Мелкочленство

38 просмотров
Четверг, 18 апреля 2013, 18:01
Татьяна Николаенко
УП

У вівторок ранок в Раді почався з заяви В'ячеслава Кириленка про складання з себе повноважень заступника голови фракції "Батьківщина".

Як написав Кириленко в своєму Twitter, причиною цього стало те, що йому заборонили згадувати свою партію "За Україну". 

Незважаючи на те, що Олександр Турчинов через півдня спробував це подати під соусом того, що Кириленко склав повноваження як людина, що очолює комітет, конфлікт був справді на рівні "мєлкочлєнства".

Справа в тому, що на засіданні фракції у вівторок Микола Томенко озвучив пропозицію, щоб депутати фракції "Батьківщина" припинили при представленні в парламенті розказувати, що вони представники радісної Троєщини (чим відомий Володимир Яворівський), а згадували лише фракційну приналежність.

Пропозиція була підтримана головою фракції Арсенієм Яценюком.

"Він погодився, що якщо ми всі зайшли під однією вивіскою в парламент, то маємо цього дотримуватися і тут. І це логічно", - переповів "Українській правді" подробиці наради один з депутатів "Батьківщини".

Однак це викликало обурення у Кириленка, який наполягав на тому, щоб згадувати і свою партію "За Україна".

Натомість колеги запропонували Кириленку піарити свою партію під час ток-шоу, на які він ходить. А коли "заукраїнець" не погодився з таким форматом, і назвав це обмеженням прав, то в хід пішли серйозніші аргументи.

"Довелося нагадати Кириленку, за списком якої партії він пройшов до парламенту, і що тоді він мовчки, без усіляких претензій, припинив членство у партії "За Україна!". А тепер він знову згадав, що представляє цю партію", - розповів представник "Батьківщини".

"Дійшло до того, що колеги прямо заявили: "Знаєте що, хлопці. Ви вже своїми амбіціями розвалили "Нашу Україну", і не треба тепер те саме робити з "Батьківщиною", - зазначив депутат.

Історія з дрібними партіями справді має сумну традицію. У 2002 Віктор Ющенко завів у парламент 9 партій під брендом блоку "Наша Україна", але так і не зміг об'єднати їх у одну партію.

Поставши перед загрозою втрату посад голів партій, дрібні лідери почали тоді змагатися, на базі якої ж партії має бути зареєстрована "Наша Україна".

У 2005 році Юрій Костенко ледь не на останні гроші організував помпезний з’їзд у палаці "Україна", де доводив, саме УНП має стати партією, на базі якої зареєструють "Нашу Україну". ПРП пішла далі, і зареєструвала собі назву "Наша Україна". Саму ж партію Ющенка перейменували у "Народний союз "Наша Україна".

Закінчилось усе тим, що внаслідок численних скандалів НСНУ замість 25% набрала 13%, а дрібні об'єднання, як "ПРП-Пора" і блок Костенка-Плюща, з тріском провалитися на виборах, набравши трохи більше 1%.

Тепер же на ці граблі може наступити ще й "Батьківщина". Адже наближається час, коли мають завершитися об’єднавчі процеси серед партій, представники яких входять до нинішньої фракції "Батьківщина".

Як відомо, до першої десятки списку "Батьківщини" увійшли голови партій-засновників Комітету опору диктатурі, які погодилися балотуватися в складі "Батьківщини": Арсеній Яценюк - від "Фронту змін", Анатолій Гриценко - від "Громадянської позиції", В'ячеслав Кириленко - від партії "За Україну!", Тарасюк - від Народного Руху, Соболєв - від партії "Реформи і порядок". Крім того, у мажоритарці отримав мандат лідер "Європейської партії" Микола Катеринчук

До виборів влилась у "Батьківщину" лише "Народна самооборона" Юрія Луценка.

22 січня у день соборності Юлія Тимошенко закликала опозицію об'єднатися в одну політичну силу.

І Віталій Кличко, і Олег Тягнибок тоді одразу зіскочили з цієї теми. Підтримав Тимошенко лише Арсеній Яценюк.

Але процес так і не рушив далі декларацій.

Замість того, Анатолій Гриценко заявив 2 лютого, що ніхто з партій-учасниць фракції "Батьківщина" з різних причин зараз не готовий влитися в єдину партію. 

Він вимагав перед тим як ставити питання про єдину партію, створити атмосферу взаємної довіри та підтримки.

"Зараз ми бачимо: підписи партнерів стоять, але поїзд йде не туди. Яценюк з Турчиновим вирішують удвох, ні з ким особливо не радячись. Не тільки думка чи пропозиції Гриценка, але і Тарасюка, Катеринчука, Соболєва, Гримчака та інших так само не затребувані або не беруться до уваги. З ключових питань і думка Юлії Тимошенко ігнорується або взагалі замовчується, приховується", - заявив тоді депутат.

З того часу конфлікт Гриценка і Яценюка не припинявся. Навпаки - він посилився після появи трьох нових "тушок". Відомо також, що Гриценко був серед тих, хто голосував за недовіру Яценюку як голові фракції.

На останньому засіданні фракції Гриценко і Яценюк продовжували з'ясовувати стосунки через неголосування депутатів за пенсійну реформу.

Крім явного і публічно заявленого конфлікту Гриценка і Яценюка є інші.

Навряд чи згорне прапори "Європейської партії" Микола Катеринчук, який вже фактично розпочав кампанію кандидата в мери Києва.

"Він навіть приходив до керівництва фракції і казав, що готовий купити це місце", - кажуть представники "Батьківщини".

Втім поява на останніх мітингах опозиції в Києві прапорів "Фронту змін" свідчить, що і в переговорах головних гравців не все гладко.

Так, у середу джерело в партії "Батьківщина" повідомило агентству "Інтерфакс-Україна", що створення єдиної партії можливе лише у разі входження членів партії "Фронт змін" у партію "Батьківщина".

"Активність (у процесі переговорів щодо створення єдиної партії) проявляється з боку керівництва партії "Фронт змін", - сказав співрозмовник.

За словами співрозмовника агентства, партія "Батьківщина" наполягає на тому, що об'єднання партії має відбуватися шляхом вступу до партії "Батьківщина".

Водночас співрозмовник "Української правди" в подібних випадах бачить лише спроби вплинути на Яценюка з боку "Батьківщини".

За його словами, в найближчому майбутньому справді мають відбутися такі об’єднавчі процеси, але з боку "Фронту змін" вони бачаться як рівноправне об'єднання. Можливо, навіть зі зміною назви партії, де щоправда все одно лишиться слово "Батьківщина".

"Але говорити про об'єднання до з’їздів обох партій поки зарано", - зазначив співрозмовник.

За попередньою інформацією, з'їзди партій планують провести 16-18 травня, де буде оголошено про саморозпуск дрібних партій та їх влиття в ряди "Батьківщини".

Вочевидь до того часу з'явиться не одна заява про те, що лідери мають дослухатися до інших колег і про рівноправну співпрацю.

Звісно, кожен має право на свою позицію і точку зору. Але цим лідерам також слід пам’ятати, що ні в кого з них не вистачило сміливості оцінити впливовість своєї партії на прямих виборах, хоча б у мажоритарному окрузі. Всі вони віддали перевагу місцю у списку з брендом під назвою Юлія Тимошенко.

Так само в історії парламенту був лише один депутат, який склав мандат через незгоду з лінією партії. Інші не насмілились.

Свого часу, говорячи про необґрунтовані амбіції деяких українських політиків, Юрій Луценко вигадав термін "мєлкочлєнство". Цікаво, скільки українських політиків ще підтвердять цей "термін" власним прикладом?

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)