Табачник как зеркало украинской свободы слова

19 просмотров
Понедельник, 26 сентября 2011, 10:48
Виктор Терен
депутат Верховной Рады ІІ-VI созывов

Володя Яворівський надто розмріявся. Його було запрошено на "Свободу" Савіка Шустера, і він мені сказав, що там буде Дмитро Табачнік. Він готувався і думав, що говоритиме. Бо мова йтиме про студентку з Могилянки, яка вмазала міністра освіти букетом по пиці.

А вже наступного дня Володя Яворівський перестав мріяти.

Каже мені:

- Подзвонили від Савіка Шустера і попередили, щоб я не приходив.

- Чого? Ти ж на тих передачах – одна толерантність…

- Бо Табачнік сказав, щоб Яворівського не було.

- Так хто ж запрошує гостей і організовує передачі – Табачнік чи Шустер? – не міг я повірити, бо всі ми шануємо Савіка за його неупередженість, яка останнім часом стає все помітнішою.

Ну, я дізнався, що така сама історія сталася і з Лесею Оробець.

А скільки тих невідомих, кого так само не пустив на передачу, яку ми дивилися 23 вересня, Табачнік? Савік знає, але не скаже…

А далі щира подяка тому ж Савіку, що він мене повернув у молодість. Як зараз пам’ятаю – інститутська аудиторія, і ми, студенти, як і вся радянська країна, дружньо засуджуємо Пастернака за його крамольного лікаря Живаго.

В Савіка теж аудиторія, ще більша за студентську, і теж регіонали-депутати з комсомольським азартом дружньо засуджують студентку з Могилянки та афганців, які ледь не захопили святилище справедливості – Верховну Раду.

А от що думає сама студентка? Впевнена, що Табачнік – кат української освіти? Чи ті ж афганці щось хотіли б сказати? Не почуєте, нікого з них у студію не запросили. Їх засуджують заочно. Як з Пастернаком: ніхто не читав, а судили…

На тій передачі в Савіка Шустера (перепрошую, може треба вже казати в Дмитра Табачніка?) було згадано і про яйця, які на когось кидали, і про яєчню на вічному вогні… (Кірєєв, ау!). А от про таку "дрібничку", як акт вандалізму над жертвами голодомору на тій "яйценосній" передачі чогось забули.

Я от про що: на початку вересня "хтось" повиривав біля меморіалу жертвам голодомору хрести з табличками сіл, які вимерли від голоду. І поскидав ті хрести в купу на смітнику. (Ну ясно, що "хтось" так і залишиться невідомим: ні міліція, ні СБУ його не знайдуть. От якби це шукали підозрюваних в руйнуванні погруддя бетонного Сталіна, тоді постаралися б).

Але ця провокація дуже символічна: ось, мовляв, місце вашій історичній пам’яті і вашій духовності, і вашій незалежній Україні. На смітнику. Так про це на передачі, де так сильно картали екстремістські яйця – ну ні пів словечка.

Якось Володя Полохало, чия світла душа уже відлетіла в кращі світи, сказав мені, коли зайшла мова про патологічних українофобів: "Ми всі помиляємося, бо розмовляємо з ними так, наче вони нормальні люди".

Ми справді тут помиляємося. На згаданій передачі народний депутат Станіслав Кириленко цілком аргументовано говорив про жалюгідний стан нинішньої освіти – і про зарплати вчителів, і про підручники, але його опонент був глухий і спокійний, наче паталогоанатом при розтині ним самим вбитої освіти. Лише іронічно зиркав з-під окулярів. Тобто, нормальної розмови там і не могло бути.

Мабуть, Табачніка треба було запитати про щось інше, ближче міністру. Ну скажімо, чи не піднялася в ціні його місячна ділянка? Тоді б ми і отримали грунтовну відповідь, бо міністр освіти в цьому фахівець.

Справді, на сайті так званого "Місячного Посольства в Україні" ще за 2 грудня 2002 року повідомлялося, що Табачнік має ділянку на Місяці площею 1 км2.

Знаєте, в багатих свої дивацтва, отож так зване Місячне посольство розпродувало ділянки на Місяці (кому теж кортить, читайте "Дзеркало тижня" за 10 січня 2004 року).

Ну, безумовно, і вчителям з їхньою зарплатнею в півтори тисячі гривень було б цікаво дізнатися про місячні володіння свого міністра. Тим більше, що тепер він може вирішувати гуманітарні питання не тільки громадян України, а й того ж Місяця.

І насамкінець.

Свободу Савіка Шустера уже на годину скоротили, і він сам виглядає все менше схожим на того іронічного і дотепного Савіка, якого ми колись полюбили і яким він був ще зовсім недавно.

Таке враження, ніби на нього дуже вже тиснуть.

Але якщо навіть так, то все одно Ліна Костенко дала промовисту відповідь: "Шукайте цензора в собі".

І мені не жаль ні себе, що втратив час на ту передачу та подібні до неї, ані самого Савіка, бо кожен обирає свій шлях і свою долю, як йому підказує власне сумління.

А от "Свободу слова" жаль.

І дуже.

Віктор Терен, письменник, 1-й заступник голови Комітету з прав людини, національних меншин і міжнаціональних відносин, дл УП

Реклама:
Уважаемые читатели, просим соблюдать Правила комментирования
Реклама:
Информационная изоляция Донбасса или Еще один "грех" Facebook
Почему невозможно таргетировать рекламу в соцсетях по всей Украине (укр.).
̶Н̶е̶ для прессы. Почему Раде следует восстановить прозрачность
Как Банковая планирует дальше блокировать назначение Клименко руководителем САП
Руководство страны может попытаться использовать ручную комиссию сейчас, затянув назначение Клименко на несколько месяцев и переиграть уже даже утвержденные результаты (укр.).
Кредиты и ипотека во время войны
Как государство поддерживает тех, у кого есть кредиты в банках и что делать, чтобы не допустить массового банкротства после войны? (укр.)
Зеленое восстановление транспорта: удобно для людей
Какие принципы следует учесть при восстановлении городов, чтобы улучшить систему общественного транспорта? (укр.)
Запустите малую приватизацию в условиях войны. Что для этого нужно?
Зачем возобновлять процесс приватизации во время войны? (укр.)
Оккупанты воруют украинское зерно: поименный список мародеров
Кто помогает вывозить и какие компании покупают у россиян украденное украинское зерно? (укр.)