Тест на трезвость

269 просмотров
Понедельник, 17 июня 2013, 11:06
Светлана Машаровская
для УП

Сьогоднішня Україна інколи справляє враження героя фільму, що був заморожений у кріокамері років десь на 50. Прокинувшись в новому часі, він намагається мислити категоріями своєї, давно минувшої епохи і відчайдушно пристосовувати їх до реальності.

Одним з головних аспектів цього закам’янілого мислення є неможливість прийняти новий тип економіки – економіки людського капіталу.

Що, як відомо, складається у тому числі з інтелекту, знання та здоров’я.

99 місце України у світі за рівнем здоров’я  ставить руба питання стратегічних заходів у цій сфері.

Останнім часом у суспільстві жваво обговорюється ініціатива, що є зразком превентивного підходу до збереження здоров’я нації. Дискусія, яку спричинив законопроект, що стосується підвищення акцизу на пиво та побудови нового корпусу ОХМАТДИТу, подекуди викликає щирий подив.

Тому варто прояснити декілька моментів, що відрізняють "пивну політику" України від, скажімо, країн першої двадцятки світового рейтингу здоров’я.

Специфіка вітчизняного інформаційного простору полягає у відсутності системної пропаганди здорового способу життя. Бракує освітніх програм, що неупереджено інформують про властивості алкоголю та пива зокрема.

Руйнівна формула: засилля реклами пива на TV та у Мережі, на зовнішніх носіях + низька ціна = висока привабливість та доступність для підлітків. Саме тому обґрунтоване підняття акцизів є лише першим кроком з сумного п’єдесталу для нації, чия молодь з 11-12 річного віку вживає пива більше за будь-яку іншу в Європі.

Одна з головних функцій акцизу – регуляторна. Тобто він покликаний моделювати соціально-економічні процеси у суспільстві, такі як купівельна спроможність та рівень вживання міцного алкоголю, тютюну або пива.

І всі розмови про відсутність кореляції між високим рівнем вживання пива підлітками та підвищенням ставки акцизу носять риторичний характер. Те саме стосується і горілки і тютюну.

Іншим призначенням непрямих податків є покриття витрат держави, що їх завдають так звані "шкідливі" галузі економіки. Скажімо, витрат на медицину.

Саме розуміння цінності здорового людського потенціалу відрізняє політиків та чиновників сучасної доби. Таких, що можуть бачити у перспективі та не обмежуватись днем сьогоднішнім.

Враховуючи суспільний резонанс, який викликав законопроект, невдовзі аналітики зможуть робити висновки стосовно гостроти зору тих чи інших діячів.

Окремим пунктом цієї ініціативи є добудова нового корпусу ОХМАТДИТу для онкохворих дітей.

Як відомо, Україна не веде воєн та, на щастя, вже не зазнає людських втрат у чужих конфліктах. Ми позиціонуємо себе як миролюбна держава, що спрямована на культивування та розвиток. Але у той самий час ми несемо втрати, яких можна було б уникнути.

Відсутність сучасної лікарні є триваючою тихою війною, що рік за роком забирає життя дітей, яким не поталанило знайти 100-200 тисяч євро на операцію закордоном.

Експерти багато говорять про те, що політика потребує нових змістів. Але варто замислитись над тим, що безпрограшним є наповнення змістом раніш знецінених категорій, наприклад, таких як "політична воля" та "виконання обіцянок".

Світлана Машаровська, політолог, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)