О чести, дискредитации и о шапке на воре

28 просмотров
Понедельник, 29 августа 2011, 14:30
Виктор Терен
депутат Верховной Рады ІІ-VI созывов

Чесно кажучи, от саме того дня я сидів у Печерському суді тихенько, як мишка. Бо чергування вночі біля наметів так не втомлює, як необхідність слухати бубоніння особи в чорній сутані.

Але коли присутні на судовому засіданні почали вигукувати "Ганьба!", міліціонер чогось саме на мене тикнув пальцем (стукачі не мінери, їм хоч кожен день помиляйся!). І особарозпорядилася мене вивести.

Я, звичайно, свиня, що не чинив опору. Не чинив тому, бо я вже бачив ту погано приховану насолоду на обличчі особи, яка спостерігала за тим, як викидали з залу моїх колег-депутатів. Отож, я лишив особу чергової порції задоволення, і з словами "Я йду, ваша нечисть!" покинув залу.

Навздогін мені було сказано, що я дискредитую судову систему.

І уявіть собі, такий безапеляційний вердикт змусив мене глибоко задуматись.

Ну, по-перше, я й не знав про такі свої унікальні можливості – дискредитувати цілу судову систему. Бачте, пишу собі дитячі книжки, аж ні, виходить, що я не книжки пишу, а дискредитую суди і суддів. А по-друге (поки не розстріляли!), треба хоч для самого себе прояснити, як же це мені вдається?

І я б ще довго думав та гадав, аж коли мені згадався наш сільський конюх дядько Федір з його улюбленою приказкою: "На злодію шапка горить!" (десь він не там ту приказку бовкнув і потім його вивезли з села як "політічєського").

І я прийшов до невтішного, але очевидного висновку.

Дискредитують нашу судову систему самі судді.

Судді-колядники, які за хабарі зможуть оправдати навіть Каїна, що вбив Авеля (ну перевищив чоловік право на самооборону, дамо умовно).

Судді-кришувальники, які самі висять на гачку, бо попалися, і тепер зроблять все, що їм буде велено і розписано.

Судді, які виносять вироки хлопцям, що зруйнували звірячу подобу бетонного Сталіна, і навпаки, судді, які відпускають на всі чотири сторони мажорів, що в батьківських крутих тачках чавлять людей.

І знов-таки, український суд безумовно ганьблять і ті, які похапцем виносять рішення про заборону демонстрацій і мітингів, позбавляють людей права на свободу слова і мирних зібрань, влаштовують суди над опозицією і нищать всяку демократію в державі.

І прочая, і прочая.

Отож, коли в законі прописано, щоб до судді зверталися "Ваша честь!", то це має вимовлятися не під тиском (і язик не повертається вимовить!), а само собою. Щоб сказане відповідало цьому зверненню і ні в кого не викликало сумнівів у його достовірності.

А коли щось робиться не чесно, то це вже не честь, або як кажуть в народі, "нечесть". А замовний характер справи Тимошенко очевидний для всіх і в нашій країні, і за кордоном.

Ну, по великому рахунку, це мусить бути, як суд Соломона, що увійшов у Біблію своєю справедливістю і мудрістю. Тобто, справедливі рішення – вони вічні, і не піддаються плину часу та кон’юнктурі.

Поняття честі (латинське honor) і безчестя (infamia), як і поняття "порядності", "доброї совісті", неупередженості виписані ще в Римському праві, і через те вони й пережили своїх творців і стали сьогодні наріжним каменем багатьох європейських демократичних конвенцій.

Але яке має відношення Римське право до Печерського районного суду?

І до інших судів в Україні?

Маєте рацію, Ваша не честь. Ніякого.

Віктор Терен, письменник, 1-й заступник голови Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин Верховної Ради України, для УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)