Дело Павличенко

102 просмотра
Вторник, 29 января 2013, 15:05
Олег Березюк
глава Украинского юридического общества

Завдяки активності футбольних вболівальників та широкому розголосу у ЗМІ, справа батька і сина Павліченків викликала значний суспільно-політичний резонанс.

Сьогодні важко однозначно відповісти на питання про доведеність чи недоведеність їх вини. Впевнено можна говорити лише про неякісно проведене слідство і про недосконалість української судової системи. У справі Павліченків всі її недоліки знайшли яскраве відображення.

Скоєно резонансний злочин. Цинічне вбивство судді – це виклик і правоохоронним органам, і державі, і суспільству. У зв’язку з цим на розкриття цього злочину мали бути кинуті кращі сили.

Правоохоронні органи зобов’язані були знайти і покарати винних, і зробити це вони мали так, щоб не виникало сумнівів, що саме ці особи вчинили вбивство судді.

Це принципове питання і стосується воно не лише професійної честі правоохоронців.

Сьогодні складається враження, що батько і син Павліченки виконують роль "цапа відбувайла", а справжні злочинці перебувають на свободі і невідомо хто буде наступною жертвою їх злочинної діяльності.

Якщо Павліченки не причетні до вчинення інкримінованого їм злочину, то вони мають бути виправданими, оскільки їх перебування у місцях позбавлення волі аж ніяк не сприяє підвищенню рівня громадської безпеки.

Крім того незаконне засудження особи також є злочином і становить не меншу суспільну небезпеку ніж вчинення будь якого іншого тяжкого злочину.

Можна навести багато прикладів коли правоохоронці відчитувались про розкриття злочинів, а з часом виявлялось, що засудженні жодним чином не причетні до інкримінованих їм діянь.

В той час, коли невинні люди відбували покарання за чужі гріхи, справжні злочинці продовжували свою протиправну діяльність. Яскравим прикладом є справи відомих серійних убивць Андрія Чикатило і Анатолія Онопрієнка.

У зв’язку з цим варто нагадати, що відповідно до статті 2 Кримінального процесуального кодексу одним із основних завдань кримінального судочинства є не лише швидке і повне розкриття злочинів, а і недопущення притягнення до кримінальної відповідальності осіб не причетних до вчинення злочинів.

Якщо Павліченки не вбивали суддю, то вони мають бути виправданими. Але якщо є вагомі докази, які свідчать про причетність їх до цього резонансного вбивства, то їх вина має бути доведена і зроблено це має бути так, щоб ні в кого не залишилось жодних сумнівів щодо законності вироку суду.

Загальновідомим є те, що Конституція України має вищу юридичну силу і її норми є нормами прямої дії, а відповідно до статті 62 Основного Закону всі сумніви щодо доведеності вини особи мають трактуватись на її користь.

У зв’язку з тим, що справа батька і сина Павліченків отримала значний суспільний резонанс, доводити вину Павліченків державне обвинувачення має не лише перед судом.

Враховуючи низький рівень довіри до судових і правоохоронних органів, будь-які їх рішення і заяви прийняті в закритому режимі не будуть викликати довіри у суспільстві.

Виходом із цієї ситуації може бути лише повна реалізація передбаченого статтею 27 КПК принципу гласності кримінального судочинства, що має сприяти впевненості у законності і справедливості судового вироку.

Крім того публічність розгляду цієї справи буде сприяти законності винесення судового вироку і підвищенню правової свідомості населення.

Разом з тим реалізація принципу гласності дасть підсудним більше гарантій в тому, що вони зможуть отримати всі необхідні засоби для організації належного захисту.

Судовий процес у справі Павліченків має бути відкритим, з прямою трансляцією на 1-му національному каналі державного телебачення. У такому випадку кожний бажаючий може бути у ролі присяжного і робити власні висновки щодо доведеності чи не доведеності вини Павліченків.

Крім того, реалізація принципу гласності буде стимулювати і суддів, і всіх інших учасників процесу добросовісно виконувати свої обов’язки, що має сприяти зменшенню рівня корупції в правоохоронних і судових органах.

І прокурори, і судді, і адвокати є членами суспільства, а тому громадська думка буде відігравати важливу роль і суттєво впливати на їх поведінку і на прийняття ними відповідних рішень.

І ще один момент на який варто звернути увагу. Обвинуваченим має бути забезпечено належний захист. Опонувати прокуророві має висококваліфікований і досвідчений адвокат і лише таким чином можна буде забезпечити змагальність у судовому процесі, встановити об’єктивну істину та винести законний і справедливий вирок у справі Павліченків.

У зв’язку з тим, що справа Павліченків набула широкого розголосу, вона має велике суспільно-політичне значення.

Від того, наскільки законним і справедливим буде вирок суду, буде залежати і суспільно-політична стабільність, і рівень довіри до судових та правоохоронних органів, і рівень довіри до держави та її вищих посадових осіб.

Олег Березюк, голова Українського юридичного товариства, для УП


Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)