День неповиновения, украинский сатьяграха

108 просмотров
Понедельник, 30 декабря 2013, 12:28
Виктор Терен
депутат Верховной Рады ІІ-VI созывов

Неділя, 29 грудня. Я – студент, підприємець, фермер, лікар – стою на Майдані, тому, що мене додовбали. Додовбали брехнею, хабарами, податковими набігами, хамством.

Та ще я трохи поїздив по закордонах і побачив, як живуть поляки, чехи, ну всі. І вичитав, що за рівнем життя ми сьогодні на останньому місці: краще за нас живуть поляки, молдовани, прибалти, теж "ну всі". Була якась надія на Асоціацію – і ту з-під носа вкрали.

І, чесно кажучи, мені це набридло, щоб не сказати грубішого слова. І саме тому, що мені це набридло, мене віддубасили беркутівці, спалили мою машину, розорили мою фірму й погрожують по телефону моїй дружині.

І тому я тут стою.

Говорять опозиційні – як ми їх називаємо – лідери.

Передусім мені не подобається, що вони намагаються мені сподобатися. Один з них, щоб сподобатися Сходу й Півдню, раптом почав говорити російською.

Інший, зачитуючи Маніфест, зумисне робить паузи після таких слів, як "люстрація" або "ми повернемо вивезені за кордон  мільйони".

Скаже й чекає, щоб я його підтримав тисячами голосів. Хай буде, підтримую. І все-таки я не люблю, коли зі мною заграють і ще більш категорично не сприймаю, що, як пише Юлія Мостова, "не останні люди проводять півдня у штабі, а півдня у Клюєва".

Але я розумію, що іншої опозиції у нас немає. І що сварка на Майдані – то золота мрія шаха й падишаха в одній особі.

Інша опозиція в тюрмі, вони знали, кого садити.

І тому я мовчки стою на Майдані і слухаю про плани опозиції. Їх чимало, тих планів. Треба створити в парламенті комісію з приводу звірячого побиття Тані Чорновол. Все правильно, та знову ж туди ввійде більшість регіоналів, – сумніваюся подумки.

Треба довести до відома закордонних інституцій факти корупції та прізвища найбільших здирників, хоч нібито їх усі й так знають… Ну й ще багато чого треба на рівні депутатів та міждержавних комунікацій.

Я аплодую і теж одноголосно голосую, та все ж таки мене терзає одне кляте питання: а що ж усе-таки треба робити конкретно мені – студенту, підприємцю, фермеру, лікарю, щоб таки "банду геть!", тому що…

Тому, що коли мене не завантажити роботою, то це мені може й набриднути і я, чого доброго, почимчикую додому, бо не звик тинятися без діла. Одна до кінця доведена справа важить набагато більше, ніж десятки програм і промов, – десь приблизно так говорив той Ленін, якого я терпіти не можу. Але таки тямковитий був, бестія.

Отож, маю конкретну пропозицію. Власне, це навіть не моя пропозиція, а Махатма Ганді. Саме він організував і очолив кампанію масової громадянської непокори, називалася вона сатьяграха.

Індійці розуміють це слово, треба, щоб і ми розуміли. І саме завдяки їй, сатьягразі, індійці здобули у 1947 році свою незалежність, хоч я згоден з Юрою Луценком, який написав мені у Фейсбуці, що шляхетна Британія – це трохи інше, ніж сучасна банда.

Суть пропозиції така: 24 лютого, коли заплановано проведення Всеукраїнського Страйку, я пропоную оголосити Днем Всеукраїнської Непокори.

Так, у цей день не повинне працювати жодне підприємство, жодна установа і жоден дитячий садок.

Але не тільки це, не тільки масові мітинги та майдани по всій Україні: в цей день ми не повинні підкорятися жодному їхньому наказу і жодному їхньому слову, жодній їхній команді, тому що всі вони – протизаконні й злочинні, і ми їх не будемо виконувати.

Відчуваєте різницю між просто страйком і Днем Всеукраїнської Непокори, який не закінчиться одним днем?

День непокори має стати остаточним тестом для діючої влади, і він є не менш важливим, ніж, скажімо, референдум 1 грудня. Тоді вирішувалося питання нашої незалежності, тепер теж.

Тільки на цей раз незалежності від поліцейських кийків, продажних суддів, кремлівської експансії, від злодіїв у законі і тотального беззаконня.

І ось тут уже для мене, який стоїть зараз на майдані, є робота. Повно роботи. Через листівки, газети, телевізію, інтернет, у себе на підприємстві, в школі, на заводі, на шахті, скрізь, я мушу донести до людей, що означає цей День непокори, і непокори кому саме.

І що без Дня непокори не буде Дня Визволення. І якщо українці знатимуть і зрозуміють, чого ми хочемо, і якою ми хочемо бачити нашу країну, то нас підтримають. Стопудово переконаний, що підтримають.

Повірте мені, що нинішня камарилья Дня Непокори боятиметься, як судного дня. Ну а володар Межигір’я волітиме за краще взагалі цього дня не прокидатися.

Віктор Терен, письменник, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)