинский парламент. Канадский опыт

58 просмотров
Понедельник, 16 июля 2012, 14:16
Игорь Осташ
посол Украины в Канаде (2006-2011), народный депутат Украины 2-4 созывов

Серцевиною будь-якої демократичної системи є парламент. Але сьогодні українська Верховна Рада стає реальною загрозою демократії в Україні.

Сьогодні це те місце, де порушуються Конституція і закони, де не дотримуються основи парламентаризму – демократичних процедур.

Незбагненно, як у парламенті можна приймати рішення без обговорення. Саме тут освячується грабунок бюджетних коштів, саме тут народжуються доларові мільйонери, які залазять в народну бюджетну кишеню.

Саме тут сидять професійні лобісти, які досконало знають техніку лобіювання свого бізнесу. Саме тут продають і купують голоси, перекуповують депутатів-тушок, саме тут гуляють коридорами дипломати, набиті зеленими купюрами.

А далі – купуються місця у списках, а тепер, подейкують, навіть і право балотуватися на мажоритарних округах. І далі це коло замикається на виборцях.

Сучасні вибори часто з політичних перетворюються у гривневі перегони, що зрештою для багатьох стає вигідним капіталовкладенням. Головаті українці вже давно переплюнули класика, який є обличчям "Київського торту" (маю на увазі Маркса), модифікувавши його формулу "товар-гроші-товар" у "гроші-вибори-гроші".

У підсумку – грошові потоки стають визначальними у прийнятті багатьох життєво важливих рішень у державі. Так народжується "парламентська олігархія". А питання "звідки беруться тушки?" стає риторичним, бо, фактично, створена система (чи конвеєр) по виробництву "тушок".

У цій системі практично немає місця для інтелектуалів, просто авторитетних людей чи молодих нових облич. Але так далі продовжуватися не може.

Тому я спробував подивитися на нашу ситуацію через призму канадського досвіду, який я вивчав протягом багатьох років.

Однією з основних проблем демократичного розвитку є відокремлення бізнесу від політики, що є основою боротьби з корупцією. Це гасло Майдану і на сьогодні є для нас стрижневим.

У канадській системі заслуговує на увагу один з важливих постулатів – прозорість фінансування політичних партій. Логіка тут проста – партія повинна бути спроможною показати кожен долар, зібраний для проведення виборчої кампанії.

Збір коштів на вибори кожна партія проводить відкрито. Як правило це робиться у престижних залах із запрошенням місцевих бізнесменів і симпатиків партії. Але головне правило, яке є запобіжником "олігархізації" політичних партій, полягає у тому, що одна людина може внести у "партійний котел" максимум 1 тисячу доларів!

Виняток робиться лише для пожертв за заповітами померлих прихильників партій.

Так, на минулій виборчій кампанії "працювали" гроші... покійника у провінції Британська Колумбія, який заповів десь сотню тисяч доларів політичній партії. У нас така любов при наших партіях буде не скоро.

Кожен жертводавець робить внесок публічно й отримує посвідку для зменшення сплати податків. (Уявляю собі українські реалії: зрозуміло, що на другий день багато бізнесменів, що підтримали опозиційні партії, побачать "маски-шоу").

Результати збору коштів оприлюднюються, і це вже перший рейтинг політичних партій перед виборами. Партійні фінанси – це, в першу чергу, жорсткий контроль, в тому числі, з боку громадськості.

До речі, саме через скандал з партійними фінансами ліберальна партія за часів прем’єр-міністра Пола Мартіна втратила владу.

Пригадую, як ми свого часу обстоювали державне фінансування партій у залежності від результатів виборів. Ми тоді розуміли, що якщо немає державного фінансування, то буде фінансування олігархів.

На жаль, у нас ще немає традиції народного фінансування політичних партій через слабкість середнього класу і реальне зубожіння людей.

Тому сьогодні в Україні маємо парламент і уряд великого бізнесу, великих монополій, а це речі несумісні з політичною відповідальністю за прозорі і чесні рішення щодо державних фінансів і ресурсів.

На мій погляд, добре, що з’явилися такі рухи, як "Чесно", "Опора" та інші і одним з постулатів своєї діяльності заявили перевірку кандидатів у депутати на корупційні дії та на спроби порушення прав людини. Сьогодні настав час громадянського суспільства.

Якщо подивитися на політичні кампанії багатьох сучасних політиків, то вони нагадують рекламу "добре запакованого (читай: напакованого) товару", який на вас дивиться з біг-бордів чи з проплачених ефірів на ТБ, лише з тією різницею, що товар пропагують з метою продати, а тут навпаки.

Експерти оцінюють виборчі кампанії багатьох мажоритарників, стартуючи з половини мільйона чи мільйона зелених. Чого гріха таїти, часто кандидати "атакують" пропозиціями так званого політичного бартеру навіть і найвпливовіших виборців – лідерів громадської думки – священників, вчителів, медиків, голів сільських рад, що дуже нагадує "мефістофелевий" сюжет, щось на кшталт "продай душу на вибори, а там побачимо".

Але, на щастя, спрацьовує це не дуже часто, хоча й зараз ми чуємо багато тривожних сигналів. Боротися з такою спокусою при такій злиденності дуже важко.

Розкажу одну правдиву історію з українського життя. На нараді у голови держадміністрації сільський голова скаржиться на відсутність фінансування, а треба полатати пару дахів. Відповідь голови адміністрації була блискавичною:

- "Так зараз настав ваш золотий час – час виборів. Маєте кандидатів – вирішуйте усі питання!".

Ось вам "покращення життя вже сьогодні", але завтра ми за це будемо розплачуватися. Такий кредит, на жаль, завжди треба повертати.

Бюджет канадського кандидата в депутати на вибори набагато скромніший і складає 70-80 тисяч доларів. Але тут не побачиш проплачених біг-бордів — більшість кандидатів виготовляє ламіновані постери з іменем кандидата, які нагадують маленький транспарант з двома дерев’яними ручками і який вони втикають на городах, вздовж дороги чи у людних місцях. У порівнянні з нашими бордами – це просто "допотопна ера".

Головною рушійною силою на канадських виборах є волонтери, які допомагають політичним партіям чи кандидатам, яким вони симпатизують, але не за гроші. У нас же дуже часто створюються мережі проплачених агітаторів, щось на зразок штатних "десятників" чи "сотників", як це було у класичному прикладі з київським мером.

І що вже говорити про волонтерів, коли український політикум привчив наших студентів стояти за гроші на мітингах чи пікетах. Дійшло вже до того, що багатьом з них однаково за кого стояти, лиш би гроші платили. Але я вірю, що не всім байдуже, і молодь ще скаже своє слово.

У Канаді якось важко уявити собі кандидата в депутати, який щось пропонує виборцям – комп’ютери чи спортивну форму, а гречки канадці взагалі не їдять (за винятком українців, поляків та росіян).

Така спроба була б останньою для кандидата. Для правової країни нормою є те, що депутати роблять так, щоб кожен громадянин був спроможний сам собі купити цієї "гречки", скільки він хоче.

Одне з моїх найглибших вражень від політичної Канади – це з’їзд ліберальної партії у Монреалі, який тривав чотири дні. Уявіть собі, що на пост голови партії, крім відомого Ігнатієва, претендувало ще четверо кандидатів, серед яких був і політик українського походження на прізвище Кеннеді.

Процедурно це виглядало так, що щоразу вибував один кандидат, поки не залишився один. Усі п’ятеро презентували свою програму, і виглядало це як змагання інтелектів.

А зараз, до речі, на пост лідера лібералів претендує 8(!) кандидатів. А у нас важко зараз уявити собі, як в українських партіях відбуваються альтернативні вибори.

У Канаді політична традиція така, що лідер, який програв парламентські вибори, відразу ж подає у відставку, у нас же навіть результат 0,3% чи 0,2% здобутих голосів виборців не є підставою для змін.

Щоденна змагальність влади і опозиції є основною ознакою парламенту. Щодня відбувається процедура запитань уряду, яка триває годину, і у цей момент щодня у парламенті сидять усі члени уряду на чолі з прем’єром, які одночасно є і депутатами.

У такий спосіб прем’єр практично щодня звітує про всі кроки уряду і змушений публічно реагувати на все, що відбувається в країні.

У канадському парламенті не може бути порушення процедури, як це було у випадку з ратифікацією "харківських" угод, бо рішення з порушенням процедури не схвалить сенат, і воно не буде підписано генерал-губернатором.

Спікер парламенту – за процедурами людина нейтральна (до речі, останні п’ять років це був ліберал, тобто з опозиції). І неможливо уявити собі, щоб він міг щось "продавити" без обговорення чи "позичити" місця для голосування іншим фракціям. Він є просто модератором, який дотримується усіх процедур.

Парламент у Канаді відкритий для людей, і будь-хто може прийти до парламенту на екскурсію. І особливо багато тут школярів і студентів.

У зв’язку з цим пригадується недавній інцидент у Верховній Раді, коли було перекрито вхід на балкон і у ложу преси. Тоді зусиллями Ольги Червакової та інших журналістів вдалося змінити ситуацію.

Такого у Канаді навіть уявити неможливо. Виборці повинні мати можливість бачити, як працюють їхні обранці. І це святе.

Думаю, нам варто на перспективу замислитися над проектом, подібним до прозорого купола реконструйованого Рейхстагу. Замість існуючого закритого треба зробити купол прозорим, через який кожен виборець міг би бачити, чи його обранець у залі, чи голосує сам за себе, чи за сусіда.

Ви би бачили, що відбувається перед голосуванням у канадському парламенті. Це театр, у якому звучать, умовно кажучи, три дзвінки, і це є момент істини для депутата – він за будь-яких умов має бути в залі. Повторюю, за будь-яких.

Ніяких виправдань. Інакше це загрожує депутату жорсткими санкціями фракції.

У канадській політичній системі є таке явище як міноритарний уряд. Це коли не створюється коаліція для отримання більшості, а уряд формує партія, яка набрала найбільшу кількість голосів – це може бути 30-40 відсотків.

Я був свідком того, як міноритарний уряд консерваторів на чолі зі Стівеном Гарпером понад два роки був при владі. Як на мене, то це і є найвищий пілотаж управління, бо це означає, що прийняття кожного рішення в парламенті вимагає підтримки хоча б частини опозиції.

У такій ситуації треба шукати спільну мову з кожним депутатом, прислуховуватися до думки опозиції і вміти йти на поступки. Але це все вимагає також і найжорсткішої дисципліни.

Для наших обставин це навіть важко уявити, але на той час жоден з депутатів на час сесійних засідань не міг пропустити сесію, було повне табу на будь-які закордонні відрядження. На момент голосування практично всі депутати сиділи в залі.

Багато моїх канадських друзів, депутатів і міністрів – це надзвичайно скромні люди, які не мають великих статків. Ці люди працюють в парламенті роками, і вони є справжніми професіоналами своєї справи. У парламенті немає ніякого парку автомобілів, ніяких особливих пільг чи привілеїв для цих людей.

Якщо прибуває якась закордонна делегація, то для транспортного забезпечення гостей на цих кілька днів замовляють транспорт у приватних компаній.

Коли я летів разом зі спікером сенату з Франкфурту до Оттави (а це був рейсовий літак), то був ошелешений тим, що його ніхто не зустрічав в аеропорту, не було спеціального супроводу, і він як звичайний громадянин підібрав свій багаж, і ми удвох вирушили по домівках.

Я був шокований, але потім зрозумів, що в Канаді ніхто не витринькує державні гроші на якісь церемоніальні речі.

Четверта влада у Канаді є дійсно владою. Як правило, серйозна критика з боку журналістів стає приводом для відставки. Показовим був один з політичних скандалів, коли миттєво було звільнено з посади міністра Джерджіс.

Причиною відставки став той факт, що її чоловік, використовуючи авторитет дружини, обіцяв бізнесменам пролобіювати те чи інше питання, і навіть використав факс в офісі дружини, щоб відіслати листа. І цей факт коштував посади його дружині.

І на завершення про ще один досвід, який обов’язково варто перейняти. Парламент має стати об’єднуючим ядром для усієї нації.

У канадському парламенті існує спеціальна парламентська група, яка організовує Сніданок Національної молитви. Ця група складається з депутатів усіх фракцій і покликана, цитую, "продемонструвати найвищий пріоритет духовних цінностей для тих, хто приймає відповідальні рішення у державі. Зібрати усіх відповідальних лідерів для медитації та міжконфесійної молитви за усіх громадян і за націю".

Таких молитов за Канаду відбулося вже 45. На них збираються спікери і депутати, члени уряду і Верховного Суду, усі національні лідери та увесь дипломатичний корпус. На цю молитву запрошуються також усі національні авторитети – науковці, митці, спортсмени, бізнесмени.

Такі публічні молитви – багато у чому запорука національної єдності, високої відповідальності і чесності у політиці.

P.S. Для себе я вирішив, що проведу чесну виборчу кампанію без впливу грошей, можна сказати "по-канадськи", і вже зараз запрошую волонтерів до співпраці.

Я, звичайно, також робив багато помилок, і маю гіркий досвід. Але я знаю, що відгукнеться багато людей, з якими я працював усі ці роки. Мій благодійний фонд, який працює вже 17 років, і створювався не на вибори, а після виборів (я вносив туди половину своєї депутатської зарплати), як завжди перед виборами призупинив свою роботу, цього разу – 10 липня.

Чекаю на Вас, волонтери! Давайте, доведемо, що ми можемо змінити ситуацію і разом боротися за наше майбутнє!

Ігор Осташ, посол України в Канаді (2006-2011), народний депутат України 2-4 скликань, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)