Давайте проснемся!

49 просмотров
Пятница, 23 ноября 2012, 14:36
Александр Демченко
доктор биологических наук, бывший руководитель лаборатории нанобиотехнологий Института биохимии им. Палладина НАНУ

Українські вибори здивували Європу і світ. І зовсім не тим, про що думає більшість наших громадян. Фальсифікації, провокації і бійки на дільницях – це не щось особливе, до них там звикли з репортажів з країн Африки і Латинської Америки.

А от коаліція комуністів, захисників поневолених народних мас, з партією мільярдерів, поневолювачів цих мас, – оце щось абсолютно незбагненне. А іще приватні партії, де хазяїн партії може свою партію продати або сам продатися разом з нею – це взагалі з категорії абсурду.

Ми незчулися, як трапилось так, що не просто бізнесмени пішли в політику, а вже політика сама стала бізнесом. Великим, брудним і дуже прибутковим.

І раптом в український політикум увірвалася нова політична сила – партія "Свобода". Шалений супротив і дика ненависть функціонерів і найманих політиків не могли зупинити її проходження в парламент.

Про європейські принципи демократії зараз говорить кожен, а особливо той, хто в Європі не бував або приїжджав як турист.

Я не політик, я вчений. І роками працюючи з французькими колегами над спільними проектами, я не міг бути осторонь політичного життя цієї країни, колиски світової демократії.

От і в цьому році на моїх очах там проходили і парламентські, і президентські вибори. Шляхом простих порівнянь, я прихожу до висновку, який для багатьох буде несподіваним. Я стверджую, що "Свобода" – поки що єдина в українському парламенті політична партія європейського типу.

Критерій перший – ідеологія і пропозиція суспільству перспективи розвитку держави. У "Свободи" це ідея відродження і розвитку української нації з пропозицією конкретних заходів з її реалізації, що включає потужні соціальні програми.

В кожній з європейських країн є партії і організації, що гуртують громадян, стривожених втратами національної культури, національної ідентичності своїх народів і національних багатств.

Так, у Франції лідер правого національного фронту Marine Le Pen на останніх президентських виборах одержала майже 18% голосів.

Повертаючись до України, дуже важко знайти якусь цілісну ідеологію в програмах багатьох партій. Вони нагадують дешеву комерційну рекламу, списуються і переписуються один у одного.

Можливо, кандидати в депутати й самі не читали своїх програм і плутають чарівну казку з суворою реальністю.

Ідеологія наших комуністів – це ще більша суміш. Чомусь для них дуже рідною є не комуністична Північна Корея, а капіталістично-олігархічна Росія.

В фокусі їхньої пропаганди є боротьба за російську мову, якої Маркс, Енгельс і Роза Люксембург не знали зовсім, а калмик Ульянов-Ленін і грузин Джугашвілі-Сталін говорили нею з акцентом.

Мабуть були б шанси повернути країну у світле минуле, якби це світле минуле існувало б насправді і якби існувала можливість в нього повернутись.

А от пункти програми конкретних дій у комуністів і у "Свободи" дуже схожі. Це соціально-орієнтовані реформи в освіті і охороні здоров’я, справедливі податки, повернення в державну власність незаконно привласнених підприємств, заборона продажу землі.

Для вирішення цих питань треба об’єднуватись, і є надія, що традиції минулих парламентарів лізти стінка на стінку будуть подолані. Так чи інакше, але "Свобода" є носієм послідовної ідеології в українському політикумі.

Критерій другий – партійне будівництво. В країнах Європи воно має свої принципи і традиції. Висунення на усі виборні посади відбувається в первинних організаціях шляхом прозорої процедури.

І первинні організації відповідають за своїх кандидатів. А от ми досі не взнали, яка первинна організація і хто персонально рекомендували в парламент депутата від БЮТ, що вчинив вбивство невинної людини.

Мені як виборцю не зрозуміло, як формуються партійні списки, яка внутрішньопартійна дискусія там відбувається.

Дивні слова я вичитав в інтерв’ю УП депутата Сергія Міщенка: "Керівництво своїми кидками мене, Шкіля, Філенка, Донія, Стецьківа, та того ж Кармазіна відвернуло прихильників".

Пробачте, а хіба не було в цій партії внутріпартійної дискусії, таємного голосування на альтернативній основі?

Якщо справді мали місце фальсифікації з партійними списками, то керівники, які поставили себе так низько, мають до кінця свого життя забути про партійну кар’єру. А якщо ні, то зникне з політичного обрію і сама партія.

В Україні виборці вже не вірять красивим гаслам на великих бордах, і тому важливо, хто представляє партію в безпосередньому спілкуванні.

Якось перед виборами я пройшовся проміж кольоровими наметами різних політичних сил. Мене цікавило, хто з людей, які обслуговують ці намети, є партійними активістами і волонтерами, а хто працює за гроші.

Розмовляючи з ними, це дуже просто встановити. У випадку сумнівів, можна задати просте запитання: "Де і коли відбувся останній з’їзд вашої партії?". І по здивованим очам прочитати відповідь. Прикро, але усі, з ким я говорив, виявились найманцями, і лише біля намету "Свободи" я знайшов реальних партійців.

Вони могли розповісти і про партійну структуру, про членські внески і кандидатський стаж, добре знали своїх висуванців. Було цікаво від них почути і про їх особисту мотивацію щодо вступу до цієї партії.

І навіть якщо і не близьке сприйняття цінностей європейської демократії рухало цими молодими людьми, а стихійна реакція на національну і соціальну несправедливість, ми їх маємо за це поважати.

Критерій третій – фінансування виборчих кампаній. У Франції фінансова підтримка бізнесовими структурами політичних партій і їх кандидатів суворо заборонена і вважається кримінальним злочином. Індивідуальний внесок у виборчу кампанію кандидата не може перевищувати скромної суми у 4600 євро.

Журналісти розкопали, що під час президентської кампанії Саркозі одержав внесок від власниці фірми L’оreal у 150 тисяч євро, і проти нього зараз ведеться кримінальне розслідування.

Тож якби такі закони існували в Україні, багато б хто опинився за тюремними гратами.

Мені сподобалось гасло комуністів: "Страна для миллионов, а не для миллионеров!".

Чому ж тоді за це гасло на біл-бордах по всій країні заплатили сотнями мільйонів гривень саме мільйонери? Адже у поневолених трудящих стільки копійками не назбираєш. І тоді робимо висновок, що партія трудящих мас вірних ідеалам комунізму – це одне, а бізнес-проект, що приватизував цю партію – це вже інше.

Так ми дійшли до страшної межі, коли брудний бізнес зрісся з політикою, і це ввійшло в рамки суспільної моралі.

Пам’ятаєте, пан Тігіпко розпустив свою партію? Ніякої реакції не було, бо і членів не було, а лише статисти, наймані виконавці бізнес-проекту. Маю пряме запитання до пана Яценюка. Хто є хазяїном "Фронту Змін"?

Якщо він, то звідки в нього великі гроші, що були влиті в фонд "Батьківщини"? Якщо це інші, то які в нього зобов’язання перед цими людьми? Бо великими грішми у великій політиці не смітить ніхто.

І йому, і іншим партійним лідерам було б гарною ознакою розкрити усі джерела фінансових вливань у виборчі партійні фонди і заявити, що їх партії вільні від зобов’язань перед своїми донорами.

Приклад успіху "Свободи" говорить про запит у суспільстві до відкритої, розумної і чесної політики.

Політичний спектр в нашій державі має нарешті структуруватися. Далеко не всі ми сприймаємо ідеї "Свободи" – країні потрібне широке коло політичних партій і рухів, щоб задовольнити потреби різних груп громадян.

Проте ми одержали великий поштовх щоб усвідомити, що в нашій країні можуть спрацьовувати не гроші, а ідеї.

Олександр Демченко, для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)