Родить альтернативу

59 просмотров
Пятница, 10 августа 2012, 10:30
Виктор Андрусив
независимый эксперт, кандидат политических наук, для УП

За останні 20 років ми пережили 6 парламентських кампаній. У кожній з них ми вислуховували мільйони обіцянок хорошого життя, нам пропонували програми всіх можливих видів, нам клялися, що не зрадять, а по-факту ми завжди отримували одне й теж – дерибан наших коштів, безвідповідальність і продажність.

Сьогодні напередодні чергової виборчої кампанії партії влади і опозиції володіють майже однаковим рівнем народної недовіри. Очікування на покращення після виборів дорівнюють практично нулю.

В цій ситуації постає логічне питання: що робити? Що робити свідомим розвинутим громадянам, які не можуть "морщитись і плюватись", але вибирати? Що робити людям, які розуміють, що "**** і невідомість" в сучасних умовах насправді є синонімами? Вихід є: народити альтернативу.

В своїй більшості ми хочемо отримати європейських політиків, які відповідальні перед своїми виборцями, які професійно ставляться до своїх обов’язків, які при найменшому натяку на корупцію подають у відставку. Але для цього необхідно стати європейським виборцем. Давати фінансову підтримку партії, контролювати її, впливати на кандидатів від неї тощо. Як цього досягнути?

Правда полягає в тому, що ми не можемо прийти на вибори і побачити в списку цих самих європейських політиків, як і не можемо зранку прокинутися європейськими виборцям. Нам треба ними стати. І це шлях, який нові політики і громадяни мають пройти спільно. Цей шлях і є процесом народженням альтернативи, бажаної альтернативи.

На цьому шляху не достатньо просто створити нову політичну силу чи віддати за неї голос.

Необхідно творити нові правила щодня. Перерахувати гривню партії, яку підтримуєш. Прийти в офіс і вимагати зустрічі з керівництвом, ставити їм питання щодо суспільних інтересів. Висловити свої пропозиції і подивитись на скільки вони враховують їх.

Ми в Демократичному Альянсі вирішили зробити спробу стати цими європейськими політиками. Ми принципово відмовились співпрацювати з існуючими політичними силами, і співпрацювали виключно з громадськими організаціями. Ми принципово відмовились брати в список будь-кого хто був в українській політиці, і сформували його з активістів, представників громадянського суспільства та малих підприємців, учасників Податкового майдану.

Ми поставили принципове завдання – зібрати кошти на участь у виборах від громадян, а не олігархів. Станом на сьогодні, в умовах тотальної недовіри до політичних партій, ми зібрали півмільйона гривень і стільки ж нам гарантували малі підприємці. Нажаль, цього недостатньо і ми до останнього сподіваємося на підтримку громадян.

За останні два тижні ми отримали з десяток приватних пропозицій влитися, лягти в обмін на 2 або 3 прохідних місця, взяти кошти від олігархів, деякі пропозиції навіть були публічні, але на все це була чітка відмова. Бо ми хочемо народити альтернативу, і її не можна народжувати з дискредитованими політиками. Ми готові піти на ризик і не взяти участі у виборах, але ми не підемо на компроміс зі своїми цінностями, бо так європейські політики не роблять.

Сьогодні, нас в чергове штучно заганяють в ситуацію відсутності вибору. Ця стратегія влаштовує і владу, і опозицію. Вони давно як брати близнюки – все знають один про одного, і все роблять однаково. Опозиція зручна Віктору Федоровичу, два роки назад він пропонував її сучасному лідеру посаду в уряді.

Зрештою, з "котятами" легко мати справу. Зовсім інша річ – альтернатива, ріст чогось невідомого, не прогнозованого, чогось що могло б стати символом для розлюченого і незадоволеного суспільства. А найзручніше в опозиції те, що вона теж не залишає іншого вибору тим хто її не підтримує. Вибори без вибору – це пастка.

Зараз ще не момент голосування, але українці мають можливість вибрати між тим, щоб мати вибори без вибору, і тим, щоб народити альтернативу. Так, сьогодні альтернатива не зможе знести режим Януковича, але якщо її не народити сьогодні, то до наступних виборів вона не зможе вирости до повноцінної гідної опозиції. Ми вибираємо не тільки на цих виборах, ми вже багато в чому визначаємо з чого нам вибирати на наступних.

Народжуй альтернативу!

Віктор Андрусів, заступник голови партії Демократичний Альянс

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)